Diferenta uriasa dintre valoarea sumelor pe care romanii le retrag cu cardul de la ATM-uri si platile la POS-urile din magazine nu se micsoreaza aproape deloc, in ciuda eforturilor facute de banci si organizatiile de carduri Visa si MasterCard.
Ultimele date ale BNR arata ca romanii au retras de la cele 11.000 de ATM-uri din tara nu mai putin de 26,4 miliarde lei in primele trei luni din acest an, adica aproape 300 de milioane de lei sau 68 de milioane de euro zilnic.
In acelasi timp, la cele 125.000 de POS-uri din magazine au avut loc plati cu cardul de numai 4,2 miliarde lei, asadar de 6 ori mai putin decat banii retrasi de la ATM-uri. In martie anul trecut, valoarea platilor la comercianti a fost mai mica, de numai 3,8 miliarde lei, iar in martie 2011 de numai 3 miliarde lei, ceea ce arata o tendinta clara de majorare a platilor cu cardul.
Cu toate acestea, gap-ul urias fata de numerar se pastreaza, intrucat si valoarea sumelor retrase de la ATM-uri creste continuu: de la 21,5 miliarde lei in martie 2011, acestea au crescut la 23,9 miliarde in martie 2012 si la 26,4 miliarde lei la finalul primului trimestru din acest an.
Cel putin doua piedici stau in calea cresterii utilizarii platilor cu cardul: numarul redus de POS-uri, Romania fiind pe ultimele locuri printre tarile europene in privinta retelei de acceptare a platilor cu carduri, dar si comisioanele ridicate practicate de banci la ATM-uri, pentru fiecare retragere de numerar.
Reprezentantii Visa spun ca numarul de POS-uri trebuie sa creasca, in timp ce MasterCard incearca sa convinga bancile sa elimine comisioanele la ATM-uri, in vederea stimularii utilizarii cardului la POS-uri, ceea ce aduce castiguri mai mari atat bancilor cat si utilizatorilor de carduri, dar si comerciantilor.
Primele vor beneficia de o lichiditate mai ridicata, intrucat oamenii vor prefera sa-ti tina banii pe card si sa nu-i retraga pe toti deodata la leafa, clientii vor tine banii in siguranta pe card si vor primii discounturi si premii la plata cu cardul iar comerciantii isi vor spori vanzarile.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii