Dupa ce valoarea aurului a crescut de peste 6 ori din 2000 pana in 2012, cel mai mult dupa izbucnirea crizei din 2008, pretul metalului pretios a inregistrat prima scadere in 2013, dar si cea mai abrupta din ultimii 32 de ani, ceea ce ar putea fi un semnal al revenirii economiei americane si europene.
De altfel, Fed-ul american a inceput recent sa retraga treptat stimulii financiari la care a recurs pentru a stimula piata muncii, pe fondul intensificarii cresterii economice, in timp ce Europa va iesi din recesiune in acest nou an, conform prognozelor economistilor.
Pretul aurului cotat de BNR a scazut cu 31% in 2013, de la 182 de lei pe gram in ianuarie la 125 de lei gramul in decembrie, in timp ce euro s-a intarit in fata leului (vezi graficul).
Aurul a atins în septembrie 2011 nivelul de 1.923,7 dolari pe uncie, un nou maxim istoric, insa in 2013 valoarea metalului pretios a scazut cu aproape 30%, la fel ca si cotatia BNR, pana la 1.197 de dolari, pe piata futures din New York.
Asta in timp ce bursele au zburdat in 2013: indicele S&P 500 al bursei de la New York a urcat cu 29%, iar bursa de la Tokyo a avansat cu peste 50%, înregistrând cel mai bun an din 1972.
Analiştii Goldman Sachs consideră că declinul aurului nu a luat sfârşit, estimand că valoarea aurulului va scadea si mai mult in acest an, pana la 1.050 dolari pe uncie, cu aproximativ 12% sub valoarea actuala.
Astfel, după 12 ani consecutivi de creştere puternică, cererea pentru aur ca investiţie cu un grad ridicat de siguranţă a fost erodată, iar activele fondurilor de investiţii pe piaţa aurului, fondurilor colective închise şi titlurilor de valoare bazate pe metalul preţios au coborât la minimul ultimilor patru ani, odată cu retragerile unor nume mari, printre care miliardarii George Soros şi John Paulson, potrivit unei analize Bloomberg.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii