Un consortiu format din Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si OTP bank au imprumutat Grup Feroviar Roman (GFR), condus de Gruia Stoica, cu o parte din suma de 20 milioane de euro pe care compania a depus-o drept garantie intr-un cont escrow la Banca Transilvania, reprezentand 10% din pretul de achizitie a 51% din actiunile firmei de stat CFR Marfa, relateaza presa.
Alimentarea contului cu suma de 20 milioane euro reprezinta o conditie pentru finalizarea privatizarii, precizeaza Mediafax.
GFR a fost declarata castigatoarea licitatiei pentru preluarea CFR Marfa, in schimbul a 202 milioane euro pentru 51% din actiuni, privatizarea companiei de stat fiind un angajament luat de statul roman in cadrul acordului cu FMI.
Conform Hotărârii pentru aprobarea condițiilor principale ale contractului de vânzare de acțiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, și Societatea Comercială Grup Feroviar Român, vânzătorul, cumpărătorul și un agent escrow trebuia să încheie, în termen de 30 de zile de la data semnării contractului de vânzare de acțiuni (2 septembrie), un contract escrow având ca obiect, în principal, plata de către cumpărător a sumei de 90,498 milioane lei, reprezentând 10% din prețul de cumpărare, în termen de două zile lucrătoare de la încheierea contractului de escrow.
Modalitatea de plată a prețului de cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al CFR Marfă, de 904,98 milioane lei, este plata integrală, la data finalizării, și constă în încasarea de către vânzător de la cumpărător a următoarelor sume de bani: echivalentul în lei al sumei de 10 milioane euro, constituită de cumpărător cu titlu de garanție de participare; suma de 90,498 milioane lei, reprezentând fondurile din contul escrow și diferența de preț până la concurența prețului de cumpărare oferit.
Finalizarea vânzării-cumpărării pachetului de acțiuni, constând în plata prețului de cumpărare și în transferul titlului de proprietate asupra pachetului de acțiuni ce face obiectul vânzării-cumpărării, era condiționată de semnarea contractului de escrow și depozitarea de către cumpărător a sumei de 90,498 milioane lei în contul escrow.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii