BANCI | Educatie financiara

Stiati ca un card nu se poate nici fura si nici pierde?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-13 13:17

Mai exact spus, banii de pe un card nu se pot nici fura si nici pierde. Siguranta banilor nostri este unul dintre avantajele majore ale utilizarii unui card in locul pastrarii bancnotelor in portofel. Si sa vedem de ce.

Ganditi-va ca suntem undeva pe o plaja in Grecia, Turcia, Bulgaria sau altundeva mai departe si ni se intampla sa pierdem geanta ori portofelul, sau chiar sa ni se fure, iar in ea aveam toti banii de concediu! Groaznic!

Dar daca in geanta am fi avut un card, pe care aveam majoritatea banilor de concediu si doar ceva maruntis pentru diverse lucruri unde nu pot plati cu cardul? Atunci putem rasufla usurati! Banii sunt in siguranta, chiar daca a disparut cardul!

Pentru ca, intr-adevar, un card furat nu e furat, iar un card pierdut nu e pierdut! Din simplul motiv ca un card nu poate fi folosit de nimeni, fara sa stie codul PIN. Cod pe care, tocmai din acest motiv, trebuie sa-l stiu doar eu si numai eu. Mai exact, sa-l tin minte, nu sa-l scriu undeva pe o agenda sau in telefon, unde poate sa-l gaseasca hotul sau cine a gasit cardul.

Dar ce se intampla daca hotul reuseste totusi sa utilizeze cardul pentru cumparaturi pe internet, pe site-uri care nu cer o parola de siguranta, tip 3D Secure? (Pentru ca am fost prevazator si m-am asigurat si in aceasta privinta, adica mi-am luat si o parola 3 D Secure pentru platile online.)

Sau daca este un card contactless, ce se poate folosi, pentru cumparaturi de valori mici, sub 100 de lei, fara a se introduce codul PIN?

Ei bine, aceste tranzactii sunt considerate frauduloase si se despagubesc de catre banca emitenta si de catre organizatiile de carduri Visa sau MasterCard. Cu alte cuvinte, nu pierdem banii de pe card, chiar daca hotul a reusit sa-i fure.

Si nu uitati ca, in cazul in care ramaneti fara card, trebuie sa sunati imediat la numarul de urgenta pentru carduri, disponibil atat la banca emitenta a cardului, cat si la Visa sau MasterCard, pentru blocarea cardului, astfel incat acesta sa nu mai poata fi folosit de altcineva.

Numerele de telefon de urgenta pentru carduri le gasiti pe site-ul bancii dumneavostra sau pe site-urile Visa sau MasterCard.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii