BANCI | Stirea Zilei

Marea problema a Romaniei sunt acum incertitudinile interne, nu cele externe, spune guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care inca nu si-a revenit din sah mat-ul primit de la Guvern cu taxa bancara legata de Robor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-07 23:24

“Marea problema a Romaniei sunt acum incertitudinile interne, pe langa cele externe. Acum avem un car de incertitudini interne. Un car!” a declarat astazi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, care se arata in continuare foarte mirat, daca nu chiar socat, de masura surprinzatoare adoptata de Guvern inainte de Craciun, de impunere a unei taxe bancare punitive si exagerat de mari, de opt ori peste media din alte tari si legata de evolutia Robor, o gaselnita originala in Europa, care a provocat caderea Bursei si deprecierea puternica a leului.

“Spun exact ce am spus la inceput de ianuarie. Nici nu stii de unde sa iei problema asta. Deci cine a avut ideea sa lege acest impozit (taxa bancara) de Robor e tare, domnule, e tare! Sah mat! Sunt buni tehnicieni in ale sahului! Pentru ca nu ai solutii! Sau pat, poftim!”, a spus Isarescu, ironic.

El a marturisit ca e greu de gasit o solutie cu Guvernul pentru modificarea OUG 114/2018 prin care s-a introdus taxa bancara, al carei impact este major si “nu arata deloc bine”, iar legarea ei de Robor afecteaza eficienta politicii monetare.

Se pare ca eforturile BNR de a ajunge la un compromis cu Guvernul privind taxa bancara inca nu dau rezultate, de vreme ce guvernatorul Isarescu a subliniat, din nou, ca in ianuare, importanta Comitetului pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), pe care-l conduce, in transarea acestei dispute, cu toate ca tot ce poate face acest comitet este sa emita recomandari pe care Guvernul nu este obligat sa le ia in considerare.

Intrebat, de Bancherul.ro, care sunt rezultatele analizei de impact a taxei bancare prezentate de BNR in cadrul CNSM si ce propuneri s-au facut, guvernatorul BNR a raspuns:

“S-au mai slefuit calculele (fata de prima varianta) si tot ce va pot spune este ca nu arata deloc bine. Impactul este major si nu arata bine. Este ceva mai sever decat in prima analiza, pentru ca am incercat sa evaluam si efectele de runda a doua.”

In privinta Robor-ului, guvernatorul Isarescu a reiterat faptul ca acesta reprezinta piata monetara, care functioneaza perfect si este indispensabila pentru functionarea economiei de piata. In aceste conditii, guvernatorul s-a aratat, din nou, foarte surprins de acuzele ca Robor este manipulat de banci, el respingand, din nou, aceste afirmatii.

Pe de alta parte, Robor-ul a fost demonizat din cauza legarii lui de dobanzile la credite, astfel ca cel mai probabil va trebui gasita o solutie pentru rezolvarea acestei probleme.

Propunerile BNR pentru schimbarea taxei bancare

Intrebat ce propuneri a facut BNR in cazul taxei bancare, guvernatorul a raspuns:

“Pe noi ne intereseaza, in primul rand, problemele legate de politica monetara, pentru ca suntem intrebati, la randul nostru, de Banca Centrala Europeana. Noi am spus ca ne apara legea, suntem ferm pe pozitii si independenta BNR nu este afectata. Am exagerat putin (in privinta afectarii independentei BNR), am spus ca nu mai avem eficienta si flexibilitatea necesara.

Dar primul si cel mai important este acest Robor. Nu Robor-ul ca atare, care a ajuns sa fie urat de populatie, ma refer la piata monetara, fara de care nu este posibila functionarea economiei de piata. Este vitala, aici nu ne putem juca, pentru ca te joci cu focul.

Nu mai spun de un lucru pe care vad ca nu-l intelege nimeni. Conform Constitutiei, avem economie de piata functionala, iar piata monetara si piata valutara, n-am nicio retinere sa spun, sunt poate cele mai eficiente piete din Romania, functioneaza perfect.

Si atunci apare intrebarea: ce v-a apucat, nene, vreti sa le sugrumati? Doar din neintelegere sau s-a creat o ura, dintr-o stare emotionala?

Pe de alta parte, noi nu putem nega dreptul Guvernului de a pune impozite, dar legatura cu politica monetara nu este nici in avantajul dansilor. Asta le-am explicat.

A doua chestiune: cand taxam activele, haideti sa ne uitam ca in activele bancilor sunt si obligatii legale ale acestora (fata de BNR), se numesc rezerve minime obligatorii. Acestea sunt deja un cost masiv. Deci bancile platesc dobanzi pentru toate disponibilitatile in lei si depun o parte la BNR, la dobanzi foarte mici. Le mai si taxezi?!

