BANCI | Stirea Zilei

BNR ia de la banci depozite de 11 miliarde lei, pentru a mentine ROBOR-ul peste 3%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-16 22:59

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras astazi din piata bancara un volum ridicat de depozite, in valoare de 11,040 miliarde lei, pe o perioada de 7 zile, pentru care plateste dobanda de referinta, de 2,5%, cu scopul de a mentine dobanzile din piata interbancara (ROBOR) la niveluri ridicate, dupa ce in ultima perioada s-a inregistrat o tendinta de scadere a acestora, pe fondul revenirii unui surplus de lichiditati.

BNR regleaza in prezent nivelul dobanzilor din piata interbancara prin intermediul operatiunii de atragere de depozite, prin care sterilizeaza excesul de lichiditati, astfel incat dobanzile sa nu scada cu mult sub nivelul dobanzii de referinta.

Volumul de depozite atrase astazi de BNR este cel mai ridicat din ultimele patru luni, dupa nivelul din aprilie, de 18 miliarde lei, cand banca nationala a reluat, dupa 7 ani, licitatiile de atragere de depozite.

BNR a decis, in aprilie, sa treaca la operatiunea de atragere de depozite, prin care dreneaza excesul de lichiditate din piata bancara, dupa ce a constatat ca surplusul de bani din conturile bancilor le determina pe acestea sa mentina dobanzile din piata monetara, precum si pe cele pentru depozitele clientilor, la niveluri mai mici decat ar fi normal, in conditiile in care BNR majorase de doua ori dobanda de referinta la inceputul anului, de la 1,75% la 2,25%.

In consecinta, ROBOR la 3 luni a urcat in aprilie, de la 2,07% la 2,47% la inceputul lunii mai, cu aproape o jumatate de punct. Dobanzile pietei bancare au continuat sa creasca, dupa ce BNR a majorat inca o data dobanda, in 8 mai, la 2,5%, astfel ca ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,83% la finalul lunii mai, cu 0,3 puncte peste dobanda de referinta, un ecard comparativ cu dobanzile din alte tari vecine. (vezi aici detalii)

In iunie, ROBOR la trei luni a ramas stabil, in jurul a 2,9%, dar incepand cu ultima saptamana a lunii a urcat abrupt, pe fondul aparitiei unui deficit de lichiditate in piata bancara, evidentiat de lipsa operatiunilor BNR de atragere de depozite, din 25 iunie pana in 9 iulie.

In consecinta, ROBOR la 3 luni a urcat la 3,34% in 4 iulie, ziua in care BNR a decis sa mentina dobanda la 2,5%.

In minuta sedintei de politica monetara a BNR din 4 iulie “s-au făcut referiri la creșterile semnificative înregistrate față de trimestrul anterior de cotațiile relevante ale pieței monetare interbancare, în condițiile în care acestea au urcat și s-au consolidat semnificativ deasupra ratei dobânzii de politică monetară.”

Incepand de a doua zi, insa, ca prin minune, dobanzile au inceput sa scada abrupt: ROBOR overnight cu aproape un punct, de la 3,45% la 2,59% astazi, iar ROBOR la 3 luni de la 3,39% la 3,35%.

In aceste conditii a aparut astazi licitatia BNR de atragere a unui volum important de depozite din piata bancara, in valoare de 11 miliarde lei, ceea ce va opri scaderea dobanzilor pietei interbancare.

BNR vrea ca ROBOR sa fie mai mare decat dobanda de politica monetara pentru a semnala care trebuie sa fie nivelul real al dobanzilor, in conditiile in care dobanda de referinta nu poate fi majorata rapid si prea des, in contextul fluctuatiei inflatiei, care este de asteptat sa scada din nou la 3,5% in a doua parte a anului, dupa ce a atis un varf de 5,4% in mai si iunie.

Comentarii

Cornel
Concluzie gresita, macar in parte
Excesul de lichiditate, acum, pune presiune pe cursul de schimb, in primul rand. Iar Robor e in corelatie stransa cu Robid, adica oferta de lichiditate se citeste impreuna cu cererea

Vasile Coman - Bancherul.ro
ROBOR si lichiditatea
Cornel, concluzia cred ca e corecta. Ea s-a bazat pe declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, din 4 iulie 2018, din care citez: "BNR a dus o politica pentru a nu mai fi exces de lichiditate, pentru ca s-a intrat intr-o perioada de inflatie mai ridicata si trebuie sa tinem politica monetara mai strans decat anterior... ROBOR este oricum la un nivel la jumatatea ratei inflatiei pe care o avem in prezent...Politica dusa de BNR, de control a lichiditatii, a facut ca dobanzile pietei bancare sa nu se mai situeze sub rata de politica monetara, ci peste. Cu alte cuvinte, politica monetara e mai tare decat rata de referinta a BNR, iar acest lucru ne ajuta, si-i ajuta si pe cei cu credite, care cred ca sunt dezavantajati, pentru ca, candva, asta trebuie sa o subliniez, rata dobanzii trebuie sa se apropie de rata inflatiei. Noi speram ca aceasta unire sa se faca mai jos, nu undeva sus. De aceea am insistat sa luam masuri mai devreme si sa venim cu inflatia in jos, pentru ca ulterior dobanzile sa nu creasca foarte sus."



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii