Sondaj: cati romani vor sa-si faca o afacere si ce-i impiedica

Autor:

Bancherul.ro
2013-11-13 12:26

Potentialul de antreprenoriat in Romania este de 12,8%, adica 2,4% dintre romani au inceput demersurile pentru deschiderea unei afaceri iar 10,4% se pregatesc pentru initierea unui business in urmatorul an, releva un sondaj realizat de Novel Research pentru Provident Financial. Studiul (Vezi in Fisiere) releva ca doar 12% dintre romani sunt deja antreprenori. Pe de alta parte, doar 20% dintre cei intervievati considera ca mediul economic este propice pentru deshiderea unei afaceri.

In ceea ce priveste intentia de deveni antreprenori, o pondere de 26% dintre cei intervievati spun ca se vor gandi anul viitor la perspectiva deschiderii unei afaceri. O pondere mai mare, de 34%, nu se considera pregatiti pentru a se gandi la o afacere, in timp ce 14,6% nu sunt interesati de o afacere.

Ce-i determina pe romani sa devina antreprenori

Studiul a vrut sa afle si care sunt imboldurile pentru a intra in afaceri, primul fiind determinat de presiunea grupuli de prieteni care sunt oameni de afaceri. Studiul mai releva faptul ca o pondere de 31,7% dintre romani au experimentat antreprenoriatul, insa doar 12% au ramas activi.

De asemenea, perspectiva de a castiga mai multi bani conteaza foarte mult pentru cei care vor sa devina atreprenori, insa dupa ce intra in afaceri, stima de sine este cea care-i determina sa ramana la statutul de oameni de afaceri.

In acelasi timp, romanii considera ca sacrificiul personal e cel mai mare dezavantaj initial al deschiderii unei afaceri. Ulterior insa, ei isi asuma aceasta perspectiva, iar problemele in relatia cu autoritatile devine principalul lor stres.

Cei multi vor sa-si faca PFA, nu SRL

Interesant este ca studiul arata ca cei mai multi romani, adica 47,5%, vor sa-si faca un PFA ca forma de organizare a afacerii si numai 31,9% se gandesc sa-si constituie un SRL. Motivul: au de gand sa-si pastreze actualul job, astfel incat PFA-ul sa reprezinte o sursa suplimentara de venituri.

In ceea ce priveste investitia initiala necesara pentru deschiderea unei afaceri, cei mai multi intervievati, 61%, apreciaza ca au nevoie de o suma in jurul a 5.000 euro. Exista insa o diferenta intre perceptie si realitate, subliniaza autorii studiului. Asta pentru ca, cu cat esti mai departe de mediul de afaceri, crezi ca ai nevoie de mai multi bani pentru a deveni antreprenor, dar cand incepi sa te interesezi mai mult despre conditiile necesare, afli ca nu ai nevoie de atat de multi bani.

De unde obtin banii pentru afacere? Prietenii si familia sunt principalii vizati de 24% dintre cei intervievati, banca este in atentia a 23% dintre ei, programele guvernamentale sunt considerate o speranta pentru 21% dintre romani, abia apoi fonduri de investitii pentru afaceri (20,7%) sau investitorii privati in afaceri.

Ce-i impiedica pe romani sa devina antreprenori

Lipsa de finantare este considerata principala bariera in calea antreprenoriatului, considera 36,5% dintre romani, in timp ce contextul economic dificil este un impediment pentru 22,4% dintre ei.

Ce ar trebui sa se schimbe in societate pentru a face pasul in lumea afacerilor? 50,7% considera ca un proces de inregistrare mai simplu ar fi util, in timp ce 49% vor un sistem de finantare mai simplu si rapid de la banci.

Bulgarii ne-au luat-o inainte si la inregistrarea unui PFA

De altfel, bariera in calea infiintarii unui PFA pentru micii intreprinzatori este confirmata de faptul ca in Romania sunt necesare 3 zile pentru acest lucru, pe cand in Bulgaria un PFA se infiinteaza intr-o ora si se face online, precizeaza directorul de comunicare al Provident, Vlad Sandru.

Un alt impediment in inregistrarea unui PFA, adauga el, este ca la inregistrarea sediului social, care de cele mai multe ori este la propriul domiciliu, este nevoie de acordul tuturor vecinilor, cu toate ca intreprinzatorul nu desfasoara nicio activitate in acel apartament inregistrat ca sediu social. Un lucru simplu, un amanunt, pana la urma, ce trebuie modificat, apreciaza Vlad Sandru.

Antreprenoriatul, adauga el, poate fi incurajat si cu impunerea unor taxe mai mici pentru cei aflati la inceput si care castiga putin. Altfel, ei vor fi afectati de povara taxelor si vor renunta la afacere, spune reprezentantul Provident.

Vezi mai multe detalii ale studiului in FISIERE

Comentarii

Emi

In legalitate

Banca este indreptatita sa perceapa comision de risc, prin el isi acopera portofoliul de credite neperformante. Astfel, acesta este legal, parte a costului creditului, exact cum a decis si Tribunalul Bucuresti. Nu stiu cum au socotit alte instante, dar este clar ca aceasta decizie e cea drepta si pesemne irevocabila.

cliet wcr

practica unitara

Emi esti total debusolat, poate cautai folderul cu prajituri si nu Lg. 193/2000. Bancherule, cine instruieste judecatorii de la tribunalul specializat, Isarescu, Ghetea, Spurny, madam Sova sau Piperea..... Treaba e simpla tare, la ICCJ cu Volksbank sunt 70 irevocabile, cu WCR se schimba imediat cu grupurile avocat Piperea care vor castiga, reprezentand separat aproximativ 500 dosare, astfel rolul Tribunalului este 0000000000000. Bancile trebuie sa schimbe contractele cu probleme aflate in derulare, sa-si ceara scuze public romanilor furati si Isarescu sa iasa la pensie cu toti din clubul lombard format la BNR. Domnul Danila din consiliul de administratie al BNR are actiuni la ERSTE si WCR de 6 milioane eeeeuuuurrrrooo, asa ca numai de supravegherea prudentiala a creditelor nu i-a ars acesti ani buni......te astept cu un articol pe tema asta.....Danila de la BNR =COMPATIBIL sau INCOMPATIBIL

gogu

Aha...

Comisionul de risc daca era atat de legal, de ce a fost acum cativa ani inclus/transformat in comisionul de administrare ? Pe cine vor ei sa pacaleasca ?... Normal ca tribunalul nu are nici un interes sa dea castig de cauza oamenilor de rand ci bancilor. E legal in alte tari ? BNR il accepta ca fiind legal ? Ok, e si vina celor care au semnat asemenea contracte, dar daca banca includea un paragraf prin care se specifica ca poate introduce dupa un an orice clauza doreste, era legal, chiar daca lumea semna ?

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii