Comisia Europeană (CE) a redus de la 2,5% la 2,2% estimarea de creştere a PIB-ului României în 2014, în timp ce pentru 2013 a fost menţinută previziunea unei creşteri de 1,6%, în cadrul previziunilor de primăvară făcute publice vineri, la Bruxelles.
Conform previziunilor economice de primăvară ale CE, România, după creşterea cu 0,7% a PIB înregistrată în 2012, în 2013 ar urma să înregistreze o creştere a PIB cu 1,6%, iar în 2014 de 2,2%.
În 2012, economia a crescut cu doar 0,7%, fiind afectată de seceta severă care a afectat producţia agricolă. Pe de altă parte, în 2012 deficitul de cont curent s-a redus cu 0,5%, până la 4% din PIB. Economia României ar urma să crească cu 1,6% din PIB în 2013, motorul creşterii continuând să fie cererea internă şi investiţiile. De asemenea, notează previziunile de primăvară ale CE, investiţiile în sectorul public ar trebui să fie susţinute de ameliorarea absorbţiei de fonduri UE.
Creşterea PIB ar urma să accelereze în 2014, când se estimează că va fi de 2,2%, în condiţiile în care reformele structurale implementate vor începe să dea roade. Cererea domestică va fi şi în 2014 principalul motor de creştere, alimentată de investiţii şi consumul privat, în timp ce exporturile nete ar urma să contribuie negativ la creşterea PIB. După o ameliorare substanţială în 2012, deficitul de cont curent este prognozat să rămână sub 4% din PIB în 2013 şi 2014, potrivit previziunilor CE.
Riscurile pentru creştere par a fi echilibrate, apreciază executivul comunitar. Pe de o parte evoluţiile din sectorul agricol pot fi mai favorabile şi absorbţia de fonduri UE ameliorată, iar pe de alta ar urma să aibă loc o decelerare mai puternică decât se anticipa a creditării interne.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii