Bancherii spun ca avem prea multe banci. Cate banci are Romania in comparatie cu tarile vecine

Autor:

Bancherul.ro
2013-06-13 16:34

Bancherii apreciaza ca in Romania sunt prea multe banci, astal ca procesul de consolidare inceput deja va continua si in urmatoarea perioada. Tara nostra are 40 de banci, fata de 35 in Ungaria si 31 in Bulgaria, tari mult mai mici decat Romania. Pe de alta parte, in Cehia exista 44 de banci iar in Polonia – 66.

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank, spune ca sistemul bancar românesc este suprapopulat din punct de vedere al numărului de bănci.

Sergiu Oprescu: “Cred că avem un sistem bancar suprapopulat din punct de vedere al numărului de bănci. Mă aştept la o anumită consolidare din această perspectivă. Eu cred că această consolidare nu se va întâmpla aşa cum se vorbeşte în clipa de faţă prin introducerea unor bănci străine în România, ci cred că se va face pe atragerea generată de private equity care va încerca să ia un avantaj de această oportunitate care este creată în piaţa românească. Cred că în momentul în care capitalul de private equity (investitori şi fonduri care fac investiţii direct în companii private n.r.) va intra în segmentul financiar-bancar din România va şti să realizeze această consolidare. Se va realiza prin achiziţionarea unei bănci şi apoi folosind acea bancă ca un vehicul pentru consolidare într-un anumit segment pentru a atinge o anumită cotă de piaţă”.

Fiind întrebat ce cotă de piaţă asigură unei bănci din sistemul bancar românesc sustenabilitate, acesta a răspuns că orice este peste 3 puncte procentuale permite unei bănci să aibă o activitate sustenabilă.

Ideea unei consolidări în sectorul bancar este susţinută şi de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România, care a arătat că în România există prea multe bănci.

“Pe termen lung văd două modele care sunt valabile, anume bănci mari, universale care fac şi corporate şi retail, dar nu mai mult de patru şi bănci de nişă, care se focusează pe anumite segmente. Bănci de nişă poţi să ai mai multe. (…) Am spus pe termen lung. Ne descurcăm destul de bine azi. Pe termen lung vom asista la o consolidare. Şi dacă ne uităm în pieţe mai mature precum Germania, Olanda Austria, câte bănci mari există acolo?”, a spus Groningen.

Si seful Bancpost, Anthony Hassiotis, apreciaza ca Romania are prea multe banci: „Totuşi, este o populaţie de 20 de milioane, dintre care doar jumătate au un cont. Dintre aceştia, doar 4-5 milione pot fi ţinta băncilor. Sistemul e overbanked – prea multe bănci – sistemul bancar nu face atât de mulţi bani pe cât ar trebui”, a adăugat Hassiotis.

Comentarii

De la: ElaSubiect:

Daune morale ?!?

Comentariu:

Pt ce?!? Si mai ales, nu exista dovezi solide pentru o astfel de sentinta. E un pic ciudat...clientii nu s-au gandit ca s-ar putea sa nu reuseasca sa dea banii inapoi atunci cand s-au ingramadit toti la ghiseul bancar sa ia credite?

De la: AdrianSubiect:

Ela - Director Volksbank?

Comentariu:

Ela, probabil director la banca, sau traieste pe luna...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii