Topul celor mai ieftine carduri de debit
Autor: Bancherul.ro
2017-04-03 22:00
Costul unui card de debit emis de bancile romanesti variaza foarte mult, de la 9,5 lei la aproape 70 de lei, reiese dintr-o analiza realizata de Ghiseulbancar.ro, care a luat in calcul ofertele standard (neconditionate de incasarea veniturilor sau de includerea un diverse pachete de produse) ale celor mai importante 20 de banci romanesti.
Au fost analizate un numar de 10 comisioane aferente cardurilor de debit, care au fost insumate pentru a se obtine un cost total.
Primul comision luat in calcul a fost cel de emitere a unui card, care este 0 la majoritatea bancilor, cel mai mare fiind perceput de Idea Bank: 20 de lei, la reinnoirea cardului dupa trei ani de utilizare.
Jumatate dintre cele 20 de banci analizate nu percep comision nici pentu administrarea lunara sau anuala a unui card de debit. Cel mai scump card din acest punct de vedere, care costa 54 de lei pe an, este cel emis de Credit Agricole, una dintre cele mai mici banci din Romania, detinuta de grupul francez omonim.
Dupa cum se stie, un card de debit functioneaza atasat la un cont curent, pentru care majoritatea bancilor, cu exceptia BCR, Banca Transilvania (BT), Libra Bank si Banca Feroviara, incaseaza un comision lunar. Cel mai mare este la BRD: 4,2 lei.
Insa cel mai mare cost al utilizarii unui card de debit este pentru retragerea de bani de la bancomatele (ATM-urile) altor banci decat cele care au emis respectivul card.
Toate bancile aplica un comision pentru acest serviciu, mai cu seama BCR si BRD, care-si taxeaza cel mai scump clientii: cu 15 lei pentru 1.000 de lei scosi de la ATM-ul altor banci. Cele mai ieftine banci in aceasta privinta sunt Garanti Bank si ING Bank.
Utilizatorii de carduri platesc un comision si pentru retragerile de numerar la ATM-urile propriilor banci, cu exceptia clientilor BCR, Bancii Transilvania, Libra Bank si ProCredit Bank. Cea mai scumpa banca este Alpha Bank, care-si taxeaza clientii cu 2,5 lei pentru retragerea a 1.000 de lei de pe card.
Aproape toate bancile isi taxeaza clientii si atunci cand vor sa vada la bancomate cati bani mai au pe card.
Comisionul pentru interogarea soldului la ATM-ul propriu este 30 de bani la cele mai multe banci dar ajunge si la 2 lei la Idea Bank. Este gratis sa vezi cati bani mai ai pe card daca esti client BCR, ING, Garanti sau Credit Europe.
Pentru interogarea soldului la ATM-urile altor banci din Romania, comisionul ajunge la 4,5 lei in cazul detinatorilor de carduri BCR.
Unele banci ofera si posibilitatea tiparirii unui mini-extras de cont la bancomate, cu ultimele 10 operatiuni, care este gratis la Raiffeisen, ING si Banca Romaneasca, dar costa 4,5 lei la BCR.
Insumate toate aceste comisioane ajung la 69 de lei in cazul Credit Agricole, care ocupa astfel ultimul loc in topul celor mai ieftine carduri de debit. Este urmata de Banca Feroviara si Idea Bank, alte doua bani mici, poate surprinzator pentru ideea de competitie pe piata bancara.
La polul opus, cele mai ieftine banci emitente de carduri de debit sunt Garanti Bank si Libra Bank, ammbele cu un cost total de doar 9,5 lei, urmate de Banca Transilvania (BT), cu 10 lei, Alpha Bank, cu 13 lei, ING Bank, cu 14 lei, CEC Bank si Credit Europe Bank cu 15 lei.
BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit au carduri de debit de trei ori mai scumpe decat cele mai ieftine emise de bancile enumerate mai sus.
Vezi costurile complete aferente cardurilor de debit in CLUBUL BANCHERILOR
Taguri: UniCredit Bank Banca Carpatica BRD Raiffeisen Bank Bancpost ProCredit Bank BT Banca Transilvania Banca Comerciala Romana (BCR) BCR Garanti Bank CEC Bank comisioane bancomat Banca Romaneasca Idea Bank Credit Europe Bank Piraeus Bank Credit Agricole Banca Comerciala Feroviara Libra Internet Bank
Comentarii
andyconfirmare
inca odata mi se confirma ce am constatat inca de acum 20 de ani. Cele mai mari banci = cele mai proaste (scumpe) servicii!
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Analiza
Asirom VIG are cele mai multe reclamatii
Asirom VIG este firma de asigurari din Romania cu cele mai multe reclamatii primite din partea clientilor, raportate la numarul daunelor, majoritatea plangerilor referindu-se la plata cu intarziere a dosarelor de daune pentru asigurarile RCA, conform statisticilor Autoritatii de Supraveghere detalii
Impactul primei implementari a IFRS 9 la BRD
BRD a implementat noile standarde de contabilitate IFRS 9 de la inceputul lui 2018, dupa ce banca a utilizat anul precedent standardele IAS 39. Impactul a fost atat de natura financiara, prin inregistrarea unor provizioane suplimentare, dar a determinat si o aliniere comerciala in privinta detalii
Raportul tehnologiilor bancare din Romania, martie 2018
Bancherul.ro lanseaza primul raport al tehnologiilor bancare din Romania, care prezinta statistici si comparatii ale aplicatiilor de internet si mobile banking, testarea noilor aplicatii, opinii ale BNR si Transfond privind PSD2 si platile instant, interviuri, noutati. Raport detalii
De ce reuseste ING sa atraga mai multi clienti decat alte banci?
Timpul mult mai scurt, in comparatie cu alte banci, in care ING Bank ofera clientilor unul dintre produsele de baza este unul dintre motivele pentru care banca olandeza reuseste sa atraga cei mai multi clienti, in comparatie cu alte banci romanesti. ING si-a majorat numarul de clienti cu detalii
- Patru banci au acordat jumatate din volumul total de credite noi in 2017
- BNR a inregistrat in Registrul Special 26 de IFN-uri care acorda credite de consum
- Creditele pentru locuinte si-au redus viteza de crestere
- Vanzarile de bunuri de consum au stagnat in 2017, arata un studiu GfK
- Inteligenta artificiala elimina povara procesarii documentelor financiare
- Implications of fintech developments for banks and supervisors - Sound Practices, paper issued by the Basel Committee
- Studiu: Increderea consumatorilor in economie a scazut drastic in urma crizei politice
- Statisticile creditelor noi in lei acordate de banci
- Un sfert dintre bancile si IFN-urile din Europa au aderat la schema de plati instant in euro - SEPA Instant (SCT Inst)
- IFN-urile acorda credite persoanelor cu venituri necunoscute, arata statisticile BNR
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active in 2016
- Topul bancilor dupa active in 2015
- Topul bancilor dupa active in 2014
- Cota de piata a bancilor dupa active la finalul anului 2013, conform datelor BNR
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la internet banking
Lege plafonare dobanzi credite
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
- Legea impotriva camatariei va deveni o lege in favoarea camatariei, avertizeaza profesorii de economie, intr-o scrisoare deschisa adresata Parlamentului
- Cum se plafoneaza dobanzile la credite in Europa si ce efecte au: lectii din care putem invata
- Bancile se declara "profund ingrijorate de consecintele negative ale proiectelor de lege privind sectorul financiar-bancar"
- BNR, despre plafonarea dobanzilor: este absolut necesar ca orice masuri de reglementare sa se realizeze cat mai echilibrat
Statistici BNR
- Creditele noi acordate de banci au crescut in februarie, dupa cinci luni consecutive de scadere
- Numarul restantierilor din Biroul de Credit urca la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni
- Cate credite noi in euro au acordat bancile in 2017
- Statisticile creditelor acordate de banci populatiei (decembrie 2017)
- Statisticile creditelor acordate de banci firmelor (decembrie 2017)
Legislatie
- Noul Cod Civil
- Legea 677 din 2001 privind protectia datelor personale
- Directiva privind Serviciile de Plata (PSD)
- Hotararea Guvernului nr. 2/2018 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa"
- Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata
Analize economice
- Economistii Bancii Transilvania estimeaza decelerarea PIB-ului de la 7% in 2017 la 4,2% in 2018
- Cresterea economica este nesustenabila, avertizeaza economistii Bancii Transilvania
- Estimarile economice din Romania sunt modeste, in pofida conditiilor financiare bune (studiu GfK)
- National Bank of Romania could leave unchanged the key rate in 2017
- Poland: EU funds - key factor for growth next year
Anunturi banci
- Programul agentiilor Raiffeisen Bank in perioada Sarbatorilor de Pasti
- CEC Bank isi informeaza clientii ca serviciile de internet banking si mobile banking nu vor functiona de vineri seara pana duminica seara
- HSBC, by first direct and Bud, is trialling an open banking app model
- Probleme cu autorizarea platilor online cu carduri Mastercard si Maestro
- Sistemul informatic al Raiffeisen (carduri, ATM-uri, POS-uri, online banking) nu a functionat in aceasta dimineata
Ministerul Finantelor
- MFP simplifica si eficientizeaza achizitiile publice
- Ministerul Finantelor Publice supune dezbaterii publice un proiect de ordonanta de urgenta pentru stimularea investitiilor, sprijinirea entitatilor nonprofit si alte masuri de eficientizare
Procese
- Raiffeisen pierde procesul cu ANPC, care a obligat-o sa scada dobanzile la credite, dar decizia nu este definitiva
- Curtea Constitutionala respinge contestatiile Credit Europe Bank la legea darii in plata
- Procesul dintre Lucian Isar si Banca Comerciala Feroviara
- Raiffeisen Bank pierde un proces cu ANPC
- Instanta constata caracterul abuziv al dobanzii variabile din contractele de credit ale BCR
Stiri economice
- Vodafone si Orange, amendate de ANCOM pentru ca si-au suprataxat clientii pentru convorbirile roaming in strainatate
- Ministerul Finantelor anunta ca introduce Declaratia Unica pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri
- Ministerul Finantelor a imprumutat 2 miliarde euro de pe pietele internationale
- Ministerul Finantelor pregateste noi formulare de plata a CAS si CASS, in locul Declaratiei 600
- Guvernul a alocat garantii de 2 miliarde lei pentru Programul Prima Casa in 2018
Statistici
- Numarul fimelor active din Romania, conform statisticilor Registrului Comertului
- Evolutia istorica a cresterii anuale a Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Evolutia istorica a valorii Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Transferurile de bani ale romanilor din strainatate au ajuns la 2,1 miliarde euro anul trecut, conform statisticilor Eurostat
- Salariul mediu net si brut lunar pe economie - evolutie istorica intre in anii 1991 - 2016, conform datelor Institutului de Statistica (INS)
Noutati BCE
- ECB: Insights into the digital transformation of the retail payments ecosystem
- ECB introductory statement on Governing Council decisions
- Speech by Mario Draghi, President of the ECB: Sustaining openness in a dynamic global economy
- Deciziile de politica monetara ale BCE
- Mario Draghi, President of the ECB: Introductory statement to the press conference (with Q&A)
Noutati EBA
- Asset repricing, cyber-attacks and Brexit are key risks for EU financial markets, shows ESA report
- EBA publishes its Roadmap on FinTech
- EBA launches 2018 EU-wide stress test exercise
- Opinion on the use of innovative solutions in the customer due diligence process
- EBA Risk Dashboard
Noutati FGDB
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
- Valoarea depozitelor garantate de FGDB a crescut cu 50 miliarde lei in ultimul an, la 221 miliarde lei in total
- FGDB aminteste ca toate conturile si depozitele din bancile romanesti sunt garantate in limita a 100.000 de euro
Noutati FMI
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
- IMF concludes article IV consultation with Romania
- IMF statement on the stability of the banking system in Ukraine
- Global House Prices: Time to Worry Again?
Noutati BERD
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
- BERD devine actionar Agricover Holding
- Life satisfaction: the pursuit of happiness - EBRD study
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
- A Challenging Decade and a Question for the Future (speech by Janet Yellen, The Fed chair)
- Janet Yellen speech: Financial Stability a Decade after the Onset of the Crisis
- Janet Yellen - Semiannual Monetary Policy Report to the Congress
Noutati BEI
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Noutati Comisia Europeana
- Platile in euro vor avea aceleasi comisioane ca cele in lei, a decis Comisia Europeana
- Comisia Europeana prezinta un plan de actiune pentru tehnologiile financiare (FinTech)
Noutati BVB
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
- BVB avertizeaza doua firme ca nu si-au respectat obligatiile de raportare
- Raiffeisen Centrobank (RCB) a lansat produse de investitii tip warrant la BVB
- BVB a initiat procesul de fuziune cu Sibex
Ultimele Comentarii
-
Creditul in Romania este un cancer!
Rusine. Cand a fost BNR de acord cu ceva legat de protectia cetatenilor? De 10 ani tine de 6 pentru ... detalii
-
Plafonare dobanzi
Unele IFN-uri sunt infiintate de banci si de acolo le vor veni dobanzi exorbitante fara a pata ... detalii
-
mda
Eu cred că plafonarea sumei la o valoare de 100% este prea mare.... Ar trebui făcută pe praguri ... detalii
-
mda
Plafonarea ar trebui sa fie aplicată în functie de indicele de dobândă pentru moneda in care se ... detalii
-
Buna
Cum pot verifica cotul dacă eu sunt în Anglia plecată aplicație mai este valabila mai merge ... detalii