BANCI | Opinie

“ANI verifica averea guvernatorului BNR”, dovada calitatii slabe a jurnalismului economic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-04-03 20:09

Ionut Tudorica, editorul publicatiei economice online “Economica.net”, scrie pe pagina sa de Facebook: “Mediafax.ro, vedeti tata ca era la 12 noaptea la noi pe site. E ok sa luati altora ideile si sa le faceti (si) voi. Si asta se intampla de ţşpe ani continuu. Intrebarea e pentru cata vreme.” Apoi adauga in comentarii: “Au pus-o pe fata de pe cultura sa-l semneze”.

Ironia este ca articolul original publicat astazi "la 12 noaptea" de Economica.net, intitulat la fel ca cel al Mediafax, preluat si de Ziarul Financiar (foto), “ANI verifica averea lui Isarescu”, este tot un fel de copy/paste a informatiilor publicate ieri pe Facebook de asociatia Parakletos a avocatului Gheorghe Piperea, cea care a facut cererea catre ANI de verificare a lui Isarescu si a primit raspunsul prin care se confirma inceperea investigatiei.

Regulile jurnalismului de calitate cer ca atunci cand publici informatii sau citezi opiniile unei persoane sau institutii cu un interes direct in cazul relatat de articol (Piperea este implicat in procese impotriva bancilor), trebuie sa faci precizarea ca respectiva persoana are de castigat de pe urma acestui caz, asadar este suspect de a fi subiectiv sau chiar incorect. De aceea, informatia sau opinia celui interesat direct in chestiunea respectiva trebuie echilibrata cu alte opinii, dar si cu pozitia celor acuzati. Sunt reguli elementare de redactare a unei stiri obiective.

In cazul de fata, acea fraza magica a jurnalismului de calitate, si anume faptul ca Piperea si asociatia sa ar putea avea un interes direct in discreditarea guvernatorului BNR, fiind implicat in procese cu bancile, in care sunt aduse acuze si la adresa BNR, nu exista in niciunul dintre articolele publicate de cele doua publicatii: nici in cel “original”, nici in cel acuzat de plagiat.

In cele doua materiale nu exista nici alte opinii legate de acest subiect care sa echilibreze posibilul interes direct al celor citati, nici macar punctul de vedere al celui vizat direct, respectiv al guvernatorului BNR sau al purtatorului sau de cuvant. Ingrijoratoare situatie pentru presa economica de calitate.

Anuntul de ieri de pe Facebook a Asociatiei Parakletos dupa care a facut copy/paste Economica.net iar apoi s-a suparat ca Mediafax a procedat la fel, doar ca a dat stirea
Anuntul de ieri de pe Facebook a Asociatiei Parakletos dupa care a facut copy/paste Economica.net iar apoi s-a suparat ca Mediafax a procedat la fel, doar ca a dat stirea "pe surse"

Cat de serioase sunt acuzatiile la adresa lui Isarescu?

Sa intram acum putin in detaliile acestui caz si sa vedem, in primul rand, de ce a cerut asociatia lui Piperea verificarea declaratiei de avere a guvernatorului BNR: principalul motiv ar fi existenta unui incompatibilitati intre statutul de guvernator al BNR, institutie care supravegheaza bancile, si cea de client al unei banci.

Noi am intrebat BNR daca legea sa de functionare interzice angajatilor sau conducerii institutiei sa contracteze credite la banci, iar raspunsul purtatorului de cuvant al BNR, Dan Suciu, a fost urmatorul: “Legea de functionare a BNR nu interzice acest lucru”.

El precizeaza ca legislatia Bancii Centrale Europene, care desi nu este obligatorie pentru BNR, are totusi statut de recomandare, prevede explicit posibilitatea conducerii bancii centrale de a obtine credite de la banci.

De altfel, incompatibilitatea dintre statutul de guvernator al BNR si client al unei banci ar putea fi comparata cu cea a incompatibilitatii unui judecator cu statutul de a fi si justitiabil, adica de a putea apela la justitie pentru a-si face dreptate, interdictie care ar putea reprezenta o incalcare a drepturilor omului.

Asociatia lui Piperea l-a mai reclamat pe Isarescu la ANI si pentru inadvertentele din declaratiile de avere, pornind de la conferinta in care guvernatorul nu si-a recunoscut un credit la Volksbank, situatie lamurita ulterior, desi intr-un mod dezamagitor, dupa cum am relatat aici.

Mai exact, lui Isarescu i se imputa faptul ca nu a trecut in cateva declaratii de avere numele bancii la care avea credit. Oficialii BNR au precizat la acea vreme ca a existat in acest sens un acord cu ANI, care i-a permis sa omita numele bancii, probabil din motive de concurenta (pentru a nu face reclama gratuita bancii respective).

Acordul cu ANI se aplica si salariilor angajatilor BNR, care de asemenea sunt ascunse in declaratiile de avere publicate pe site-ul bancii centrale.

Dan Suciu ne-a confirmat astazi acest lucru, aducand si o clarificare importanta: BNR a furnizat ANI toate informatiile prevazute de lege, inclusiv numele bancii, asadar ANI cunoaste toate informatiile, doar ca a permis bancii centrale sa omita numele bancilor in declaratiile de avere publice, din motivele mentionate.

De ce a decis ANI sa-l verifice pe Isarescu?

Se pune, in aceste conditii, intrebarea: de ce, totusi, a decis ANI sa declanseze operatiunea de verificare averii guvernatorului si a incompatibilitatilor sale?

Pentru ca institutia trebuie sa fi avut, totusi, niste suspiciuni serioase inainte de a lua aceasta decizie, intrucat nu poate declansa o ancheta in urma unei simple cereri.

Am trimis astazi aceasta intrebare la ANI, la ora pranzului, dar nici pana acum nu am primit un raspuns.

Comentarii

Geo
Ai tu ce ai cu Piperea
Mai Comane, chiar daca spui tu ca Piperea ar avea de castigat prin discreditarea lui Isarescu, pana la urma Piperea este cetatean cu drepturi al acestei tari, cum chiar tu spui despre functionarii din BNR care trebuie sa aiba voie de a accesa credite. Deci Piperea, ca cetatean al acestei tari, a vrut sa afle, in temeiul legii privind liberul acces la informatii de interes public, la declaratia de avere a onorabilului guvernator si nu a putut sa desluseasca anumite detalii. Pentru aceasta a sesizat ANI, sub acuzatia de tainuire. Despre asta e vorba, restul e vrajeala, ca guvernatorul nu a vrut sa faca reclama la anumite banci si de aia a incheiat un acord cu ANI. Daca il intreaba un ziarist ceziar citeste dimineata, asta inseamna ca face reclama la Financila Times. Hai mai Vasile, ne credeti prosti?! Si ce, s-ar supara Financial Times din cauza asta, sau guvernatorul e atat de sarac si zgarcit ca ar vrea sa i se plateasca pentru reclama.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii