BANCI | Opinie

IFN-urile vor fi afectate de noile norme BNR privind gradul de indatorare, anunta ALB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-19 14:07

Institutiile Financiare Nebancare (IFN) vor fi afectate de noile norme adopate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind limitarea la 40% a gradului de indatorare la credite, a anuntat asociatia de profil, ALB, din care fac parte cele mai mari IFN-uri de credite de consum, precum Provident, Cetelem, Unicredit Consumer Financing, TBI Credit, ERB Retail Services, BRD Finance, BT Direct.

Impactul asupra volumelor de credite noi va fi diferit de la o firma la alta, in functie de specific si de gradul de risc pe care si l-au asumat pana acum, precizeaza ALB, int-un comunicat.

IFN-urile acorda in general credite de valori mici, pe perioade scurte, astfel ca isi asuma riscuri mai ridicate decat bancile, implicit gradul de indatorare acceptat fiind mult mai ridicat decat plafonul de 40% impus de BNR de la inceputul lui 2019.

In consecinta, IFN-urile care in prezent acorda credite clientilor cu grade de indatoare ridicate vor fi cele mai afectate de noile reglementari ale BNR.

Probabil IFN-urile care-si asuma cele mai mari riscuri in prezent sunt cele care acorda credite online, cu dobanzi foarte ridicate.

Acestea au intrat in atentia BNR de la inceputul acestui an, cand banca centrala le-a obligat sa-si majoreze de 10 ori capitalul si le-a inclus in Registrul Special al IFN-urilor, pentru a le supraveghea prudental.

Consecintele deja se vad: doua IFN-uri au fost radiate de BNR si alta si-a anuntat retragerea din piata. (vezi aici detalii)

Provident, unul dintre cele mai mari IFN-uri specializate in credite de consum la domiciliu, prezent in Romania din 2006, a anuntat ca va fi afectata de normele BNR.

Firma-mama britanica, IPF (International Personal Finance), a anuntat ieri ca se asteapta la o reducere a volumelor de credite, in urma aplicarii regulamentului BNR.

IPF a mai precizat ca o alta problema este proiectul de lege dezbatut in Parlament privind plafonarea la 18% a DAE la creditele din sold si la cele noi, in prezent avand loc discutii cu autoritatile privind impactul acestei legi.

Comunicatul ALB:

“Modificarea regulamentului 17 era demult anuntata; de altfel, ALB a participat la consultarea initiata de BNR si am exprimat punctul de vedere al industriei.
Ca idee generala, salutam intentia reglementatorului de a lua masurile necesare incurajarii unei creditari responsabile si sustenabile.
Credem ca noul mecanism adoptat de catre BNR asigura o liniaritate a abordarii jucatorilor în piața și o simplificare a modului în care consumatorii înțeleg gradul lor maxim de îndatorare. Apreciem deschiderea BNR de a discuta cu industria și faptul ca o parte dintre propunerile noastre au fost luate în considerare. Avand în vedere informațiile publice care exista în piața, precum și propriile estimari ale BNR, consideram ca este probabil sa existe un impact asupra volumelor creditelor noi, acordate de catre membrii ALB, acesta diferind de la o companie la alta în funcție de specificitațile fiecareia și gradul de risc pe care erau dispuși sa și-l asume.”

Comentarii

Cornel
Limitare a gradului de indatorare
Daca IFN se plang de reglementarea BNR e de bine! Ca nici pe autostrada ai voie sa alergi cu max 130km/h chiar daca ai Aston Martin...

Cornel
Corectie
Ca si pe autostrada...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii