Tendinte in tehnologiile bancare: POS-uri si bancomate independente, pentru orice tip de card
Autor: Bancherul.ro
2018-06-11 09:35
Noile tehnologii bancare si inmultirea firmelor fintech aduc beneficii pentru toata lumea: reduceri de costuri pentru banci si magazine, care se pot reflecta si in buzunarele consumatorilor, prin comisioane mai mici la retrageri de bani la bancomate sau la platile cu cardul si online.
Nu putini clienti ai bancilor se plang de comisioanele piperate pentru utilizeaza cardurilor la bancomate, in timp ce comerciantii reclama ca achita taxe prea mari pentru POS-urile la care accepta platile cu cardul sau pentru aplicatiile de plati online.
Motivul? Bancile spun ca au costuri ridicate cu administarea bancomatelor si POS-urilor, precum si cu procesarea numerarului.
Ce solutii ar putea fi gasite la aceasta problema? Externalizarea serviciilor de intretinere a bancomatelor si POS-urilor catre firme specializate sau chiar crearea unor retele independente de ATM-uri si POS-uri, la care sa poata fi folosite cardurile oricarei banci partenere.
Comisioanele pentru retragerile de numerar si pentru alte operatiuni la bancomat ar putea fi astfel mai mici, intrucat banca va avea costuri mai reduse cu intretinerea bancomatelor si POS-urilor.
Si in prezent exista banci care au ales sa-si externalizeze bancomatele catre firme de specialitate, dar inca exista o retinere in aceasta privinta, spune spune Ciprian Pirv, directorul general al Payten Romania, o noua companie de plati specializata in administrarea retelelor de ATM-uri si POS-uri ale bancilor, recent infiintata de Assecco.
„Vedem un interes mare din partea bancilor pentru a discuta posibile externalizari a retelei de ATM-uri si POS-uri, aceasta fiind o prioritate pentru noi”, a spus directorul Payten, in cadrul unei intaniri cu presa la care a participat si Bancherul.ro.
„Avem varianta de outsourcing, adica putem cumpara reteaua veche de ATM-uri a unei banci, pe care o putem reimprospata si inchiria din nou inapoi catre banca, fara ca aceasta sa foloseasca deloc resursele proprii, ceea ce inseamna ca poate sa-si modernizeze peste noapte reteaua de ATM-uri, platind doar un abonament. Ceea ce este unic in Romania”, a explicat seful Payten.
Prin externalizarea retelei de ATM-uri, bancile isi diminueaza costurile cu intretinerea acestora, cu chiria locatiilor sau cu alimentarea cu cash, putand astfel sa ofere clientilor servicii cu preturi mai mici.
Payten aduce in Romania o retea independenta de ATM-uri
„O alta prioritate pentru acest an, adauga directorul Payten, este sa aducem modelul de retea independenta de ATM-uri in Romania. Payten este deja un jucator important in regiune: in 5 tari avem retele independente de ATM-uri.”
Un alt avantaj este cel tehnologic, intrucat bancile nu vor mai fi nevoite sa investeasca in modernizarea propriilor ATM-uri, putand oferi clientilor, prin intermediul retelei de bancomate independente si moderne, o gama de servicii suficient de variata pentru a obtine castiguri, precum schimb valutar, plata facturi si alte servicii cu valoare adaugata.
„ATM-urile au evoluat de la ceea ce stim noi ca sunt, niste simple masini care dispenseza numerar, la cele care si accepta depunerea de numerar in conturi, iar ultima dezvoltare este a bancomatelor care recicleaza banii, adica-i sorteaza pentru a-i da mai departe, astfel ca nu mai trebuie realimentate, ceea ce inseamna costurile mai mici cu intretinerea si o mai mare disponibilitate pentru clienti”, explica Ciprian Pirv, seful Payten Romania.
Noile bancomate devin tot mai inteligente, prin exploatarea functiilor de cunoastere a clientilor, carora li se ofera servicii dedicate. „De exemplu, atunci cand bancomatul este utilizat de un pensionar, ecranul va putea afisa un buton mare pentru eliberare numerar, iar cand vine clientul altei banci, acesta va putea primi o oferta de noi servicii”, adauga el. Se incearca, asadar, aducerea de valoare adaugata la acest centru de cost al bancii, care este ATM-ul.
„Perceptia personala este ca suntem intr-un moment de transformare, in care toata lumea exploreaza noi variante pentru retelele de bancomate, stiindu-se ca este nevoie de asta. Retelele vechi de ATM-uri devin depasite moral si vrand-nevrand bancile trebuie sa investeasca pentru a le aduce la zi si a le dota cu noi inovatii. Curba de inovatie va fi accelerata odata cu aparitia noilor ATM-uri, care va avea si un software mai avansat”, spune directorul Payten Romania.
„Tehnologic suntem pregatiti, nu exista nicio bariera in acest sens: astfel, exista ATM-uri cu o interfata video la care clientul poate intra in dialog cu un agent de la call center, sau ATM-uri multifunctionare, cu printer, la care poti sa-ti printezi si semnezi contractul. Sunt deja si in Romania banci care au astfel de masini la care poti sa deschizi cont, sa faci tranzactii, sa vorbesti cu cineva”, adauga Ciprian Pirv.
Ritmul de adoptie a acestor inovatii este lent, pe de o parte din cauza timpului necesar schimbarilor de tehnologii, dar si din cauza mentalitatii, crede seful Payten: „Romanii au o preferinta pentru cash, iar asta nu se va schimba doar datorita tehnologiei sau printr-o lege, precum cea cash back, este nevoie si de o schimbare de mentalitate si de generatie.”
Legea cash back, care va intra in vigoare in acest an, obliga comerciantii cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro anual sa aiba un POS, ceea ce va duce la cresterea numarului acestora.
Directorul general al Payten considera ca numarul de ATM-uri din Romania va ramane constant si chiar va scadea in timp, in timp ce numarul POS-urilor va creste destul de mult. De ce? Pentru ca avem mult mai putine POS-uri decat media europeana.
Acum sunt 190.000 de POS-uri pe piata, iar numarul acestora raportat la 1.000 de locuitori e cel mai mic din UE, in timp ce numarul mediu de tranzactii cu cardul este de 7 ori mai mic decat media europeana.
Comerciantii pot avea propriile POS-uri si un ATM virtual
Payten ofera si servicii de plati independente pentru comerciantii care acum au POS-uri de la banca pentru acceptarea platilor cu cardul. „Tendinta este ca magazinele sa-si ia propriile POS-uri, pentru a nu mai depinda de banca, astfel ca pot decide ei catre ce banca trimit tranzactia, ceea ce le da posibilitatea sa aleaga banca cu cele mai mici comisioane si sa dezvolte si sa integreze aplicatiile si campaniile de care au nevoie. In acest fel, magazinele au o flexibilitate mai mare si costuri mai mici”, spune Ciprian Pirv, directorul general al Payten.
„Le putem oferi comerciantilor atat servicii de procesare a platilor, respectiv acceptarea platilor cu cardul la POS-uri, cat si managementul cash-ului in backoffice. Le putem oferi si o masina pentru numararea si sortarea banilor, precum si incarcarea contului bancar la finalul zilei, ca si cum ar avea un ATM in backoffice”, explica el.
Oferta Payten pentru magazine este completa, incluzand si partea de electronc labeling, (etichetele) si solutii de self-chechout (automate pentru plata cumparaturilor).
„Ceea ce este unic pentru Payten in raport cu concurenta este acest portofoliu complet: exista si alti procesatori, dar care nu ofera si alte servicii, cum facem noi. De exemplu, unii au servicii de administare, dar nu si partea de outsourcing”, adauga Ciprian Pirv.
Payten discuta cu bancile si despre dezvoltarea unei retele independente de POS-uri. „Am vazut ca sunt comercianti cu 5-6 POS-uri de la fiecare banca, ceea ce reprezinta un cost mare pentru ele, evident, dar si pentru banca, iar in final pentru client, prin pretul platit”, spune directorul Payten.
Inca nu exista vreo retea independenta de POS-uri nici in Romania nici in alte tari din regiune, fiind o zona care se maturizeaza mai greu, pentru ca bancile doresc sa pastreze in proprietate POS-urile in ideea de a avea controlul, adauga el. Totusi, seful Payten considera ca exista un interes destul de mare in acest sens, „peste asteptarie mele, dar foarte necopt.”
Interesul este explicat prin faptul ca veniturile bancilor din tranzactii la POS-uri sunt acum foarte mici, astfel ca nu prea se justifica sa ai un POS doar pentru a putea oferi clientului posibilitatea de plata cu cardul in rate, asa incat banca subventionaza respectiva tranzactie si acopera costurile din alte parti.
„Cand vorbim de o retea independenta de POS-uri care sa faca interfata cu mai multe banci, se produce o economie de scala foarte mare, iar in momentul in care identificam modul de functionare a afacerii si partenerii potriviti, ar putea fi o piata de crestere. Este ceva pe radarul nostru”, adauga seful Payten.
Cititi discutia completa cu Ciprian Priv, seful Payten, in Clubul Bancherilor.ro.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Interviu
E pur si simplu imposibil ca taxa bancara sa ramana asa, pentru ca ar afecta sever bancile si economia, spune seful BRD
Francois Bloch, seful BRD - Groupe Societe Generale, considera ca nivelul taxei bancare, de 1,2% din active, este mult prea mare pentru a nu fi modificat, altfel va afecta foarte puternic nu doar sistemul bancar, cat mai ales economia in ansamblu, care va suferi de pe urma scaderii creditarii si detalii
BNR dezvaluie de ce nu poate tine in frau cursul: a intrat in joc toata piata internationala, de la Singapore la New York, investitorii vor sa scape de titlurile de stat ale Romaniei
Banca Nationala a Romaniei (BNR) explica de ce a lasat leul sa se deprecieze mai mult decat de regula in ultima perioada, dupa introducerea taxei pe banci, care ar putea afecta serios sistemul bancar si economia: investitorii internationali au intrat in panica si vor sa scape de titlurile de detalii
Banca Transilvania anunta finalizarea preluarii Bancpost
Horia Ciorcilă, preşedintele consiliului de administrație al Bancii Transilvania (BT) si Ömer Tetik, directorul general al bancii, transmit un mesaj cu prilejul incheierii procesului de preluare a Bancpost, prin intermediul unui comunicat de presa. Comunicatul detalii
Consiliul Concurentei il acuza de fake news pe senatorul Daniel Zamfir
“Senatorul ALDE Daniel Zamfir a lansat in spatiul public un fake news conform caruia Consiliul Concurentei ar fi fost sesizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind existenta unei intelegeri intre banci pentru a limita creditarea catre companii si ca ar fi redactat un raport de detalii
- Erste Bank: restrictiile BNR sunt bune, dar creditarea va fi afectata
- Cetelem va fi afectata de noul regulament BNR privind gradul de indatorare la credite
- Noile norme BNR privind gradul de indatorare la credite corespund asteptarilor Bancii Transilvania, spune seful acesteia, Omer Tetik
- BNR prezinta in premiera raportul anual jurnalistilor, nu si Parlamentului, cum prevede legea
- Tendinte in tehnologiile bancare: POS-uri si bancomate independente, pentru orice tip de card
- Mugur Isarescu explica declaratia privind plecarea de la BNR: nu e vorba ca nu mai pot eu, ci ca nu se mai poate sa profesez dupa 70 de ani; insa Parlamentul va decide, iar problema nu e inca de actualitate
- Toate serviciile bancare de baza sa vor realiza complet online, prin Virtual Brach - interviu cu Adrian Nastase, Asseco
- Raiffeisen Bank estimeaza pierderi de 7,2 milioane lei din litigiul cu Curtea de Conturi
- BNR nu putea obliga Banca Transilvania sa cumpere creditele cesionate de Bancpost la Eurobank
- Unicredit nu plateste dividende in acest an, reinvesteste intreg profitul
ROBOR
- Asociatia Pietelor Financiare respinge acuzatiile de manipulare a ROBOR de catre banci
- ROBOR-ul reactioneaza la restrictiile de creditare ale BNR
- Roborul profita de Isarescu
- ROBOR la 6 luni - evolutie istorica
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
- Topul bancilor dupa active in 2016
- Topul bancilor dupa active in 2015
- Topul bancilor dupa active in 2014
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Statistici BNR
- Creditele noi acordate de banci au crescut in februarie, dupa cinci luni consecutive de scadere
- Numarul restantierilor din Biroul de Credit urca la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni
- Cate credite noi in euro au acordat bancile in 2017
- Statisticile creditelor acordate de banci populatiei (decembrie 2017)
- Statisticile creditelor acordate de banci firmelor (decembrie 2017)
Legislatie
- OUG 51 din 1997 actualizata privind operatiunile de leasing
- Ordonanta de urgenta nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificari si completari
- Ordonanta de Guvern nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor (versiune actualizata)
- Regulament BNR privind institutiile emitente de moneda electronica
- Ordonanta de Urgenta (OUG) nr. 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, actualizata
Analize economice
- Inflatia din Ungaria este 2,7%, cu o dobanda de politica monetara de 0,9%
- PIB-urile Ungariei si Poloniei au crescut mult mai mult decat cel al Romaniei in 2018
- Inflatia din Cehia a crescut la 2,5%
- Cursul euro/leu intr-o noua zona de variatie
- BNR: Ritmul anual de crestere a volumului productiei industriale a incetinit
Anunturi banci
- BRD retrage din oferta cecurile in valuta si operatiunile prin contact center
- IBAN-urile Bancpost se vor schimba in IBAN-uri Banca Transilvania de la 1 ianuarie 2019
- Alpha Bank isi inchide sucursalele si aplicatia de online banking la ora 14 si le deschide abia luni, la 8
- OTP Bank isi anunta clientii ca trebuie sa-si actualizeze datele personale pana in 5 decembrie, altfel banca le va bloca conturile si cardurile
- Banca Transilvania inventeaza POS-uri in forma de cutii de donatii
Ministerul Finantelor
- Ministerul Finantelor spune ca este in plan cu necesarul de finantare pentru 2018, de 72 miliarde lei
- Termenul de depunere a declaratiei unice a fost prelungit pana la 31 iulie
- Romanii au cumparat titluri de stat Centenar in valoare de 786 milioane lei
- Populatia poate cumpara titluri de stat cu dobanda de 5%, de la Trezorerii sau Posta
- Titlurile de stat pentru populatie prin Programul Tezaur se vor distribui si prin Posta Romana
Biroul de Credit
- Intrebari frecvente despre Biroul de Credit
- Lista bancilor si IFN-urilor care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Cum pot fi sters din Biroul de Credit?
Procese
- Clauze abuzive in contractele de credit ale Piraeus Bank (decizie definitiva a judecatorilor)
- Se rejudeca un proces privind clauzele abuzive din contractele de credit ale BCR, la sesizarea ANPC
- Libra Bank pierde procesul cu ANSPDCP in care a contestat amenda primita pentru raportarea ilegala a clientilor la Biroul de Credit
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Asociatia Parakletos si bancile care au acordat credite in franci elvetieni
- Raiffeisen Bank pierde procesul cu ANPC privind comisioanele la retragerile de numerar de pe cardurile de credit
Stiri economice
- Enel vrea sa-si treaca clientii pe piata libera
- Oamenii reclama ca nu pot cumpara titluri de stat Centenar la Posta prin transfer bancar sau card, ci doar cu numerar
- Vodafone si Orange, amendate de ANCOM pentru ca si-au suprataxat clientii pentru convorbirile roaming in strainatate
- Ministerul Finantelor anunta ca introduce Declaratia Unica pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri
- Ministerul Finantelor a imprumutat 2 miliarde euro de pe pietele internationale
Statistici
- Pretul caselor, in scadere cu 0,7%, conform Eurostat
- Numarul fimelor active din Romania, conform statisticilor Registrului Comertului
- Evolutia istorica a cresterii anuale a Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Evolutia istorica a valorii Produsului Intern Brut (PIB), conform datelor Institutului National de Statistica (INS)
- Transferurile de bani ale romanilor din strainatate au ajuns la 2,1 miliarde euro anul trecut, conform statisticilor Eurostat
Noutati BCE
- ECB: Insights into the digital transformation of the retail payments ecosystem
- ECB introductory statement on Governing Council decisions
- Speech by Mario Draghi, President of the ECB: Sustaining openness in a dynamic global economy
- Deciziile de politica monetara ale BCE
- Mario Draghi, President of the ECB: Introductory statement to the press conference (with Q&A)
Noutati EBA
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
- EBA issues first binding mediation decision between the SRB and the NBR
- Asset repricing, cyber-attacks and Brexit are key risks for EU financial markets, shows ESA report
- EBA publishes its Roadmap on FinTech
Noutati FGDB
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
- Valoarea depozitelor garantate de FGDB a crescut cu 50 miliarde lei in ultimul an, la 221 miliarde lei in total
- FGDB aminteste ca toate conturile si depozitele din bancile romanesti sunt garantate in limita a 100.000 de euro
Noutati FMI
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
- IMF concludes article IV consultation with Romania
- IMF statement on the stability of the banking system in Ukraine
Noutati BERD
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
- BERD devine actionar Agricover Holding
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
- A Challenging Decade and a Question for the Future (speech by Janet Yellen, The Fed chair)
Noutati BEI
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Aplicatia Home Bank a ING a avut din nou probleme de functionare
- Probleme la Unicredit cu functionarea aplicatiilor de mobile banking si online banking
- Cardul de masa BT poate fi inregistrat in BT Pay, pentru platile cu telefonul
- BCR a lansat noua platforma de online banking, George
- BBVA ofera open banking
Noutati Comisia Europeana
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to €92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
- Romania, pe ultimul loc in Europa la digitalizare
Noutati BVB
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
- BVB avertizeaza doua firme ca nu si-au respectat obligatiile de raportare
- Raiffeisen Centrobank (RCB) a lansat produse de investitii tip warrant la BVB
- BVB a initiat procesul de fuziune cu Sibex
Ultimele Comentarii
-
BCR m-au păcălit să semneze o convenție la rezilierea contractului
Bună ziua. În această situație mă aflu și eu (noi) de nu a beneficia de prima de stat (bpl) ... detalii
-
?
Opinați că bancherii nu prea sesisează faptul că rolul lor în economie devine, cu trecerea ... detalii
-
?
Opinați că în următorii 20 - 30 de ani profesia de bancher ar putea dispărea tocmai datorită ... detalii
-
Poprie
Tata are o pensie pe caz de boala de 530 lei ..a primit o amenda de 250 lei ..poate .sa.i puna o ... detalii
-
?
@Cum ați comenta despre faptul că "bancherii", îndeosebi cei de la BNR, se manifestă public ca ... detalii