IFN | Ultima Ora

Plafonarea dobanzilor la credite va restrictiona accesul la finantare a milioane de romani, avertizeaza IFN-urile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-14 08:06

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le poate avea adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011, referitor la plafonarea dobânzilor atât la creditele ipotecare, cât şi la cele de consum, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai mentioneaza urmatoarele:

Deşi pare o măsură care ar trebui să aibă drept efect reglementarea pieţei de creditare în avantajul consumatorilor români, implementarea unui plafon pentru Dobânda Anuală Efectivă (DAE), fără a ţine cont de specificul fiecărui segment de creditare, ar putea avea consecinţe negative atât asupra consumatorilor, cât şi a întregii economii, fie că vorbim despre piaţa imobiliară, retail sau piaţa auto.

Plafonarea, in mod arbitrar si fara o consultare prealabila a industriei financiare, a dobanzilor la nivelul întregii pieţe de creditare poate avea ca efect limitarea accesului populatiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale, de baza, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinantare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinta indelungata (electrocasnice – televizoare, frigidere, masini de spalat, sisteme de incalzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinţei sau cheltuieli cu educaţia copiilor.

Astfel, ceea ce se doreşte a fi o măsură de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulţi dintre aceşti clienţi nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituţiile reglementate.

Avand in vedere impactul economic si social la nivel national al acestei masuri, ALB Romania considera că este esentiala stabilirea unui dialog deschis si constructiv între legiuitor, autoritati si finantatori in scopul identificarii unei soluţii potrivite, atât pentru consumatorii de produse financiare, cât şi pentru industria de creditare.

În acest sens, ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputaților o solicitare de prelungire a termenului până la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus inițial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănunțită și o dezbarere informată.

Instituţiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienti activi, au acordat credite de consum noi in valoare de 5,2 miliarde lei in 2017, finantand astfel nevoile diverse ale consumatorilor de diverse varste si niveluri de venit.

ALB este principala asociatie profesionala care reprezinta industria de credit de consum, membrii ALB acordand aproximativ 90% din totalul creditarii nebancare din Romania si apartin unor grupuri financiare prestigioase la nivel international cu practici comerciale responsabile astfel (in ordine alfabetica): BRD Finance, BT Direct, Cetelem, ERB Retail Services, Garanti Credite de Consum, Provident Financial, TBI Credit, Unicredit Consumer Financing.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii