In scrisoarea de intentie catre FMI, BNR se angajeaza sa rezolve problema creditelor neperformante, dar si sa evite fenomentul de evergreening

Autor:

Bancherul.ro
2013-10-06 23:30

In scrisoarea de intentie catre FMI (vezi documentul in Fisiere), BNR se angajeaza sa faciliteze diminuarea ponderii creditelor neperformante din bilanturile bancilor, un impediment pentru acestea in vederea cresterii volumului de credite. Pe de alta parte BNR va continua să supravegheze îndeaproape practicile bancare, pentru a evita fenomentul de evergreening, astfel încât să se asigure că standardele IFRS privind provizioanele pentru pierderi din credite și evaluările colateralului, precum și evaluarea riscului de credit al creditelor restructurate, raman prudente și în conformitate cu bunele practici internaționale.

Iata ce se spune in scrisoarea de intentie catre FMI:

„Având în vedere volumul substantial al creditelor neperformante (NPL), autoritățile vor elimina, acolo unde este posibil, impedimentele din calea restructurarii in afara procedurilor judiciare a datoriilor populatiei si firmelor, precum si din calea solutionarii creditelor neperformante.

BNR a clarificat într-o scrisoare transmisa sistemului bancar ca in noul cadru IFRS, bancile nu trebuie neapărat să epuizeze toate mijloacele legale pentru a elimina din bilanturi creditele neperformante provizioane integral.

BNR va cere, prin urmare, băncilor ca în cadrul IRFS sa elimine in timp util creditele neperformante complet provizionate (mai ales pentru creditele de consum negarantate) din bilanțurile lor.

Pentru a menține o politica de provizionare prudentă cu privire la tratamentul garanțiilor, BNR nu va lua în considerare deduceri suplimentare de colateral daca nu se inregistreaza un progres semnificativ în procesul de eliminare a creditelor neperformante negarantate (de consum). Orice modificări ulterioare fata de regimul actual va fi convenite cu FMI și CE .

Ca parte a măsurilor prudențiale care vor continua să se aplice în 2013, filtrele prudențiale vo rămâne în vigoare în forma actuală, în conformitate cu evoluțiile de reglementare din UE.”

Evitarea fenomenului de evergreening

Pe de alta parte, in scrisoarea de intentie catre FMI se arata ca “BNR va continua să supravegheze îndeaproape practicile bancare, pentru a evita fenomentul de evergreening (prin care bancile continua sa sustina financiar clientul, desi acesta nu-si mai poate rambursa creditul, cu scopul de a evita constituirea de provizioane n.r.), astfel încât să se asigure că standardele IFRS privind provizioanele pentru pierderi din credite și evaluarea colateralului, precum și evaluarea riscului de credit al creditelor restructurate, raman prudente și în conformitate cu bunele practici internaționale.

În special, BNR va examina în detaliu în timpul inspecțiilor la fața locului, practicile de restructurare a creditelor tuturor băncilor, precum și caracterul adecvat al sistemelor IT cu privire la inregistrarea activelor depreciate.

Un raport complet al practicilor de restructurare a creditelor și calitatii activelor cu informații granulare, matrici de migrație și o analiza a vechilor niveluri ale creditelor neperformante va fi comunicat FMI și CE până la sfârșitul lunii octombrie 2013.

Analiza privind adecvarea sistemelor IT ale băncilor va fi finalizate până la sfârșitul anului 2013 pentru un eșantion reprezentativ de bănci. Ulterior, in urma consultarii cu FMI și CE, va fi implementat un plan de acțiune privind soluționarea creditelor neperformante.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii