James Hyslop, directorul pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), considera ca Romania ar trebui felicitată pentru stabilitatea economică de care dă dovadă, având în vedere perioada dificila traversată de ţara noastră. „Cred că din punctul de vedere al BERD, după o perioadă dificilă prin care a trecut România, ar trebui felicitată pentru stabilitatea sa economică pe care o putem constata”, a afirmat James Hyslop, cu ocazia unei vizie la Targu Mures.
James Hyslop s-a întâlnit cu primarul municipiului Tîrgu-Mureş, Dorin Florea, precum si cu reprezentanţii Camerei de Comerţ, cu care a discutat proiectele de dezvoltare finanţate de BERD: alimentarea cu apă de la Răstoliţa şi Centrul de cercetări medicale implementat de IBM.
Primaria Targu Mures a garantat un credit în valoare de 11,4 milioane de euro acordat de BERD companiei Aquaserv, necesar pentru a acoperi cofinanţarea de 10,32%, care revine operatorului regional Aquaserv, din valoarea totală de 110,8 milioane de euro a proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş”, cofinanţat din Fondul de Coeziune.
Împrumutul a fost acordat anul trecut, pe o perioadă de 15 ani, cu un termen de graţie de 4 ani, banii fiind investiţi în extinderea sistemelor de apă şi canalizare, reabilitarea celor existente, modernizarea şi construcţia unor uzine de apă şi staţii de epurare în aria de operare a Companiei Aquaserv.
Primarul din Targu Mures a prezentat si proiectele importante ale oraşului, precum realizarea Zonei Metropolitane. Un alt proiect adus în discuţie a fost realizarea, în cadrul „Mureş Digital”, a Centrului de Cercetare Medicală şi IT la Tîrgu Mureş, prin achiziţionarea unui supercomputer performant, destinat activităţilor ştiinţifice derulate în cadrul universităţilor din oraş.
„Sunt încântat de cele ce îmi spuneţi şi apreciez faptul că aveţi planuri de anvergura celor pe care le-aţi expus. Investiţiile pe termen lung sunt esenţiale în această etapă a tranziţiei, la fel ca şi parteneriatele publice-private pe care le aveţi în vedere”, a declarat, la finalul întrevederii, James Hyslop, citat de presa.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii