BANCI | Analiza

Trichet: BCE este ingrijorata din cauza fluctuatiilor excesive ale cursului de schimb

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-10 18:56

Banca Centralã Europeanã (BCE) este îngrijoratã în prezent din cauza fluctuatiilor excesive ale cursului valutar, care au un efect negativ asupra cresterii economice, a declarat luni presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

Trichet a mai spus, dupã ce a discutat cu alti sefi de bãnci centrale, cã autoritãtile de poiliticã monetarã trebuie sã rãmânã vigilente si sã ancoreze asteptãrile inflationiste ale pietelor, foarte volatile în prezent si care suferã corectii.

Într-un discurs ce a avut drept efect deprecierea euro în fata dolarului, Trichet a observat cã autoritãtile de politicã monetarã din Statele Unite sunt în favoarea aprecierii dolarului.

"Volatilitatea excesivã si miscãrile dezordonate ale cursului valutar sunt indezirabile pentru cresterea economicã", a declarat Trichet la o conferintã de presã, precizând cã aceste afirmatii sunt fãcute în calitatea sa de sef al BCE si nu reprezintã un rezumat al discutiilor de la reuniunea de luni de la Basel.

"În conditiile actuale suntem îngrijorati din cauza miscãrilor excesive ale cursului valutar", a spus Trichet. "Am observat cu foarte mare atentie comentariile autoritãtilor din Statele Unite, potrivit cãrora un dolar puternic este în interesul economiei americane", a adãugat seful BCE.

Euro s-a apreciat masiv fatã de dolar în ultimele sãptãmâni si a atins un maxim istoric de aproape 1,5460 dolari/euro, în contextul în care au crescut temerile privitoare la o recesiune a economiei americane si s-au accentuat asteptãrile ca Federal Reserve, banca centralã americanã, sã diminueze iar dobânda sa de politicã monetarã.

De la începutul anului, euro s-a apreciat fatã de dolar cu 5,2%.

Într-un rezumat al discutiilor dintre oficialii bãncilor centrale din tãrile dezvoltate si din cele emergente, Trichet - care prezideazã întâlnirea bilunarã asupra economiei mondiale - a spus cã pietele suferã încã o corectie, pe o volatilitate ridicatã.

"La nivel global, este foarte important ca bancherii centrali sã rãmânã în alertã, ca o regulã generalã, dar cu atât mai mult în conditiile actuale", a mai spus Trichet.

"Este important sã ancorãm solid, în continuare, asteptãrile inflationiste si, bineînteles, sã luãm pozitia care ne-ar permite sã ancorãm dobânzile pe termen foarte scurt din piata monetarã. Aceasta ar ajuta piata monetarã sã functioneze cât mai normal si adecvat", a mentionat seful BCE.

"Suntem în permanentã în contact", a adãugat Trichet.

Pe pietele monetare interbancare din zona euro si din SUA nervozitatea a revenit, scumpind împrumuturile interbancare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii