ECONOMIE | Analize economice

Comerțul cu amănuntul, în scădere ușoară in mai 2024, față de luna anterioară

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-07-08 05:16

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în mai 2024 față de luna anterioară cu -1,6% pe seria brută și -0,4% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS.

Datele arată o anumită temperare a consumului în pofida creșterii puterii de cumpărare. 

Raportat la aceeași lună din anul precedent s-a consemnat un avans al vânzărilor de 5,7% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+6,1%). Per total, datele cumulate pentru primele cinci luni ale anului (+6,4%), reflectă un avans al salariilor și pensiilor cu mult peste rezultatele din economie.

Datele INS indică o creștere anuală de 8,7% a puterii de cumpărare a salariului mediu (+14,3% nominal aferent lunii aprilie dar încasat în mai, la o inflație de 5,12%), corelată cu consolidarea similară în domeniul pozitiv a pensiei reale (după majorarea cu 13,8% a punctului de referință de la începutul anului).

De remarcat, totuși, scăderile înregistrate ca volum brut față de luna anterioară la produse nealimentare (-3,8% brut, deși numai -1,3% după sezonalitate) și din comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun (-2%,, deși +1,2% ajustat sezonier). Avansul cel mai semnificativ a venit pe filiera segmentului de carburanți (+4,5% brut, chiar dacă -0,9% ajustat).

Față de aceeași lună din 2023, creșterile au fost consemnat pe toată linia, mai consistent la produsele nealimentare (+7,9% brut și +9,1% ajustat sezonier) și la magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare au înregistrat creșteri de 5,9% brut, respectiv 4,9% ajustat. Plusul a fost mult mai mic pe segmentul de carburanți (+0,5% brut și +1,6% ajustat).

Per total, evoluția consumului a fost în creștere robustă la începutul lui 2024, cu observația că rezultatul pe primele cinci luni ale anului se menține mult peste avansul PIB estimat pentru anul în curs (+3,4%). O anumită temperare a consumului în a cincea lună a anului s-a produs în pofida creșterii puterii de cumpărare, chiar dacă inflația a scăzut spre pragul de 5%.

Evoluția din comerț a survenit pe fondul rezultatelor neconvingătoare din industrie (situată sub nivelul din urmă cu șapte ani), din agricultură (după scăderea de -23,4% din 2022, revenirea din 2023 a fost de 10,2% iar cea estimată curent pe 2024 ar fi de numai 5,7%) și probemelor din construcții (în revenire spre rezultatele din 2023, dar încă pe minus).

Pentru referință, conform comunicatului prezentat de Eurostat, România (-0,3% pe date ajustate) se situează marginal pe contrasens cu evoluțiile din statele UE și Zona Euro (+0,1% în mai față de luna precedentă), dar aproape de statele cu care ne comparăm de obicei: Ungaria (0%) și Polonia (-0,4%). Bulgaria (-0,8%), Irlanda (-0,9%) și Slovacia (-1%) au avut scăderi mai mari.

În schimb, rezultatul de +6,5% valoare ajustată la calendar pentru mai`24/mai`23 apare foarte departe de media Zonei Euro (0,3%) sau media UE (+0,6%). Figurăm, astfel, pe podium, după Luxemburg (+10,4%) și Croația (+8,4%) și peste țări precum Slovacia (+5,3%), Ungaria (+3,7%), Bulgaria (+1,6%), ca să nu mai vorbim de Polonia (-0,8%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Deficitul contului curent, peste 15 miliarde euro după primele șapte luni

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele șapte luni din 2024 un deficit de 15,2 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă -4,3% detalii

Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

 



 

Ultimele Comentarii