BURSA | Ultima Ora

Actiunile BT si BRD listate la BVB au scazut puternic dupa declaratiile lui Darius Valcov privind taxa bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-01-15 08:36

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ale Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) si BRD au scazut ieri cu 9,58%, respectiv 6%, dupa ce Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al prim-minstrului Dancila si autorul taxei pe banci a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca aceasta se va aplica trimestrial, astfel ca nivelul taxei va fi de 1,2% pe an, conform datelor de la finalul lunii decembrie 2018.

Actiunile celor doua banci au avut cel mai ridicat declin la BVB, insa si actiunile celorlalte mari firme listate au fost in scadere, astfel ca indicele bursier BET a incheiat ziua cu un declin de 4,23%.

Conform OUG 114/2018, bancile“sunt obligate sa calculeze, să declare și să plătească trimestrial taxa pe active”, daca media trimestriala a ratelor dobanzilor interbancare ROBOR depaseste 2%. (vezi aici detalii)

Insa anterior publicarii Ordonantei in Monitorul Oficial, Consilul Patronatelor Bancare a anuntat ca taxa este anuala, dar se plateste trimestrial.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a facut o prima analiza a taxei, la o valoare de 0,9% din active, conform primei forme a legii, din care rezulta ca sistemul bancar va avea pierderi de 680 milioane lei in 2019 si de 3,4 miliarde lei in 2020. (vezi aici detalii)

Banca Transilvania a publicat ieri un anunt la BVB, in care spune ca inca nu poate evalua impactul taxei asupra bancii, intrucat nu au fost publicate normele metodologice ale OUG 114/2018:

“Banca Transilvania urmareste cu atentie stirile si declaratiile din presa nationala referitoare la taxa asupra activelor institutiilor de credit, analizand situatia de la primul anunt din presa realizat in 18 Decembrie 2018.

Dezbaterea referitoare la nivelul si metoda de calcul a taxei este in desfasurare si in afara sistemului bancar, fara implicarea reprezentantilor pietei bancare.

Din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost inca publicate, Banca Transilvania nu este in masura sa emita o analiza de impact concludenta.

Emitentul va informa cu promptitudine actionarii si investitorii imediat ce va obtine informatii concludente referitoare la cele indicate mai sus.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii