Romania a devenit a 9-a tara europeana care sprijina initiativa europeana de eliminare a secretului bancar la nivel mondial, in incercarea de a pune capat evaziunii fiscale si a paradisurilor fiscale. Austria ramane singura tara europeana care refuza sa renunte la traditia sa privind secretul bancar, consfintit in constitutia tarii, insa s-a declarat de acord sa divulge numele strainilor care detin depozite in bancile sale.
Si premierul Luxemburgului, Jean-Claude Junker, a anuntat ca tara isi va dezvalui, din 2015, secretul celor aproximativ 700 de miliarde de dolari sub forma de depozite din bancile sale. Valoarea acestora este de 17 ori mai mare decat PIB-ul tarii, de 41,2 miliarde de dolari in 2011 la o populatie de o jumatate de milion de locuitori. Ceea ce face ca PIB-ul per capita din Luxemburg sa ajunga la 113.500 de dolari, fata de doar 41.000 in Germania si 12.800 de dolari in Romania.
Ministrii de finante europeni reuniti in week-end la Dublin, reuniune la care a participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, alaturi de ministrul bugetului, Liviu Voinea, au anuntat ca initiativa primelor 6 mari tari europene de a adopta programul de schimb de informatii FATCA privind veniturile din dobanzile la depozite al Statelor Unite a primit aprobarea altor trei tari: Romania, Belgia si Olanda.
“Avand in vedere puternicul sprijin politic, cred ca vom putea semna un acord luna viitoare”, a declarat comisarul european pentru taxe, Algirdas Semeta. Initiativa a devenit populara mai ales dupa criza din Cipru, dar si in urma demisiei ministrului bugetului din Franta, prins cu minciuna dupa ce incercase sa ascunda existenta unui cont intr-o banca elvetiana.
Tarile europene incearca astfel sa puna mana pe taxele aferente veniturilor din depozitele ascunse in diverse state cu statut de paradis fiscal sau cu secret bancar, a caror valoare este estimata la 1 miliard de euro.
Maria Fekter, ministrul de finante din Austria, se bate pentru mentinerea traditiei secretului bancar in aceasta tara, atacand Marea Britanie si Statele Unite pentru faptul ca mentin existenta unor paradisuri fiscale unde se spala bani, precum Insulele Cayman si Insulele Virgine, ce apartin Anglei, precum si statul american Delaware. “Locurile in care te mai poti ascunde devin tot mai putine”, a spus insa George Osborne, ministrul englez al finantelor.
“Ne vom bate pentru mentinerea secretului bancar pentru ca Austria nu este paradis fiscal”, a spus ea, mentionand ca statul aplica impozit pe castigurile din depozitele strainilor si returneaza respectivele sume in tarile de origine, dar fara a mentiona numele deponentilor.
Totusi, cancelarul Austriei, Werner Faymann, are o abordare mai moderata, declarand ca tara sa ar putea accepta pana la urma sa furnizeze informatii despre conturile bancare ale strainilor, mentinand insa secretul pentru cetatenii austrieci.
Ce spune Ministerul Finantelor din Romania
Ministerul Finantelor din Romania a emis un comunicat cu privire la reuniunea Ecofin, in care se mentioneaza sprijinul tarii privind eliminarea secretului bancar. Iata comunicatul:
“Ministrul delegat pentru buget, domnul Liviu Voinea a participat în perioada 12-13 aprilie 2013 la reuniunea informală a Consiliului ECOFIN care a avut loc la Dublin. La reuniune au participat şi guvernatorii băncilor centrale din Statele Membre ale UE, România fiind reprezentată de Domnul Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României.
Consiliul ECOFIN a salutat progresele înregistrate de Portugalia şi Irlanda în cadrul programelor şi a recomandat continuarea angajamentelor asumate. Miniştrii au agreat de principiu extinderea, cu 7 ani, a scadenţelor de rambusare a creditelor pentru cele două ţări, în condiţiile implementării cu succes a programelor.
În cursul dejunului de lucru, miniştrii au discutat şi agreat o declaraţie privind modificarea Tratatului UE în sensul asigurării unui tratament egal statelor non-euro care vor participa la Mecanismul unic de supraveghere şi pentru asigurarea separării atribuţiilor BCE privind supravegherea şi politica monetară. România a susţinut această declaraţie care a fost iniţiată de Germania.
În a doua sesiune a reuniunii ECOFIN, miniştrii au abordat aspecte legate de combaterea fraudei şi evaziunii fiscale şi asigurarea transparenţei fiscale. Miniştrii au salutat anunţul Luxemburgului de a trece la schimbul automat de informaţii începând cu 1 ianuarie 2015 şi şi-au exprimat dorinţa de a continua demersurile pe aceste aspecte la nivelul G20.
Ministrul delegat pentru buget Liviu Voinea a subliniat că România susţine demersurile pentru lupta împotriva fraudei şi evaziunii fiscale şi a exprimat disponibilitatea României de a se alătura proiectului pilot privind schimbul de informaţii fiscale iniţiat de Germania, Franţa, Italia, Spania si Marea Britanie. Totodată, a reiterat necesitatea finalizării rapide a pachetului privind mecanismul de reacţie rapidă şi mecanismul taxării inverse.
Consiliul a discutat şi soluţii de promovare a creşterii economice în Europa şi opţiunile de finanţare pe termen lung pentru atingerea acestui obiectiv.”
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii