BANCI | Interviu

Titlurile de stat urmeaza sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti in septembrie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-30 16:18

Ministerul de Finante sperã sã listeze titlurile de stat pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) în septembrie, si ar putea emite obligatiuni în lei, pe zece si 15 ani la sfârsitul anului 2008, a declarat directorul departamentului de trezorerie din cadrul ministerului, ªtefan Nanu, citat de Reuters.

România a liberalizat complet pietele de capital în 2006, însã are o piatã secundarã a creditelor foarte putin dezvoltatã, emisiuni limitate de titluri de stat si o bursã destul de redusã ca amploare.

Oportunitãtile de investitii de portofoliu rãmân rare si cea mai mare parte a banilor din strãinãtate sunt stocati în depozite bancare pe termen scurt sau în piata proprietãtilor.

Nanu a spus cã strategia de management a datoriei publice pe termen mediu, cea dintâi a României, va rãspunde nevoii de lichiditate si de termele mai lungi ale scadentelor.

"Implementarea acestei strategii va stabili premisele pentru o piatã secundarã mai lichidã, din moment ce principalele instrumente la care ne referim în aceastã strategie sunt valorile mobiliare guvernamentale", a spus acesta.

"Este nevoie de instrumente mai lichide, pe o gama mai largã de scadente, pentru a avea un randament mai ridicat pe o perioadã mai mare de timp", a spus Nanu în cadrul unui interviu ce a avut loc marti.

Strategia, care a fost publicatã de minister sãptãmâna trecutã si care trebuie sã fie aprobatã de cabinet, evidentiazã titlurile de stat ca principal instrument de management al datoriei de stat, în locul împrumuturilor de la agentiile multinationale, ca în trecut.

Scadentele pe termen mai lung sunt necesare în mod deosebit, în contextul în care România trece la sistemul de pensii private si fondurile de pensii sunt în cãutare de oportunitãti de investitii.

"Luãm în considerare o piatã secundarã alternativã, prin listarea valorilor mabiliare guvernamentale pe BVB. În iunie sau iulie sperãm cã vom începe testele tehnice astfel încât, dacã totul merge bine, sã putem lista titlurile de stat în septembrie", a mai spus Nanu.

Strategia, care ar putea fi aprobatã de guvern într-o lunã, prevede emisiunea de obligatiuni de pânã la 15 ani, în intervalul 2008-2010.

Ministerul ia în calcul emisiunea de valori mobiliare indexate la valoarea inflatiei, de care ar beneficia fondurile de pensii, dar si introducerea operatiunilor de rãscumpãrare si de schimburi de obligatiuni.

Pânã în prezent, ministerul s-a concentrat pe instrumente pe termen scurt pentru cã piata a cãutat randamente mai mari. Acest fapt se datoreazã accentuãrii inflatiei si volatilitãtii cursului valutar, determinat de strâmtorarea mondialã a lichiditãtii.

Pânã acum au fost vândute peste 3 miliarde lei în titluri cu scadenta la sase si 12 luni si în obligatiuni pe 3 si 5 ani.

Ministerul, care a majorat planul de emisiune la 11 miliarde lei, fatã de aproape 9,5 miliarde lei vânduti anul trecut, a respins în mod repetat licitatii în lunile recente. Randamentele acceptate au depãsit nivelul bãncii centrale, de 9,5%.

"Date fiind conditiile actuale, în care dobânzile interbancare cresc si estimãrile inflationiste se accentueazã, suntem interesati de finantarea pe termen mediu si scurt, nimic peste cinci ani", a mai spus Nanu.

Cu toate acestea, a mai spus cã ministerul ar putea relua planurile de emisiune pe termen lung dacã inflatia se tempereazã cãtre nivelul prevãzut de banca centralã în septembrie, de 5,9%, si dacã fondurile de pensii private majoreazã cererea titluri de stat.

La începutul lunii aprilie, Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat cã titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti în iunie, precizând cã a accelerat procesul de listare pentru ca fondurile private de pensii sã poatã plasa banii pe care îi vor primi de la buget începând cu luna mai.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creÈ™tem preÈ›urile sau marjele clienÈ›ilor existenÈ›i. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii