Ce ascunde Banca Transilvania sub publi-interviuri?

Autor:

Bancherul.ro
2013-11-05 00:28

La cateva zile dupa ce Banca Transilvania a anuntat rezultate dezamagitoare, cu un profit net in scadere cu 9,5%, dupa o stagnare la jumatatea anului, in presa au aparut interviuri in stil publicitar cu noul sef al bancii, Omert Tetik, titrate astfel: „Nu avem schelete în dulap. O să iasă la suprafaţă doar rezultate şi mai bune” sau “Putem accelera cresterea”. Iar intertitlurile suna cam asa: “Pot sa arat ceva, nu doar sa gestionez”, “Misterul ratei scazute a creditelor neperformante”, “In decembrie deschidem la Roma, urmeaza Spania”.

Sa vedem insa ce incearca banca sa ascunda sub aceste laude in presa.

In privinta cresterii creditarii cu 5%, primul element cu care se mandreste banca in rezultatele la T3, daca ne uitam cum s-au reflectat noile imprumuturi in contul de profit si pierdere al bancii (vezi documentul in FISIERE), observam, in realitate, o scadere atat in privinta veniturilor din dobanzi cat si a celor din comisioane.

Scadere substantiala a veniturilor din comisioane, stagnare a veniturilor din dobanzi

Astfel, la veniturile nete din comisioane vedem un minus destul de substantial, de 55,1 milioane lei (259,1 milioane lei in septembrie 2013 fata de 314,2 milioane in septembrie 2012).

In privinta veniturilor din dobanzi, reducerea este destul de mica, in jur de doar 1 milion de lei. Marele noroc al bancii a fost ca si-a diminuat substantial cheltuielile cu dobanzile platite pentru depozite, ca efect al diminuarii dobanzilor. Astfel ca banca a facut economii de 103,1 milioane lei, cheltuielile cu dobanzile scazand de la 798 milioane lei in septembrie 2012 la 694 milioane lei in septembrie 2013.

In concluzie “performanta” majorarii veniturilor operationale ale bancii cu 3%, asa cum a anuntat banca in comunicat, s-a datorat, de fapt, scaderii dobanzilor pe care le plateste banca pentru depozite.

Problema este ca, dupa cum a avertizat recent si guvernatorul Isarescu, bancile au cam sarit calul cu aceste dobanzi (vedem de ce), pe cand de cele la credite au cam uitat (fireste), ceea ce inseamna ca Banca Transilvania, ca si alte banci dealtfel, si-au cam epuizat resursele de reducere a cheltuielilor cu dobanzile.

Provizioanele pentru credite neperformante vor mai creste

In aceste conditii, singura resursa importanta de castiguri raman veniturile de credite. De aceea, in spatele frazelor bombastice de tipul “angajamentul bancii de a finanta economia” sta de fapt obligatia de a acorda credite ca singura alternativa pentru obtinerea de venituri.

Mai ales ca, dupa cum recunoaste si Tetik, cheltuielile bancii cu provizioanele vor continua sa creasca, in timp ce la alte banci concurente au inceput sa scada.

Provizioanele din activitatea de creditare a Bancii Transilvania au urcat in acest an cu 243,4 milioane lei si cu 280 milioane lei din septembrie 2012, la un total de 2,354 miliarde lei.

In concluzie, reducerea semnificativa a veniturilor din comisioane si stagnarea veniturilor din dobanzi, in paralel cu cresterea provizioanelor pentru credite neperformante, reprezinta o amenintare serioasa pentru “modelul de business adecvat contextului economic actual”.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii