BCR este pe locul 9 in topul celor mai mari banci in functie de active din Europa de Est, conform Top 500 Central Europe realizat de firma de consultanta Deloitte. Cea mai mare banca din regiune este PKO Bank Polski, controlata de stat, cu active de 47,3 miliarde euro la finalul lui 2012, in crestere cu 9,6% fata de 2011, de aproape trei ori mai mari decat ale BCR, in valoare de 16,5 miliarde euro, in scadere cu 6,9%.
De altfel, dintre primele 10 banci din regiune, (4 din Polonia, 3 din Cehia, 2 din Ungaria si 1 din Romania), doar activele BCR au fost in scadere anul trecut.
Pe locul 2 in topul celor mai mari banci se afla CSOB din Cehia, detinuta de grupul belgian KBC, cu active de 37,2 miliarde euro, iar pe locul 3 se regaseste o alta banca din Polonia, Bank Pekao, parte a grupului UniCredit.
Ceska sporitelna, din Cehia, controlata de Erste Bank, este pe locul 4, cu active de 36,5 miliarde euro, iar pe locul 5 se afla ungurii de la OTP Bank, cu active de 34,7 miliarde euro.
BRD se afla abia pe locul 21 in topul bancilor din regiune, cu active de 11 miliarde euro, Banca Transilvania este pe pozitia 41, cu active de 6,7 miliarde euro, UniCredit Tiriac Bank e pe locul 45, cu active de 6,3 miliarde, urmata de CEC Bank, cu 6 miliarde.
Topul primelor 50 de banci din Europa Centrala si de Est este inchis de Raiffeisen Bank Romania, ce avea la finalul lui 2012 active de 5,4 miliarde euro.
In raportul Deloitte Top 500 Companii se noteaza faptul ca un numar de 8 banci figureaza intre primele 25 de companii din regiune cu cea mai mare capitalizare bursiera.
Bancile poloneze domina topul bancar din regiune, cu 15 banci in top 50, urmate de cele din Ungaria si Cehia, fiecare cu cate 7.
Primele 50 de banci si-au majorat in total activele cu 6,6% in 2012, la un total de 668 miliarde euro, un numar de 37 de banci avand cresteri de active, iar restul scaderi. Dintre bancile romanesti, BCR, BRD si Raiffeisen au avut scaderi de active, in timp ce Banca Transilvania, CEC Bank si UniCredit Tiriac si le-au majorat.
Steven van Groningen: Suntem mai bine pozitionati fata de alte banci concurente
Steven van Groningen (foto, cu tricou alb), presedintele Raiffeisen Bank Romania si fost sportiv de performanta, spune ca banca sa este mai bine pozitionata fata de alti concurenti, pe care are de gand sa-i intreaca, profitand de slabiciunile acestora cauzate de criza.
Groningen este citat astfel in raport: „Principala noastra provocare a fost sa gasim noi modalitati de crestere a afacerilor. Costurile sistemice si creditele neperformante raman la un nivel ridicat in sistemul bancar, afectand perspectivele de crestere, intrucat cea mai mare parte a acestor costuri sunt transferate catre clienti.
Suntem tot timpul atenti la eficienta costurilor, dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca eroziunea valorii nu ne afecteaza modelul de afaceri, asa cum am vazut ca s-a intamplat in unele locuri din piata.
Cred ca suntem mai bine pozitionati pe piata decat alte banci care inca trec prin ajustari, precum curatirea portofoliului, proces pe care l-au inceput probabil mai tarziu, probleme operationale legate de valoarea colateralului si probleme de ordin legal si de reglementari. Acestea ne permit sa ne concentram pe calitatea serviciilor pentru clienti si sa cautam noi oportunitati de crestere, chiar si in criza.”
România este a cincea țară din regiune după numărul de companii
România este a cincea țară din regiune după numărul de companii reprezentate în clasamentul Deloitte Europa Centrală Top 500, cu 35 de companii. Veniturile lor agregate au totalizat aproape 39 miliarde de euro, la sfârșitul anului trecut, față de 39,6 miliarde de euro în 2011, se arata intr-un comunicat al Deloitte.
Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 țări se află la a șaptea ediție și ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii în anul calendaristic precedent.
„2012 a fost un an dificil, atât pentru România, cât şi pentru Europa Centrală. Cu toate acestea, România şi-a menţinut locul în clasament, în ciuda numărului mai mic de companii,” spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte România. „14 companii au urcat în clasamentul din acest an, două dintre ele având o ascensiune de 74, respectiv 70 de poziţii. Totodată, avem 5 companii nou-intrate în clasament, faţă de numai 4 în 2012, ce-şi desfăşoară activitatea în diferite domenii. În concluzie, multe dintre companiile locale au înregistrat performanţe notabile anul trecut, deşi mediul de afaceri rămâne incert.”
Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei și resurselor (cu 14 companii), urmată de industria bunurilor de consum și transporturi (10), industria prelucrătoare (6), tehnologie, media și telecomunicații (4) și industria farmaceutică (1).
Luând în considerare semnalele din piaţă, există speranţe de revenire economică în viitorul apropiat. Astfel, recenta ieşire din recesiune a zonei Euro şi reacţiile pozitive ale managerilor de achiziţii din Polonia şi ale investitorilor şi analiştilor germani au contribuit la o uşoară îmbunătăţire a nivelului de încredere pe principalele pieţe regionale şi de export, ceea ce reprezintă veşti bune pentru cele 202 companii ale căror venituri au scăzut în 2012, faţă de doar 115, cu un an înainte.
„Deşi zona Euro îşi revine cu paşi mici, companiile trebuie să-şi păstreze prudenţa, deoarece criza nu s-a încheiat încă,” afirmă George Mucibabici, Preşedinte Deloitte Romania. „Europa de Vest este prima regiune care înregistrează rate pozitive de creştere, dar acestea sunt încă reduse şi insuficient susţinute de centrul şi sudul Europei. Mediul de afaceri rămâne vulnerabil, ca urmare a unui sistem bancar slăbit, a unui şomaj ridicat şi a frământărilor sociale şi politice.”
Pentru prima dată, raportul prezintă componenţa consiliilor directoare şi de administraţie din companiile regionale. În România, femeile şi managerii străini reprezintă 17,1%, respectiv 35,5% din numărul total de membri ai consiliilor directoare, procente semnificativ mai ridicate decât media înregistrată la nivel regional (12,2%, respectiv 23,8%). Ponderile referitoare la consiliile de supraveghere sunt asemănătoare ca tendinţă pentru expatriaţi (36,2% în comparaţie cu 28,6% în Europa Centrală), dar sunt mai scăzute în cazul femeilor (11,8%, faţă de 12,8% în CE).
În două clasamente regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv 50 de firme de asigurări din regiune, România figurează cu şase bănci (față de cinci, anul trecut) și patru firme de asigurare (5 în 2011).
Deloitte Central Europe Top 500 2013 – concluziile principale
– Rata de creştere a veniturilor celor mai mari 500 de companii din regiune a înregistrat o scădere abruptă, de la 12,9%, anul trecut, la doar 3,8%, în timp ce cifra de afaceri totală a atins valoarea de 724 miliarde euro.
– 202 companii au declarat venituri în scădere în 2012, faţă de doar 115 în 2011.
– Ca și la edițiile anterioare, în top 10 predomină companiile din industria petrochimică și energetică (opt locuri, inclusiv prima și a doua companie din regiune – PKN și MOL).
– Compania ucraineană DTEK, ce-şi desfăşoară activitatea în sectorul energetic, a constituit cea mai mare surpriză a clasamentului din acest an, avansând de pe locul 32, pe locul 7.
– Polonia domină în continuare clasamentul cu 166 de companii. Cehia se situează pe al doilea loc, cu 87 de companii, urmată de Ungaria – 62, Ucraina – 51 și România – 35.
– Companiile din domeniul bunurilor de consum și transporturi rămân preponderente în clasamentul din acest an (158 în total, cu venituri de 172,89 miliarde de euro); urmează industria energiei și resurselor (150 de companii, cu cele mai mari venituri – 307,25 miliarde de euro) și industria prelucrătoare (128, însumând aproape 175 miliarde de euro).
– Sectorul imobiliar a înregistrat cea mai importantă scădere a veniturilor agregate (11,7%, în euro), spre deosebire de industria bunurilor de consum și transporturilor, care prezintă cea mai mare creștere (4,8%).
„Condiţiile de piaţă rămân nefavorabile şi continuă să afecteze în mod semnificativ deciziile de afaceri. Astfel, companiile trebuie să se concentreze în perioada următoare pe îmbunătăţirea eficacităţii şi eficienţei operaţionale, în vederea generării unor fluxuri de numerar suplimentare. Cele mai multe entităţi au dificultăţi în accesarea creditelor, ceea ce influenţează mediul economic şi marile companii, deşi adesea indirect,” a declarat Ahmed Hassan.
Raportul integral Deloitte Central Europe Top 500 2013, precum și edițiile anterioare, pot fi descărcate de pe site-ul oficial al programului: http://www.deloitte.com/cetop500.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii