Incredibil! FNGCIMM, fondul care garanteaza creditele Prima Casa, avea la Bank of Cyprus depozite de 100 milioane lei, pe care risca sa le piarda!

Autor:

Bancherul.ro
2013-05-16 19:29

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutie a statului care garanteaza si creditele Prima Casa, a avut un depozit de peste 100 de milioane de lei la Bank of Cyprus, transferat ulterior odata cu restul majoritatii depozitelor la Marfin Bank, conform surselor citate de Mediafax.

Existenta unui depozit de o valoare atat de mare constituit de o instituie a statului, precum FNGCIMM, la Bank of Cyprus, este cu atat mai surprinzatoare cu cat este vorba de fonduri publice si nu private, iar banca cipriota avea statut de sucursala, nefiind persoana juridica romana, asadar nu era supravegheata de BNR.

Aurel Saramet (foto), seful FNGCIMM, a fost implicat recent in uriasul scandal al fraudelor bancare, alaturi de mai multi bancheri din BRD, printre care vicepresedintele bancii, Claudiu Cercel, insa nu a fost suspendat din functie.

Reprezentantii BNR, in frunte cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-au “certat” public pe romani pentru ca nu au citit contractele de depozit inainte de a-si depune banii la Bank of Cyprus, contracte in care era scris vizibil, dupa cum au subliniat oficialii BNR, ca depozitele nu sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Romania ci de cel din Cipru.

Iata insa ca nici macar FNGCIMM nu a tinut cont de acest fapt, daca nu cumva la mijoc au fost alte interese. Oricum, este nepermis ca institutii financiare ale statului sa poata sa plaseze depozite din bani publici in locuri atat de riscante precum o sucursala de banca straina, ce oferea dobanzi mult mai mari decat media pietei si nu era supravegheata de BNR, asadar cu risc mai ridicat.

Dupa izbucnirea crizei din Cipru, sucursala Bank of Cyprus din Romania a fost inchisa, motivul oficial prezentat de autoriati fiind acela de gasire a unui cumparator. In realitate, cipriotii aveau de gand sa aplice sucursalei romanesti acelasi tratament cu cel din Cipru, unde o parte de pana la 60% din depozite au fost nationalizate.

In alte tari unde bancile cipriote erau prezente, precum Grecia si Marea Britanie, sucursalele si filialele bancilor cipriote nu au fost inchise, autoritatile gasind imediat solutii pentru salvarea depozitelor cetatenilor britanici si greci, fie prin transferul depozitelor la alte banci fie prin preluarea bancilor cipriote de catre banci locale.

Comentarii

inginer

Nu asa se fac graficele

Graficele astea trebuiau sa aibe axe absolute. Folosind axe relative, nu poti stabili adevarata scara a problemei, ci doar directia variatiei, pe care o puteam ghici citind doar articolul.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii