Agentia Moody's: ratingul Romaniei nu poate fi majorat din cauza cresterii economice anemice si riscurilor la socurile externe

Autor:

Bancherul.ro
2013-10-20 12:59

Agentia de rating Moody’s apreciaza ca majorarea ratingului Romaniei este impiedicata de cresterea economica anemica si de vulnerabilitatea la socurile financiare externe, in ciuda imbunatatirii indicatorilor macroeconomici.

Moody’s, alaturi de Fitch, a mentinut ratingul Romaniei in categoria investment grade, spre deosebire de Standard&Poor’s, care in 2008, dupa criza financiara, a degratat Romania in categoria “junk” a statelor nerecomandate pentru investitii (investitii speculative).

Investitiile straine directe s-au prabusit in ultimii 5 ani de criza si continua sa ramana la valori reduse si in prezent.

Indicatorii macroeconomici ai Romaniei s-au imbunatatit substantial in ultima perioada, datorita acordului cu FMI si UE, dar cu toate acestea cresterea economica ramane fragila, din cauza nivelului redus de investitii, iar riscurile fata de socurile externe raman ridicate, din cauza expunerii mari fata de economiile europene si dependenta de finantarile externe.

In acest context, agentiile de rating nu au imbunatatit calificativele Romaniei ci doar le-au confirmat, pe parcursul acestui an.

Astfel, Fitch a confirmat in septembrie ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală la BBB -, respectiv BBB, perspectiva asociată pentru ambele ratinguri fiind una stabilă. BBB – este primul rating din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade).

Anterior, in luna mai, agentia Standard & Poor’s a confirmat ratingurile atribuite României pentru datoriile pe termen lung şi scurt la BB plus/B, cu perspectiva stabilă. Ratingul BB plus acordat de S&P este primul din categoria investiţiilor speculative (junk). Standard&Poor’s a scos România din categoria statelor cu risc scăzut de investiţii (investment grade) în 2008.

Cresterea economica slaba ar putea afecta tintele fiscale din 2013 si 2014

Moody’s apreciază că România a reuşit o consolidare fiscală semnificativă în ultimii doi ani, în pofida volatilităţii politice şi ratei mai slabe de creştere economică. Agenţia evocă deficitul bugetar de anul trecut, redus la 2,9% di PIB, şi excedentul de cont curent înregistrat în prima jumătate a acestui an pe fondul revenirii exporturilor într-o perioadă de cerere internă slabă, cu inflaţia în proces de încetinire.

“Cu toate acestea, creşterea economică încă slabă ar putea tempera creşterea veniturilor guvernului, generând dificultăţi în ceea ce priveşte ţintele fiscale pentru 2013 şi 2014”, apreciaza agenţia de rating, intr-un comunicat.

Un alt factor care limitează calificativul României este expunerea la volatilitatea piețelor financiare globale, din cauza dependenței de finanțarea externă atât pentru acoperirea necesităților de finanțare ale Guvernului cât și în sectorul privat, consideră Moody’s. 

Această vulnerabilitate este redusă de capacitatea României de a beneficia de sprijinul financiar al UE, Băncii Mondiale și FMI.

Moody’s ar lua în calcul îmbunătăţirea perspectivei ratingului României la stabilă dacă procesul de consolidare fiscală va continua, creşterea economică va accelera în mod sustenabil, şi “trendurile actuale în ceea ce priveşte calitatea activelor băncilor şi evoluţia creditării s-ar inversa”, se spune în comunicat.

Pe de altă parte, ratingul ar putea fi afectat în sens negativ dacă performanţele în ceea ce priveşte consolidarea fiscală şi contul curent ar fi inversate, sau dacă România ar traversa o perioadă prelungită de încetinire a creşterii economice din cauza scăderii competitivităţii.

Raportul Moody’s reprezintă o analiză destinată investitorilor şi nu constituie o acţiune asupra ratingului României.

Cresterea PIB-ului Romaniei, mai redus decat al altor tari din afara regiunii cu rating similar

Revenirea economiei românești ar putea fi moderată, pe termen scurt, de expunerea pe Europa iar în 2014 creșterea PIB va rămâne mai mică decât cea a altor economii cu rating similar din afara regiunii, apreciază Moody’s in raport.

Pe termen mediu, însă, integrarea României cu economiile mai dezvoltate din Europa ar putea genera creșteri ale veniturilor și productivității.

Potrivit celei mai recente ediții a raportului World Economic Outlook, Fondul Monetar Internațional estimează că în acest an România va înregistra o creștere economică de 2%, urmată de un avans de 2,2% în 2014.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii