BANCI | Educatie financiara

Tot mai multi clienti ai bancilor se plang de practicile abuzive privind poprirea conturilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-12-11 00:13

Tot mai multi clienti ai bancilor se plang ca le sunt blocate (poprite) conturile fara sa fie anuntati sau fara justificare, din dispozitia organelor fiscale (ANAF) sau a executorilor judecatoresti, in vederea recuperarii unor datorii prin executarea silita.

Toate bune si frumoase, numai ca multi oameni sunt afectati atat de practicile bancilor, care nu-i anunta cu privire la blocarea sumelor din cont si pe deasupra ii mai si taxeaza usturator pentru asta.

De exemplu, BCR, cea mai mare banca romaneasca, aplica un comision de 60 de lei in cazul efectuarii unei popriri, insa numai in cazul in care sumele executate silit depasesc valoarea de 100 de lei. Pentru sume mai mici, taxa e de doar 15 lei.

La Raiffeisen Bank, taxele aferente unei popriri sunt mai mici: 50 de lei pentru sume de peste 100 de lei si doar 2,5 lei pentru sume mai mici.

La Banca Transilvania avem doua comisioane: unul pentru instituirea popririi, de 15 lei, iar altul pentru plata sumelor datorate, respectiv 31 de lei pentru sume mai mari de aceasta valoare si 10 lei pentru sume mai mici. In total: 25 de lei pentru sume sub 31 de lei si 46 de lei pentru sume mai mari. (Vezi aici detalii)

Popriri nejustificate sau exagerate

Oamenii contesta si practicile autoritatilor, creditori si executori judecatoresti, care uneori blocheaza sume de bani mai mari decat datoriile reale sau unele de care nu ar trebui sa se atinga, precum pensiile sau alocatiile pentru copii.

Consumatorii trebuie sa stie care le sunt drepturile in astfel de situatii si cum pot contesta eventualele abuzuri ale autoritatilor.

Motiv pentru care Bancherul.ro ofera consultanta gratuita clientilor bancilor, in cadrul site-ului de specialitate Reclamatiibanci.ro, dedicat exclusiv informarii si educatiei financiare a clientilor bancilor.

Iata una dintre ultimele intrebari puse de un cititor:

"In ce baza/lege, banca vireaza banii dintr-un cont de salariu catre fisc/ ANAF, fara a mi se aduce la cunostinta daca am la un moment dat pusa poprire pe conturi? Exista vreun articol ceva.. undeva? Multumesc!"

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro:

Stimate domn,

Executarea silita prin poprirea conturilor de catre oganele fiscale se poate face in baza Codului de procedura fiscala, autoritatile fiind obligate de lege sa va anunte in prealabil cu privire la infiintarea popririi. Daca apreciati ca nu s-a respectat legea in cazul dumneavoastra, puteti contesta in instanta procedura executarii silite.

Iata ce prevede Codul de procedura fiscala cu privire la poprirea creantelor fiscale:

Atunci cand un debitor nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, vor proceda la actiuni de executare silita prin poprire.

Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu. In acelasi timp, va fi instiintat si debitorul.

Poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit. In acest sens, tertul poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi, se precizeaza la art. 149 alin. (8) din Codul de procedura fiscala.

Art. 145 din Codul de Procedura Fiscala prevede ca executarea silita incepe prin comunicarea somatiei, iar daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita.

Conform OUG nr. 8/2014, poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei.

Ce venituri pot fi poprite?

In Codul de procedura fiscala se mentioneaza ca sunt supuse executarii silite prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.

“In cazul sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati in valuta, bancile sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb afisat de acestea pentru ziua respectiva”, se arata in Codul de procedura fiscala.

Vezi raspunsul integral aici

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii