Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat astazi, in cadrul unui briefing de presa organizat dupa decizia de reducere a dobanzii la minimul istoric de 4%, ca banca centrala inca mai are “ceva loc, nu foarte mult” de relaxare a ratei de referinta, in timp ce in privinta rezervelor minime obligatorii “mai este camp bunicel”.
“Daca vorbim de campul de manevra a bancii centrale, mai este inca ceva, nu foarte mult, ca definitie restransa a politicii monetare, adica numai rata de dobanda de politica monetara. Daca definiti politica monetara in sens extins, inclusiv de exemplu rezervele minime obligatorii, mai este camp bunicel relaxare, preferam sa nu-i spunem relaxare ci adecvare la conditiile inflatiei”.
Impactul cresterii accizei la carburanti asupra inflatiei este limitat
Impactul asupra inflatiei a masurilor luate de guvern de crestere a unor taxe, printre care majorarea accizei la carburanti, este limitat, a adaugat Isarescu.
“Conform datelor noastre preliminare și unor prime evaluări, impactul este limitat la 0,2% și consecințele unui lanț sunt limitate. Probabil că vom schimba numai balanța riscurilor de la o balanță echilibrată spre o balanță ușor superioară, ușor în creștere”, a declarat Mugur Isărescu întrebat despre efectul majorărilor de taxe.
“Nu vedem deloc o avalansa de scumpiri sau scumpiri in lant, acestea sunt tabuurile noastre de peste 20 de ani, si vin intr-o perioada in care inflatia scade puternic, altfel tindea sa scada sub 1%. In plus, erau de asteptat unele corectii, fie pe partea de cheltuieli, fie pe cea de venituri, iar pana la urma guvernul a hotarat sa lucreze cu ambele”, a adaugat guvernatorul.
Reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară din ultimele luni s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului real, se arata in comunicatul BNR in care se explica motivele reducerii ratei de referinta de la 4,25% la 4%.
“Consolidarea transmisiei politicii monetară este astfel de natură să asigure premise pentru revigorarea creditării sustenabile, refacerea încrederii şi susţinerea creşterii economice. Există în continuare spaţiu pentru reducerea ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate companiilor şi populaţiei, cu respectarea normelor de prudenţialitate”, mai arata BNR in comunicat.
Asa cum reiese si din comunicat, bancile inca mai au camp important de ajustare a dobanzilor, a explicat Isarescu, in cadrul briefingului de dupa sedinta de politica monetara.
Repet: este in interesul bancilor sa coboare mai repede dobanzile la credite, daca au o viziune pe termen mai indelungat, pentru ca majoritatea indicatorilor lor (profitabilitate, solvabilitate, chiar indicatorul acesta care starneste multe intrebari, si anume rata creditelor neperformante) depind de volumul creditarii. Asta ca sa dispara orice comentarii ca le dam indicatii (in privinta a cat sa fie dobanda la credite).
Nu există comentarii pentru această știre.
TBI Bank, înregistrată în Bulgaria, dar cu afaceri majoritare în România, deținută de grupul 4finance din Letonia, controlat anterior de rusul Oleg Boiko, a fost vândută fondului de investiții Advent,... detalii
Banca Transilvania, BT Direct și Medicover anunță un parteneriat pentru creșterea accesului la servicii medicale private, susținând sănătatea și creșterea calității vieții, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Pacienții... detalii
Cardurile Mastercard emise de BRD nu au functionat astazi la ATM-urile altor banci si la platile in magazine. Tranzactiile refuzate au fost insa inregistrate de doua ori (dublate) in conturile... detalii
Perioada de pre-înregistrare pentru Cardul BT Visa UNTOLD în variantă fizică se încheie în câteva zile, în 15 aprilie, anunta Banca Transilvania intr-un comunicat, in care adauga: Acesta este primul... detalii