Nextebank, fosta Romexterra, detinuta de grupul german BayernLB – MKB, prin intermediul subsidiarei din Ungaria, se pregateste sa fie preluata de un fond de investitii american, Axxess Capital, condus de Horia Manda, prezent pe piata financiara si prin INF-ul Patria Credit, specializat in credite rurale. Axxess Capital este compania ce administrează fondurile Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), Balkan Accession Fund (BAF) actionarele Patria Credit.
Presa relateaza ca Horia Manda este in discutii pentru prealuarea Nextebank, ai caror actionari au anuntat ca urmeaza sa vanda banca in acest an.
Este a doua incercare a maghiarilor si germanilor de a scapa de subsidiara romaneasca pe pierderi, dupa ce in aprilie anul trecut banca a anuntat oficial, printr-un comunicat de presa, vanzarea catre fondul de investitii PineBridge Investments, controlat de un miliardar din Hong Kong.
Desi in comunicatul care anunta tranzactia se mentiona ca aceasta a primit acordul bancii centrale si a Consiliului Concurentei, aceasta nu a mai fost aprobata de BNR.
Acum se poarta tratative ca fondurile administrate de Manda sa preia Nextebank, insa cu anumite conditii, prima fiind aceea ca mai intai banca sa se restructureze, inclusiv prin inchiderea de unitati si personal.
Nextebank a avut in 2012 pierderi de aproximativ 19 milioane de euro. Banca avea anul trecut 47 de sucursale, 82.000 de clienti si peste 600 de angajaţi.
Banca va rămâne cu doar trei agenţii în Bucureşti, arată o informare trimisă de bancă propriilor clienţi. Măsura este parte a unui proces mai amplu de restructurare care, potrivit informaţiilor Capital, presupune şi desfiinţarea a mai bine de jumătate din posturile angajaţilor şi închiderea majorităţii agenţiilor şi sucursalelor din ţară. Reprezentanţii bănci nu au comentat informaţia.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii