BURSA | Interviu

Valentin Ionescu, BVB: Cred ca statul a uitat de listarea la bursa a BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-30 16:09

Statul a uitat de listarea la bursă a Băncii Comerciale Române (BCR), iar grupul Erste (acţionarul majoritar al băncii) nu doreşte această listare pentru că, la acest moment, evaluarea pieţei de capital ar duce BCR la o valoare mult sub cea plătită în 2006, la momentul privatizării, a declarat miercuri, la o conferinţă pe tema pieţei de capital, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Valentin Ionescu.

Directorul executiv al BCR, Dominic Bruynseels, caută toate argumentele pentru a nu lista BCR, a spus Ionescu, referindu-se la afirmaţiile oficialului BCR, potrivit căruia lichiditatea BVB nu este suficientă pentru listarea băncii, iar listarea Fondului Proprietatea (FP) că nu este un moment bun pentru companii mari, preţul stabilizându-se undeva sub cel de listare.

'Argumentele aduse sunt doar pentru că ei nu doresc această listare. De ce? BCR a fost cumpărată la un preţ în 2006. Probabil o evaluare corectă pe piaţa de capital ar duce acum BCR la o valoare mult sub cea plătită în 2006, ceea ce nu ar conveni grupului Erste', a afirmat Valentin Ionescu.

El a adăugat că Erste Group, ca politică, nu îşi listează la bursă subsidiarele. La fel ca în România, şi în Cehia Erste este listat la bursă, dar subsidiara nu.

Conform contractului de privatizare, Erste trebuia să listeze BCR la bursă în 2009, iar termenul a fost amânat pentru octombrie 2011, a spus şeful BVB.

'Nu ştiu în ce măsură statul mai are vreo pârghie să forţeze listarea BCR. Din punctul meu de vedere, este obligatoriu să fie listată la bursă cea mai mare bancă din România. Înţeleg că statul a uitat de listarea BCR. Dacă aş fi reprezentantul statului aş încerca să văd ce se întâmplă', a mai spus directorul general al BVB.

În ceea ce priveşte listarea FP, Ionescu a apreciat că a fost un succes şi că preţul de tranzacţionare actual, deşi un discount semnificativ faţă de valoarea activului net, este oricum mult peste cel din tranzacţiile anterioare în afara pieţei reglementate, prin cesiuni înregistrate la Depozitarul Central.

În opinia sa, discount-ul cu care sunt tranzacţionate acum unele acţiuni la BVB a fost determinat de mediul economic nefavorabil, de contextul politic şi lipsa predictibilităţii fiscale.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

 



 

Ultimele Comentarii