Apoi in active mai sunt creditele Prima Casa si titlurile de stat. S-a creat si impresia ca exista o dusmanie a bancilor (care nu ar mai vrea sa imprumute statul), ce limbaj e acesta, Doamne ia-ma! Va spun ca ma mir cateodata, pentru ca nici in anii 90 nu se discuta asa. Nu se discuta in halul asta! Era o anumita retinere, o anumita decenta in discursul public. Si oricum mai multe cunostinte, in mod curios! Adica mai multe cunostinte in anii 90 decat in prezent. Si sunt aici mai multi veterani care-si aduc aminte.

Noi nu putem si nu avem pretentia sa oprim Guvernul de la a pune taxe. Dar datoria noastra, si mai ales a Comitetului pe care-l prezidez, e sa spuna care sunt costurile, care sunt riscurile care apar. Iar daca acest lucru nu se intelege, facem o recomandare, pe care o trimitem la Guvern, premierului. Guvernul poate sa spuna ca nu este buna (nu este obligat sa o adopte), dar nu poate sa o ascunda, pentru ca recomandarea este publica, si trebuie sa raspunda de ce nu este buna. Asa functioneaza, conform legii, acest comitet.”

Intrebat daca ar putea exista o noua crestere a cursului in cazul in care vor aparea sau nu modificari ale legii privind taxa bancara, guvernatorul a negat.

“Nu este o lege aici (in privinta efectelor asupra cursului). Deocamdata o sa vedeti ca in raportul privind inflatia am majorat ponderea incertitudinilor. Marea problema a Romaniei sunt acum incertitudinile interne, pe langa cele externe. Acum avem un car de incertitudini interne. Un car!"

Un nou indice pentru credite?

Intrebat daca s-ar putea gasi un nou indice pentru credite, in locul ROBOR, guvernatorul nu a dorit sa comenteze.

“Dati-mi voie sa nu comentez, pentru ca este un grup de lucru care analizeaza. Daca ar fi vorba doar de denumire (am putea-o schimba), cu toate ca e jenant sa te apuci sa schimbi denumirea Robor pentru ca nu s-a inteles despre ce e vorba. Eu am trecut prin momente si mai jenante in viata mea. Parca Tache Ionescu spunea ca un politician trebuie sa manance in fiecare dimineata o broasca raioasa si sa zambeasca toata ziua.”

Robor mai poate fi pastrat ca indice pentru credite? l-am mai intrebat pe Mugur Isarescu, care a raspuns:

“Pentru piata monetara, este un indice perfect, nu are niciun fel de problema. Problema e ca s-au legat sentimente, viata de zi cu zi a romanilor de acest indice si atunci bineinteles ca s-a creat o emotie, pentru ca el creste si scade, apoi mai vin si acuze publice ca omoram Robor-ul, ca trebuie sa-l daramam, ca e manipulat. Aici e problema. Si spun exact ce am spus la inceput de ianuarie. Nici nu stii de unde sa iei problema asta. Deci cine a avut ideea sa lege acest impozit (taxa bancara) de Robor e tare, domnule, e tare! Sah mat! Sunt buni tehnicieni in ale sahului! Pentru ca nu ai solutii! Sau pat, poftim!”

Guvernatorul a precizat ca s-a discutat si despre o posibila utilizare a Robor pe termene mai scurte (o zi sau o saptamana), care este mai mic decat cel la termen de 3 sau 6 luni, utilizat in prezent la calcularea dobanzilor pentru credite, insa problema este ca dobanzile pe termen scurt sunt mai volatile decat cele pe termen lung.

Isarescu s-a aratat dispus sa se ia in considerare si infiintarea unui nou indice, special pentru credite, dupa modelul discutat in prezent de Banca Centrala Europeana, dupa cum a sugerat Bancherul.ro.

Deocamdata, insa, sentimentul general exprimat in conferinta de astazi de Mugur Isarescu a fost unul destul de pesimist cu privire la gasirea unei solutii de compromis sau chiar de iesire din impas, el parand in continuare destul de surprins de prevederile OUG 114/2018, pe care, a repetat, nu le intelege.

Pe guvernator l-a cuprins, se pare, chiar un sentiment de pesimism, dat fiind ca in raportul privind inflatia, care va fi prezentat luni, se va sublinia ca incertitudinile interne au devenit prima problema a Romaniei, la doar o luna de la prezentarea raportului de stabilitate financiara, in care riscurile externe erau pe primul loc.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii