Surplusul de cont curent, noul fenomen al economiei romanesti, este inca o enigma pentru BNR

Autor:

Bancherul.ro
2013-09-06 11:53

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR responsabil de aspectele juridice, apreciaza ca surplusul de cont curent al economiei romanesti din acest an este un fenomen nou pe care deocamdata specialistii de la BNR nu l-au inteles suficient de bine, astfel ca inca il analizeaza „adanc”.

Bogdean Olteanu: „Surplusul de cont curent este un fenomen nou pentru Romania si continuam sa analizam la BNR sursele acestuia. In primele luni am considerat ca poate fi un fenomen accidental, si nici acum nu se poate considera stabilizat, dar daca dupa primele 3 luni a venit a patra, in care surplusul a scazut si am spus ca revenim intr-o arie mai predictibila de deficit de cont curent ceva mai scazut decat pana acum, dar deficit, a 5-a si a 6-a luna a anului au insemnat din nou surplusuri semnificative de cont curent. Si ele se regasesc, la primele noastre analize, care merg in continuare tot mai adanc, pentru a vedea cine sunt cei care „binemerita” pentru acest lucru, in cateva zone. Pe unele le putem sti, intui: industriile pe care le cunoastem, in special industria auto, constructoare de motoare termice, electrice. Pe altele poate ca le putem intui mai putin, si am sa dau doua exemple: primul este atragerea de fonduri europene in crestere, care a compensat scaderea semnificativa a remitentelor, un contributor semnificativ la echilibrarea contului curent. A doua, care devine tot mai importanta de la luna la luna, este balanta serviciilor. In aceasta zona a serviciilor, incepem sa gasim un surplus semnificativ la servicii cu valoare adaugata importanta.”

Opinia lui Olteanu, un jurist, despre surplusul de cont curent, a fost, de fapt, o digresiune inainte de a incepe prelegerea sa, intitulata „Constructia europeana, dimensiunea financiar-bancara”, sustinuta cu ocazia forumului „Academica BNR” de la Constanta, cu scopul de a-l lauda putin pe rectorul Universitatii din Constanta. Pentru ce? Pentru contributia la surplusul de cont curent, mai exact prin crearea unui centru al universitatii in Kazachstan, „unde studentii vin si platesc ca sa invete navigatie de la romani, si pentru ca aduce in Romania, incepand din acest an, in mod sistematic, organizat, studenti straini, care vin si platesc pentru a invata navigatie de la romani. Aceasta este o recunoastere profesionala pentru dansii, dar este o mare bucurie financiara pentru noi ca stat si marcam astfel nu doar o universitate de calitate ci si unul dintre participantii la rasturnarea unui traditional deficit de cont curent al Romaniei din ultimii 20 de ani.”

Economistii BCR: Deficitul de cont curent va reveni in 2014

Sa vedem insa ce parere are un economist si nu un jurist despre surplusul de cont curent, si anume Dumitru Dulgheru, analist economic la BCR.

El apreciaza ca surplusul de cont curent din primul semestru al anului, in valoare de 695 milioane euro (vezi graficul), s-a datorat in mare pare injumatatirii deficitului comercial, a cresterii serviciilor si reducerea deficitului din balanta veniturilor.

„Cu toate acestea, evidentul salt al serviciilor din acest an (cu un castig net consistent, de 1,2 miliarde euro in primul semestru) s-a datorat de fapt unei revizuiri semnificative in sens ascendent bazata pe primul sondaj trimestrial privind serviciile efectuat pentru T1 2013 de către Institutul Național de Statistică”, avertizeaza Dulgheru.

BCR estimeaza un surplus de cont curent minor in acest an, de 0,1% din PIB. „Insa tendinta spre surplus vine cu o steluta. Reducerea importurilor si investitiile straine directe in scădere este un semnal pentru nivelurile reduse ale investitiilor si a consumului privat in primele sase luni.

Economistii BCR estimeaza, de altfel, ca deficitul de cont curent va reveni in Romania in 2014, la un nivel de aproximativ 2,5% din PIB.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii