Mugur Isărescu: Nu este bine să ne depunem banii în străinătate; să avem încredere în sistemul bancar românesc

Autor:

Bancherul.ro
2013-10-23 21:05

Românii trebuie să aibă încredere în sistemul bancar românesc și să nu depună banii în străinătate, a arătat miercuri, la o dezbatere culturală, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

“După Miron Costin, un model de domnitor stăpân pe el și reprezentând ceva a fost Radu Mihnea, cel care a avut trei domnii în Țara Românească și una în Moldova. A fost primul domn român care și-a deschis un depozit la Veneția. Să fac o glumă: a plecat cu banii în străinătate. A depus atunci 20.000 de galbeni. Acest domn apela la un model modern de economisire a banilor, spune autoarea cărții /Nadia Manea în cartea ‘Cronicarii, adevărul și puterea. Istorie și ideologie în cronicistica moldovenească a secolului XVII-lea’, lansată, miercuri, la sediul BNR, n.r./. Am fost puțin revoltat de această invitație a autoarei de a ne depune banii în străinătate. Și Constantin Brâncoveanu și-a depus banii în străinătate și uite cum a sfârșit… Deci, nu este bine să ne depunem banii în străinătate, ci să avem încredere în sistemul bancar românesc”, a afirmat Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit Guvernatorului BNR, băncile centrale și guvernatorii acestor instituții au o obsesie de care se vorbește, respectiv inflația.

‘Despre băncile centrale și guvernatori se spune că au o obsesie: inflația. În mare măsură au dreptate. Banca Națională a mai dezvoltat o preocupare, să nu zic obsesie: sprijinirea faptelor de cultură. Avem ocazia să ne bucurăm de o dezbatere sub genericul ‘Cronicarii — contemporanii noștri’. Am parcurs cu interes paginile cărții. Aceasta este chiar atractivă, și fără să am pretenția să concurez cu audiența, am ‘pigulit’ câteva lucruri care mi s-au părut mai interesante, mai ales cele legate de problemele unei bănci centrale, văzute prin ochii unor cronicari din secolele trecute (…)’, a menționat oficialul Băncii Naționale.

Banca Națională a României /BNR/ a organizat, miercuri, o dezbatere cu tema ‘Cronicarii — contemporanii noștri’, la care invitat special a fost Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Discuțiile au pornit de la lucrarea cu titlul ‘Cronicarii, adevărul și puterea. Istorie și ideologie în cronicistica moldovenească a secolului XVII-lea’, scrisă și lansată, cu această ocazie, de Nadia Manea.

Printre invitații la eveniment s-au aflat reprezentanți ai Facultății de Istorie din cadrul Universității București, respectiv Adrian Cioroianu — decan, și Stelian Brezeanu — prof. univ. dr.

Comentarii

georgeb

'Reclama' OTP

O 'reclama' f buna pentru OTP Bank! Aviz viitorilor clienti OTP pentru 'seriozitatea' acestei banci. Oricum, pentru OTP Bank Romania nu inseamna mare 'pierdere', pt ca aceste credite sunt mutate in Olanda si Ungaria! (BNR stie de ce!)

Constanta

Va contraziceti in afirmatii!

In alte articole sustineati cu tarie ca instanta nu se poate atinge de "pret". Acum, avand si aceasta decizie, sustineti ca poate fi modificata dobanda, chiar daca reprezinta "pretul". Cand ati fost serios, atunci sau acum? Mai mult, inclinati sa dati dreptate clientilor BCR ce reclama ca dobanda acesteia este abuziva. Inclinati mai tare pentru ca asa si este si se va dovedi, este numai o chestiune de timp. Credeti ca clientilor BCR le face placere sa se plimbe prin instante? Daca BCR si-ar recunoaste greseala si i-ar chema, pentru a pune contractele in legalitate cu returnarea sumelor retinute in plus, clientii nu ar fi de acord? Dar BCR nu vrea sa-si recunoasca greseala pentru ca are marje (scrise clar in contracte) de 1,2 sau 1,5 si stie foarte bine ca aceste marje nu pot fi modificate. Aceste marje au fost stabilite de banca cu intentia clara de a insela fara sa ia in considerare ca poate, va veni o vreme, cand acestea ii vor fi nefavorabile. Sunteti dator cu niste raspunsuri: 1) era obligata BCR ca din decembrie 2008, conf. oug174, sa calculeze dobanda conf. acesteia fara modificarea marjei? 2) daca profitul si celelalte elemente erau introduse in "restul", ce reprezinta atunci marjele de 1,2; 1,5? 3) Avea BCR doua marje, una ascunsa (mare) si un la vedere (mult mai mica), astfel incat profitul sa fie exagerat de mare? Va multumesc!

Bancherul.ro

nu suntem de partea nimanui

Constanta, Nu inclinam sa dam dreptate nimanui, nici clientilor BCR, nici bancii. Suntem obligati sa fim obiectivi. Asa cum si reprezentantii BNR au spus, banca trebuie sa raspunda pentru greseli. Dar asta nu inseamna anularea dobanzilor sau marje de 1% plus Euribor. Nu credem ca aceasta este solutia echitabila pentru rezolvarea problemei. Am vazut ca la OTP s-a gasit mai usor o solutie rezonabila, cu marja de 3 puncte plus Libor. La BCR, situatia e mai complicata, dar judecatorii pot gasi si aici o solutie echitabila. Dar dupa cum si dumneavoastra spuneti, si noi credem ca BCR trebuie sa fie cea care poate si trebuie sa rezolve aceasta problema, propunand clientilor o solutie convenabila. De ce ar trebui? In primul rand, pentru a-si recastiga increderea clientilor si publicului. Daca aceasta problema se lasa la latitudinea justitiei, pot aparea si decizii eronate, iar oamenii vor ramane cu senzatia ca bancile vor ramane vesnic niste camatari si vor abuza de clientii lor, care nu au alta solutie decat sa-si faca dreptate in justie. Bancile vor rata definitiv, cum au facut-o si in ultimii ani, sa-si recastige increderea publicului. Si nimeni nu vrea asta. Raspunsurile la intrebarile puse sunt destul de complicate pentru a fi date aici.

Cristi

Ce reprezinta un comision?

Ati spus: "Este vorba ...de numeroasele cazuri ale Volksbank prin care s-a eliminat comisionul de risc, desi acesta facea parte din costul total al creditului." Ce reprezinta un comision? Nu cumva costul real al serviciului prestat? Costul real al serviciului prestat face parte din costul total al creditului si nu poate fi un cost netransparent. Acesta trebuie probat ca reprezinta valoarea exacta pentru care este denumit si perceput. In cazul in care Banca nu poate proba valoarea totala si exacta putem vorbi de savarsirea infractiunii de "inselaciune in conventii", fapta prev. si ped. de art. 215 alin.1 si 3 din Codul penal. Este obligatia bancii de a proba ca nu inseala clientii. Daca un cost/comision nu "cade" exact pe cifre acesta se elimina in totalitate, conform deciziilor CJUE. Despre ce alte comisioane netransparente mai vorbim? Bancherul.ro puteti sa ma combateti?

Prof. Ion Ardeleanu

HOTIA ERSTE - CLUB LOMBARD - AFARA CU HOTII

Bacherule la Volksbank ICCJ s-a pronuntat deja in defavoarea bancii si curg deciziile. Aici povestea s-a terminat, sunt astazi 13 Octombrie 62 de irevocabile pe tema abuzurilor Volksbank doar anul acesta. Practica judidiciara din greu la nivelul tuturor completelor. In schimb este o problema cu BCR, banca protejata de masonii de la BNR. Poti verifica declaratiile de avere ale domnilor Nicolae Danila, Florin Georgescu au actiuni si depozite foarte mari la BCR. Este un conflict de interese, d-asta BNR nu se baga peste BCR. BCR este plata catre austrieci (ca si alte banci austrice) pentru intrarea in UE, plata facuta mascat de toti romanii ademeniti sa ia credite. S-a incalcat flagrant legislatia si s-a facut o hotie demna de manualele de istorie a economiei. Caritasul este mic copil pe langa creditele abuzive. Sper ca magistratii sa nu se lase influentati verbal sau material de avocati gen Diculescu Sova care jigneste consumatorii in instante. Este prea pe fata incalcarea legii. Daca veti lua actiunea piperea care este publica o sa vedeti toate aceste abuzuri. Repet, dobanda BCR 8.9 cu Euribor 5.47, dobanda BCR 8.06 cu Euribor 0.3. Am solicitat BCR sa-mi justifice ce nu vad in dobanda interna si are valoarea de 7.76 si nu mi-a spus. Vi se pare corect? Invoca niste costuri inexistente gen risc de tara. Pai domnule astea stau mereu asa de 7 ani? Sa fim seriori, lipsa formulei dobanzii interne din contract este o inselaciune prin omisiune, o inselaciune in contracte, o incalcare a OG21 Art. 9.3, a Codului Civil privind determinarea pretului. Justitia sa-si faca datoria iar banca sa suporte consecintele. Sa bage la puscarie pe toti care au creat aceste contracte dar si pe cei care le-au girat. In plus sa plateasca in solidar toti pentru pagubele facute. Nu este normal ca sa facem imixtiuni in actul de justitie ca sa protejam o hotie. Iar Spurny, infractorul de la BCR, sa puna mana sa faca afaceri corecte, sa elimine toate abuzurile din contracte. BCR este un agent economic protejat de interesele masonilor, dar deja sunt prea vizibile si trebuie facuta dreptate.

