Investitorii ruşi vor ajunge să controleze aproximativ 60% din Bank of Cyprus, cea mai mare bancă comercială din Cipru, ca urmare a programului de asistenţă acordat Ciprului în luna martie de liderii europeni, care includea o conversie forţată a depozitelor Bank of Cyprus în acţiuni, informează un articol publicat joi în cotidianul New York Times, citat de Agerpres.
‘Au vrut să scape de ruşi, dar la final au aruncat cea mai mare bancă a noastră în mâinile ruşilor’, a declarat preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, într-un interviu acordat în luna iunie.
Potrivit NYT, intenţia liderilor europeni de a îndepărta bani ruseşti din băncile cipriote a sfârşit prin a arunca Rusia şi mai adânc în sistemul financiar european în condiţiile în care, teoretic, plutocraţii ruşi vor controla pachetul majoritar de acţiuni Bank of Cyprus, cea mai veche şi mai importantă instituţie financiară din Cipru.
‘Cine controlează Bank of Cyprus controlează insula’, consideră Andreas Marangos, un avocat din Limassol printre clienţii căruia se numără mulţi ruşi.
Cea mai mare parte a acţiunilor Bank of Cyprus, aproximativ 18%, ar urma să meargă la deponenţii care şi-au pierdut banii la fosta Laiki Bank, dar cel mai probabil această participaţie va fi controlată de Banca centrală a Ciprului. Însă ca urmare a conversiei forţate a depozitelor Bank of Cyprus în acţiuni, un pachet majoritar de acţiuni va merge la un grup (divers şi deocamdată neorganizat) de deponenţi, dintre care mulţi sunt ruşi.
În pofida situaţiei dificile în care se află în prezent Bank of Cyprus, instituţia financiară are o poziţie care îi permite să influenţeze afacerile economice şi politice din insulă. Într-o scrisoare trimisă în luna iunie Băncii Centrale Europene, preşedintele Nicos Anastasiades descria Bank of Cyprus ca o ‘bancă mega-sistemică’ care, dacă ar eşua, ar prăbuşi întreaga economie cipriotă. Cu 5.700 de angajaţi şi aproximativ jumătate din depozitele bancare din insulă, Bank of Cyprus ajunge în fiecare colţ al Ciprului graţie reţelei sale vaste de sucursale, care în prezent include şi unităţile fostei Laiki Bank.
Potrivit ministrului cipriot de Finanţe, Harris Georgiades, deponenţii străini, dintre care mulţi sunt ruşi, vor deţine la final majoritatea noilor acţiuni cu drept de vot la Bank of Cyprus. Avocaţii ce reprezintă clienţi ai căror bani au fost blocaţi la Bank of Cyprus estimează că grupul ruşilor va ajunge să deţină aproximativ 60% din noile acţiuni ale băncii. De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în media din Cipru, 53% din noile acţiuni Bank of Cyprus vor fi deţinute de străini, în primul rând ruşi, fie direct fie prin diferite cabinete de avocatură care le reprezintă interesele.
Reprezentanţii Băncii centrale a Ciprului, care supervizează eforturile de salvare a Bank of Cyprus şi stabilire a unui nou acţionariat, au declarat că nu pot face speculaţii dacă ruşii vor controla banca în viitor. Instituţia a informat însă că noii acţionari se vor reuni pentru a desemna un nou consiliu de administraţie la data de 9 septembrie. Teoretic Bank of Cyprus este în proprietatea noilor acţionari, dintre care majoritatea sunt ruşi. În realitate însă, banca este în continuare sub controlul Băncii centrale a Ciprului, al cărei guvernator, Panicos O. Demetriades, a fost numit de fostul preşedinte al ţării. De asemenea, Banca centrală a Ciprului a numit un board interimar şi un nou director la Bank of Cyprus, fără a-i consulta pe noii acţionari.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii