PENSII PRIVATE | Ultima Ora

Studiu: doar 10% dintre firme isi fidelizeaza angajatii cu o pensie privata facultativa, desi pot obtine o deducere fiscala de 400 euro/an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-24 14:05

Un studiu realizat in 2014 de GFK pentru BCR Pensii arata ca circa 76% dintre companii acorda salariatilor diverse beneficii, precum cursuri de specializare, masina de serviciu sau bonuri de masa, insa doar 10% dintre firme isi fidelizeaza personalul platindu-le o parte din contributia pentru o pensie facultativa, desi pentru asta pot obtine o deducere fiscala de 400 de euro/an.

Doar 14% dintre companii iau in considerare includerea pensiei facultative in pachetul de beneficii in perioada urmatoare, arata studiul efectuat in companii cu mai putin de 250 de salariati si cifra de afaceri de sub 50 milioane EUR.

Daca ar fi constiente de acest dublu beneficiu (fidelizarea angajatului si deducerea fiscala), cu siguranta ca mult mai multe firme ar alege sa acorde salariatilor ca beneficiu de baza o pensie privata facultativa.

Firmele care contribuie in numele angajatilor la o pensie facultativa beneficiaza de o deductibilitate fiscala in limita a 400 de euro/an pentru fiecare angajat.

La randul sau, angajatul care-si face o pensie privata facultativa beneficiaza, la randul sau, de o deducere din impozit echivalentul a inca 400 de euro/an, astfel ca deductibilitatea fiscala totala poate ajunge la 800 de euro in cazul unei contributii mixte la pensia facultativa – angajat si angajator.

Conform studiului, cele mai frecvente beneficii acordate de firme sunt: 

- Participarea la cursuri: 42%
- Acoperirea costurilor de relocare: 42%
- Masina de serviciu: 37%
- Tichete de masa si tichete cadou: 18% fiecare
- Pensii facultative: 10%

Diferenta de 24% dintre companii aleg sa acorde cel mai adesea cresteri salariale sau bonusuri numai in conditiile in care dispun de resurse financiare, arata studiul.

BCR Pensii: crestere de 41% a activelor in 2014

BCR Pensii a inregistrat, in anul 2014, o crestere cu 41% a activelor in administrare (Fondul de Pensii Facultative BCR Plus si Fondul de Pensii Administrat Privat BCR) cu 4% peste media pietei, pana la o valoare de 1,3 miliarde lei*, anunta compania intr-un comunicat.

O pondere de 36,84% din totalul clienților care au decis sa economiseasca intr-o pensie facultativa în 2014 au ales BCR Plus, fondul de pensii facultative administrat de BCR Pensii, numarul acestora fiind de 12.196, din totalul celor 33.104 de clienti noi atrasi de intreg sistemul de pensii facultative (calcule ale companiei, in baza datelor statistice publicate de ASF, reprezentȃnd creşterea netă a clienţilor calculată luând în considerare numărul total de clienți la 31.12.2014 şi numărul total de clienți la 31.12.2013).

Astfel, la finalul lunii decembrie 2014, numărul total al participanților la BCR Plus era de 98.310, înregistrând o crestere de 14% fata de luna decembrie 2013*.

Numarul de clienti noi atrasi la nivelul pietei pensiilor facultative a crescut cu 56% in 2014 fata de 2013, de la 21.202 clienti noi total piata in 2013 la 33.104 clienti noi in 2014*, piata pensiilor facultative ajungand la finalul anului 2014 la un numar total de 346.452 de participanti si active nete in administrare in valoare totala de 1,04 mld. RON, potrivit datelor ASF.

BCR Plus a inregistrat o crestere anuala a contributiilor brute cu 38% cu peste 18% peste media pietei, volumul total al contributiilor depasind anul trecut 27 mil. RON, fata de 20 mil. RON in 2013. Media de crestere a contributiilor brute la nivelul intregii piete a fost de peste 20%, volumul total al contributiilor in sistem depasind anul trecut 180 mil. RON, fata de 150 mil. RON in 2013 **.

La finalul anului 2014, BCR Pensii administra conturile de pensie privata a peste jumatate de milion de participanti (606.379 conform datelor ASF la decembrie 2014) prin cele doua fonduri administrate (Fondul de Pensii Facultative BCR Plus si Fondul de Pensii Administrat Privat BCR).

Lucian Anghel, Director General al BCR Pensii
Lucian Anghel, Director General al BCR Pensii

Anul 2014 a fost un an cu rezultate pozitive pentru clientii nostri. Fondul de pensii facultative administrat de noi, BCR Plus (Pilon III), a inregistrat o rata de rentabilitate anualizată pentru ultimele 24 de luni de 9.6672% conform metodologiei de calcul ASF, peste media pietei fondurilor de pensii facultative cu grad de risc similar; fondurile de pensii private facultative au realizat la decembrie 2014 o rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor din categoria de risc mediu de 9.4695%, rezultate net superioare inflatiei sau altor produse de economisire din piata in acest moment”, a declarat Lucian Anghel, Director General al BCR Pensii.

Tinta BCR Pensii: 100.000 de clienti cu pensie privata facultativa 

Rezultatele pozitive obținute în 2014, precum ponderea clientilor noi atrasi si cresterea contributiilor brute la BCR Plus (Pilon III) ne confirma ca avem o directie strategica corecta si ca piata pensiilor facultative are potential de dezvoltare. Astfel, evolutia pozitiva a BCR Plus din 2014 a venit ca urmare a: constientizarii nevoii de economisire individuala pentru la pensie, actiunilor de informare a clientilor, potentialilor clienti, si a angajatorilor cu privire la procesul accentuat de imbatranire a populatiei si a avantajelor fiscale de care se bucura acest produs de economisire (deductibilitate fiscala in limita a 400 de euro/an per participant respectiv in limita a 400 de euro/an per angajat (in cazul angajatorilor care contribuie în numele angajaților la pensia facultativă), astfel, deductibilitatea fiscala poate ajunge la 800 de euro in cazul unei contributii mixte la pensia facultativa – angajat si angajator)”, a adaugat Lucian Anghel, Director General al BCR Pensii.

Ne aşteptăm ca în prima parte a anului 2015 să depăşim pragul de 100.000 de clienţi care au pensia facultativă (pilon III) gestionată de BCR Pensii,“ a declarat Melania Mirea, Director Executiv al BCR Pensii.

*Sursa: calculele BCR Pensii in baza datelor statistice publicate de ASF pe website-ul www.asfromania.ro

** Sursa: calculele companiei in baza datele comunicate de APAPR

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraCNSM anunta ca a gasit solutii de modificare a taxei bancare, dar nu ne spune care sunt acestea si ce face cu ele

Problema taxei bancare a devenit atat de delicata, fiind, se pare, si miza unor jocuri politice, cu seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in prim plan, dupa ce a audiat la Parlament conducerea BNR, unde s-a aratat dispus sa modifice OUG 114, incat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care conduce detalii

Nu se pot face plati cu cardul la POS-urile ING Bank (Actualizare: problema a fost rezolvata)

POS-urile ING nu functioneaza, astfel ca in prezent nu se pot efectua plati cu cardul la comerciantii care au POS-uri de la ING. “In prezent, tranzactionarea cuu cardul la POS-urile ING este disponibila doar pentru o parte din utilizatori”, conform site-ului ING. detalii

ING a fost victima unui atac informatic soldat cu blocarea platilor cu cardul si aplicatiei Home Bank

ING Bank a dezvaluit ca ieri a fost victima unui atac informatic tip DdoS, in urma caruia clientii bancii nu si-au putut folosi cardurile si nici nu si-au putut accesa conturile online prin aplicatiile de internet banking sau mobile banking, Home Bank. Nici site-ul bancii nu a putut fi detalii

Actiunile BT si BRD listate la BVB au scazut puternic dupa declaratiile lui Darius Valcov privind taxa bancara

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ale Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) si BRD au scazut ieri cu 9,58%, respectiv 6%, dupa ce Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al prim-minstrului Dancila si autorul taxei pe banci a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca detalii