Cu ce carduri de debit mergem in strainatate: topul celor mai mici comisioane la ATM-urile bancilor din alte tari

Autor:

Bancherul.ro
2013-10-14 22:26

Atunci cand calatorim strainatate este mult mai convenabil si sigur sa folosim unui card de debit, in loc sa ne tixim portofelul cu bani pe care riscam sa-i pierdem sau sa ne fie furati. Cu un card putem plati in orice loc unde exista un POS, adica in magazine, la benzinarii, la hoteluri, restaurante, taxiuri sau metrou, fara plata vreunui comision, la fel ca in tara.

Un alt avantaj al cardului este ca putem retrage cu el, de la orice bancomat din strainatate, oricand si orice suma de bani dorim, in valuta tarii respective, chiar daca folosim un card in lei. Conversia valutara se efectueaza automat, la cursul organizatiilor de carduri Visa sau MasterCard, apropiat de cel al BNR, sau cu un comision in jur de 2-3% perceput de banca emitenta a cardului.

Dar atunci cand ne aflam in strainatate si vrem sa retragem cu cardul de debit o anumita suma de bani de la bancomatele bancilor din respectiva tara, trebuie sa stim ca vom plati comisioane in general duble fata de cele pentru retragerile de la bancile din Romania.

Astfel, daca folosim un card de debit in Romania pentru a scoate o anumita suma de bani, la bancomatele bancii care a emis cardul platim in medie un comision de 0,2%, existand banci care ne permit retrageri gratuite, iar daca retragem bani de la alte banci romanesti, comisionul mediu e de 0,5% plus 2,5 lei.

Cand ne aflam insa in alte tari, comisionul pentru retragerea de bani de la ATM-urile bancilor straine se dubleaza: 1% sau chiar 1,5% la unele banci.

Cardul BRD este cel mai scump

Astfel, cel mai mare comision pentru retragerile de bani din straintate este cel aferent cardurilor BRD: 1.5% plus 10 lei. Ceea ce inseamna ca daca retragem 1000 de lei, comisionul va fi de 25 de lei.

Pe de alta parte, cele mai ieftine carduri pentru utilizarea in strainatate sunt cele ale Bancii Transilvania (1% plus 2,5 lei), Bancpost (1% plus 2 lei) si Intesa (0,5% plus 2,5 lei).

Utilizatorii cardurilor de debit Raiffeisen platesc la ATM-urile din strainatate un comision de 1% plus 2,5 euro (11 lei) pentru fiecare retragere de numerar.

La cardurile BCR, comisionul este mai mic: 1% plus 6 lei. Putem plati si mai putin, adica la fel ca la ATM-ul BCR (0,25%) daca utilizam un bancomat al unei banci care face parte din acelasi grup cu BCR, respectiv Erste Bank, care are subsidiare in Austria si in alte tari din zona, precum Ungaria, Cehia sau Slovacia.

Si UniCredit ofera utilizatorilor cardurilor emise de banca posibilitatea sa retraga bani la bancomatele din strainatate apartinand subsidiarelor grupului la aceleasi costuri ca in tara, respectiv 0,2%. In schimb, pentru retragerile de la alte bancomate, comisionul este de 1,5% plus 7 lei.

Cel mai mare comision de acest tip este perceput de Banca Italo-Romena: 2% plus 4 lei.

Comisioane la retragerea unei sume de 1000 de lei de la un bancomat din strainatate:

1. Banca Transilvania: 12,5 lei

2. BCR: 16 lei

3. ING Bank: 20 lei

4. OTP Bank: 20 lei

5. Credit Europe Bank: 20 lei

6. Raiffeisen Bank: 21 lei

7. ProCredit Bank: 21 lei

8. UniCredit Tiriac Bank: 22 lei

9. Banca Italo-Romena: 24 lei

10. BRD: 25 lei

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii