Nicolae Cinteza, seful supravegherii din cadrul BNR, a acordat un interviu Mediafax in care raspunde la unele intrebari privind epopeea bancilor cipriote din Romania: Bank of Cyprus si Marfin Bank.
Reporter: Domnule Director, s-a tot dezbătut cu privire la raporturile dintre BNR şi sucursala Bank of Cyprus. În ce măsură cazul a reprezentat o problemă pentru BNR?
Nicolae Cinteză: Da. Legal era o problemă a autorităţii de supraveghere din Cipru. Nu puteam însă rămâne indiferenţi faţă de cei care aveau credite şi depozite la această sucursală. Era vorba de mesajul care s-ar fi transmis în piaţă, cu riscuri majore de afectare a încrederii în bănci şi a stabilităţii sistemului bancar.
Reporter: Spuneţi, implicit, că Banca Naţională a României s-a implicat în modul de soluţionare a acestei probleme?
Nicolae Cinteză: Începând cu 30 martie am fost permanent în contact cu autoritatea de supraveghere din Cipru, cu Autoritatea Bancară Europeană, Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI. Totul a decurs perfect.
Reporter: Şi în ce a constat rolul Băncii Naţionale a României?
Nicolae Cinteză: A fost o tranzacţie comercială între două bănci. Din acest punct de vedere rolul nostru a fost, potrivit competenţelor legale, doar de evaluare a impactului pe care îl are transferul asupra situaţiei prudenţiale a Marfin Bank (România), fără a intra în latura pur comercială a tranzacţiei. Am fost consultaţi permanent asupra termenilor tranzacţiei pentru a evalua impactul.
În final, s-a ajuns la o soluţie care rezolvă problema clienţilor Bank of Cyprus şi nu a afectat absolut deloc Marfin Bank România. Dimpotrivă. Tranzacţia prevede o majorare a capitalului acesteia cu 20 milioane euro. Indicatorul de solvabilitate va fi de peste două ori mai mare decât minimul cerut de reglementare.
Reporter: Şi, totuşi, de ce Marfin Bank ?
Nicolae Cinteză: Simplu. Vânzarea către o altă bancă a eşuat.
Autorităţile din Cipru au înţeles că problemele Bank of Cyprus ar fi afectat puternic Marfin Bank, iar costurile pe care le-ar fi presupus sprijinirea acesteia ar fi fost mult mai mari decât “câştigul” aplicării măsurii de “bail-in” asupra depozitelor la sucursala din România a Bank of Cyprus. S-a ajuns la soluţia optimă.
Reporter: Ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi găsit această soluţie?
Nicolae Cinteză: Ce s-a întâmplat în Cipru.
Reporter: Care sunt termenii tranzacţiei. A fost şi o vânzare de active?
Nicolae Cinteză: Marfin Bank nu a plătit niciun euro. A preluat obligaţii de plată (depozitele clienţilor), iar în contrapartidă lichidităţi substanţiale şi credite de bună calitate.
Reporter: Dar Marfin Bank are tot capital din Cipru. Nu rămâne o problemă?
Nicolae Cinteză: Întrebarea este firească. Şi eu cred că aş reacţiona la fel dacă nu aş cunoaşte anumite lucruri. Şi anume, Marfin Bank este o bancă românească, subliniez românească, dar cu capital străin. Se supune reglementărilor şi supravegherii Băncii Naţionale a României. Mai presus de orice, reamintesc că depozitele sunt garantate acum de Fondul de Garantare a Depozitelor din România. Şi, credeţi-mă, cu un indicator de solvabilitate la nivelul celui pe care-l are acum Marfin Bank nu am nicio îndoială că Banca Naţională a României va asigura acesteia, potrivit legii, lichiditatea necesară pentru a face faţă oricăror solicitări.
Reporter: De astăzi clienţii se pot prezenta la Marfin Bank ?
Nicolae Cinteză: Banca va funcţiona normal. Va fi deschisă. Nu cred însă că vineri va putea face operaţiuni pentru clienţii preluaţi de la Bank of Cyprus. De ce? Trebuie preluate dosarele de la Bank of Cyprus. Ca să faci operaţiuni bancare trebuie să ai în faţă specimenul de semnătură al persoanelor care vor să facă tranzacţii.
Cred că luni 29 aprilie va fi sigur “deschis” şi pentru cei preluaţi de la Bank of Cyprus.
Reporter: Ne puteţi spune toţi termenii tranzacţiei?
Nicolae Cinteză: Nu, dar vă asigur că este o soluţie optimă.
Reporter: În ce condiţii de dobândă au fost preluate creditele şi dobânzile?
Nicolae Cinteză: Până la maturitate se păstrează dobânzile la depozite. La credite se pot negocia, ulterior, noi condiţii. În toată această perioadă dobânzile se calculează normal, nu s-a întrerupt nimic.
Reporter: Ce se va întâmpla cu Bank of Cyprus sucursala România?
Nicolae Cinteză: Va continua să funcţioneze. Nu cred că va mai avea însă succes în a atrage depozite de la clienţi. Va gestiona pentru o perioadă creditele din sold.
Reporter: Bank of Cyprus a anunţat că au rămas totuşi şi conturi ale clienţilor la această bancă?
Nicolae Cinteză: Da, sunt conturi asociate unor credite acordate clienţilor respectivi şi asupra cărora există obligaţii privind rambursarea creditelor.
Reporter: Dar au rămas şi multe credite?
Nicolae Cinteză: Da. Doar o parte s-au transferat la Marfin Bank.
Reporter: După o lună de discuţii şi negocieri, cum vedeţi acum toată această perioadă şi modul în care s-a soluţionat problema BoC?
Nicolae Cinteză: A fost o experienţă care ne-a arătat cât de importantă este comunicarea cu publicul şi că aceasta trebuie intensificată. Banca Naţională a României a vorbit tot timpul de bănci româneşti cu capital străin şi de bănci străine. Mai grav e că “analişti” care au lucrat în sistem sau care se pretind a fi atoatecunoscători lansează mesaje alarmante care nu fac bine sistemului, alungă investitorii – cel mai grav lucru – şi, cel puţin pe mine, m-au convins că sunt departe de înţelegerea sensului exact al prevederilor legii şi de ceea ce ar trebui ei să fie.
În final, un gând de mulţumire partenerului de discuţii din Banca Centrală a Republicii Cipru, domnul director Michalis Stylianou, Autorităţii Bancare Europene, Băncii Centrale Europene, experţilor Comisiei Europene şi FMI, colegilor mei, domnului Săcuiu Mircea – director general adjunct la Bank of Cyprus Sucursala Bucureşti şi domnilor Polydoros Ktorides, Georgios Athanasopulos şi Stănescu Cornel, conducători ai Marfin Bank, pentru profesionalismul, echilibrul şi fair-play-ul manifestate.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii