TEHNOLOGII BANCARE - FinTech | Ultima Ora

Tarile din Europa Centrala si de Est sunt printre cele mai dezvoltate la tehnologiile digitale

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-25 10:40

Europa Centrala si de Est este o regiune foarte diversa si inovativa, cu un potential ridicat de adoptare a noilor tehnologii, a declarat recent la Varsovia, capitala Poloniei, seful MasterCard responsabil cu platile in regiune, Brian Morris.

Dintre cele 16 tari din zona (printre care Austria, Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia si Muntenegru, Macedonia, Albania si Croatia), 8 fac parte din zona euro (SEPA), restul de 8 avand monede proprii.

Aceste tari au in total 137 de milioane de locuitori, dintre care 27 milioane (16%) sunt nebancarizati. Ponderi intre 30% si 70% dintre locuitori sunt contectati la internet, astfel ca gradul de crestere a comertului electronic (e-commerce) este de doua cifre anual.

Gradul de detinere a cardurilor variaza intre 0,4 carduri pe locuitor la 2,4 carduri. Din numarul total de carduri, intre 17% si 75%, in functie de tara, sunt carduri contactless, in timp ce intre 12% si 76% dintre POS-uri sunt dotate cu tehnologia NFC (Near Field Communication), pentru acceptarea platilor cu carduri contactless, telefoane inteligente sau alte gadget-uri (wearables), precum smart watch (ceasuri inteligente).

Tehnologia contactless este extrem de dezvoltata in tarile din rgiune, in comparatie cu alte tari mai bogate din Europa si din lume.

Astfel, in Polonia peste 80% dintre carduri si terminalele POS accepta tehnologia NFC. In Cehia, 61% dintre platile cu cardul in magazine se fac contactless, in Polonia – 41%, iar in Ungaria si Slovacia – 30%.

Si in Romania cardurile contactless se inmultesc rapid, in prezent avand o pondere de peste 20% din numarul total de carduri, in contextul in care au inceput sa fie emise de banci mari, precum BCR, BRD, Banca Transilvania sau ING.

In acelasi timp, in Polonia, Ungaria, Cehia si Serbia exista parteneriate majore incheiate cu furnizorii de telefonie mobila in vederea platilor cu telefoanele mobile inteligente. Platile mobile se dezvolta tot mai mult si prin intermediul portofelelor digitale (digital wallets), cu ajutorul serviciului MasterPass.

MasterPass a fost lansat in Polonia, Cehia, Ungaria si Romania.

In privinta gradului de penetrare a telefoanelor inteligente (smart phones), acesta variaza de la 29% la 140%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraNu se pot face plati cu cardul la POS-urile ING Bank (Actualizare: problema a fost rezolvata)

POS-urile ING nu functioneaza, astfel ca in prezent nu se pot efectua plati cu cardul la comerciantii care au POS-uri de la ING. “In prezent, tranzactionarea cuu cardul la POS-urile ING este disponibila doar pentru o parte din utilizatori”, conform site-ului ING. detalii

ING a fost victima unui atac informatic soldat cu blocarea platilor cu cardul si aplicatiei Home Bank

ING Bank a dezvaluit ca ieri a fost victima unui atac informatic tip DdoS, in urma caruia clientii bancii nu si-au putut folosi cardurile si nici nu si-au putut accesa conturile online prin aplicatiile de internet banking sau mobile banking, Home Bank. Nici site-ul bancii nu a putut fi detalii

Actiunile BT si BRD listate la BVB au scazut puternic dupa declaratiile lui Darius Valcov privind taxa bancara

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ale Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) si BRD au scazut ieri cu 9,58%, respectiv 6%, dupa ce Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al prim-minstrului Dancila si autorul taxei pe banci a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca detalii

PNL a cerut Avocatului Poporului contestarea la Curtea Constitutionala a OUG 114 privind taxarea bancilor si altor companii

Partidul National Liberal (PNL) a cerut Avocatului Poporului sa conteste la Curtea Constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr.114 din 2018, care prevede introducerea de la inceputul acestui an a unor taxe pe care vor trebui sa le achite statului companiile din mai multe sectoare, detalii

Ultimele Comentarii

 • BCR m-au păcălit să semneze o convenție la rezilierea contractului

  Bună ziua. În această situație mă aflu și eu (noi) de nu a beneficia de prima de stat (bpl) ... detalii

 • ?

  Opinați că bancherii nu prea sesisează faptul că rolul lor în economie devine, cu trecerea ... detalii

 • ?

  Opinați că în următorii 20 - 30 de ani profesia de bancher ar putea dispărea tocmai datorită ... detalii

 • Poprie

  Tata are o pensie pe caz de boala de 530 lei ..a primit o amenda de 250 lei ..poate .sa.i puna o ... detalii

 • ?

  @Cum ați comenta despre faptul că "bancherii", îndeosebi cei de la BNR, se manifestă public ca ... detalii