Prof. Ion Ardeleanu

BANCHERULE - GRESESTI

Bacherule tu nu cunosti legea, clauzele abuzive constate nu-si produc efectele. Dobanda zero chiar daca ti se pare aberant este o consecinta a legii, nu ca vrea judecatorul. Tu vrei sa mai lasam o paine si pentru banca abuzatoare, ca semn de mila? Nu merge, legea este clara L 193/2000. Banca este un profesionist, are departament juridic, exista o culpa. Tu ceri mila, dar uiti legea si ca e profesionist. Cand procesele colective ale avocatului Piperea au ajuns in instanta BCR a venit cu o oferta. Hai sa vezi ce tare este, a fost publicata de conso si multi altii. Venea cu o marja de 5 - 6 + Euribor, dar mentinea toate abuzurile in contract: majorare dobanda si comisioane fara acord, garantii suplimentare. Iar daca vroiai sa dai banca in judecata se anula si dadeai banii inapoi plus daune. Cu alte cuvinte daca BCR majora dobanda abuziv iar tu nu mai aveai dreptul prin contract sa o dai in judecata. Tare, nu? Bancherule, hoti mai mari ca la BCR nu am vazut, incearca sa fi obiectiv. Cine face reparatia morala si financiara celor deja executati de BCR in astfel de contracte cu abuzuri? Tu, Isarescu, BNR? Acest agent economic BCR este un pericol real pentru siguranta nationala prin infractiunile care le face. Este timpul sa se stopeze aceste infractiuni. Gata cu hotia. Oricum Clubul Lombard de Romania se sparge incet. Volksbank este terminata. Mai ramane doar BCR - Camatarul Sef al Romaniei!

Ana

Razboi BCR !!!

Hotomani in toata regula, BCR trebuie sa plateasca. Cea mai vizibila institutie de credit de pe piata bancara romaneasca CONTINUA sa incalce grav normele bancare, intrecand orice alte mismasuri operate de Volksbank sau OTP. Volksbank, de bine , de rau, si-a schimbat managementul si aparent, invata din greseli. E timpul ca BCR sa platesca !!

Constanta

si "pretul" poate fi supus controlului!

Spuneati, la un moment dat, ca pretul nu poate fi supus controlului. Total gresit! Iata ce spune si ICCJ: http://www.scj.ro/SE%20rezumate%202013/SC%20II%20dec%20r%20578%202013.htm

www.clauzeabuziveotp.com

Grupul antiOTP

Clauze abuzive OTP Sentinte irevocabile Jurisprudenta ICCJ Legislatia protectiei consumatorului Primii pasi http://www.clauzeabuziveotp.com/ Va asteptam

Grupul antiOTP

www.clauzeabuziveotp.com

Clauze abuzive OTP www.clauzeabuziveotp.com Jurisprudenta ICCJ - Sentinta irevocabila VISCOL vs. OTP Copia anonimizata motivare decizie ICCJ Puteti accesa integral documentul de mai sus prin blogul antiOTP mai jos: http://antiotp.wordpress.com/ Banca OTP a fost invinsa deja in sute de procese in toata tara. Dati banca in judecata! VEti castiga 100% daca sunteti pregatit. Nu va fie frica de camatarii verzi! Va multumim!

DEDIU MIRELA

clauze abuzive

Sunt in faza de documentare pentru apelul declarat de OTP. caut practica judiciara

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii