Profitul Bancii Transilvania scade cu 9,5%, la 240 milioane lei

Autor:

Bancherul.ro
2013-10-31 08:23

Dupa o stagnare la jumatatea anului, profitul Bancii Transilvania a inceput sa scada. Banca a anuntat obtinerea unui castig net de 240 milioane lei in primele 9 luni ale acestui an, cu 9,5% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand rezultatul net a fost de 265 milioane lei.

“Banca Transilvania a înregistrat pe primele nouă luni ale anului un profit brut de 284,50 milioane lei, mai mare cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La 30.09.2013, profitul net este de 240,24 milioane lei”, anunta banca intr-un comunicat. (Vezi comunicatul integral in FISIERE)

Iata ce mai spune banca in comunicat:

“Rezultatele au fost obţinute în condiţiile creşterii organice a business-ului BT, din activitatea de bază: +5% creditare, +2% active, +3% venituri operaţionale, +5% total resurse atrase şi 1,65 milioane de clienţi activi.

“Rezultatele obţinute de Banca Transilvania pe primele nouă luni ale acestui an confirmă faptul că BT are un model de business adecvat contextului economic actual: creditarea a crescut cu 5%, veniturile operaţionale, numărul de clienţi activi şi activele bilanţiere sunt, de asemenea, mai mari. Trimestrul III a fost cel mai bun pentru banca noastră pe partea de creditare deoarece creşterea portofoliului cu 850 milioane lei în 2013 s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie – septembrie. Politica BT privind relansarea creditării dă roade şi reafirmă angajamentul Băncii Transilvania, ca bancă locală, de a finanţa economia. Focusul nostru va fi, în perioada imediat următoare, continuarea creşterii creditării, finanţarii preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, IMM-urilor şi a clienţilor persoane fizice.” declară Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Conform rezultatelor financiare la 30.09.2013, veniturile operaţionale ale Băncii Transilvania sunt cu 3% mai mari – de 1.147,73 milioane lei – la sfârşitul trimestrului III 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost de 1.117,20 milioane lei.

Rezultatul pozitiv a fost generat în special de impulsionarea creditării în trimestrul III din 2013. Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu 7,34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul de clienţi activi ai băncii – persoane fizice şi companii – a înregistrat, de asemenea, creştere de la 1,56 milioane de clienţi, la 30.09.2012, la aproape 1,65 milioane, la 30.09.2013.

În ceea ce priveşte cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare, acestea sunt de 280,54 milioane lei, la acelaşi nivel cu cele de anul trecut.

Raportul cost / venit a fost de 50,76%, la 30.09.2013. Indicatorul s-a îmbunatăţit cu peste 1% în cursul ultimului trimestru al acestui an. Activele bilanţiere ale Băncii Transilvania sunt, la sfârşitul lunii septembrie 2013, de 30.286,69 milioane lei, cu 2% mai mari faţă de 31.12.2012.

Soldul creditelor BT este de 18.416,62 milioane lei, în creştere cu 5% comparativ cu 31.12.2012. Portofoliul de credite BT este preponderent în lei. Referitor la structura acestuia în funcţie de tipul de clienţi, 51% reprezintă împrumuturi acordate companiilor cu cifră de afaceri de peste 1 milion de euro anual, iar aproape 50% sunt credite acordate IMM-urilor şi persoanelor fizice.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 13,22% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare se situează la 122%, având un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor 2 ani.

BT a aplicat şi în trimestrul III aceeaşi politică de provizionare prudentă, adoptată de bancă încă de la începutul crizei financiare. Strategia are ca rezultat consolidarea stabilităţii financiare a băncii.

Soldul total al provizioanelor este de 2.354,44 milioane lei, la 30 septembrie 2013, faţă de 2.111 milioane lei, la sfârşitul anului 2012.

În primele 9 luni ale acestui an a crescut totalul resurselor atrase de BT de la clienţi, cu 5% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la suma de 24.419,90 milioane lei.

În acest an, Banca Transilvania a emis obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 30 milioane euro şi a încheiat un nou contract de împrumut subordonat în suma de 25 milioane euro.

De asemenea, în luna octombrie a.c., BT a încheiat un parteneriat cu Fondul European de Investiţii pentru o facilitate de garantare a microcreditelor.

Solvabilitatea băncii este de 12,40% – cu profitul la 9 luni inclus (neauditat).”

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii