BANCI | Stirea Zilei

Stergerea restantelor din Biroul de Credit a devenit o afacere in care sunt implicate chiar si persoane din banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-05 23:44

Cei peste 650.000 de romani aflati in baza de date a Biroului de Credit cu restante de peste 30 de zile la plata ratelor la creditele luate de la 31 de banci si 34 de IFN-uri au devenit tinta afaceristilor, printre care s-au strecurat chiar si oameni care lucreaza in banci.

O pagina pe Facebook le promite datornicilor ca-i va sterge din Biroul de Credit, contra sumei de 300 de lei platita in avans, iar apoi ii va ajuta sa obtina un nou imprumut, cu care sa-si poata achita restul taxei de radiere, de 2.300 de lei. (vezi postarea pe Facebook)

Oameni necajiti si disperati pentru ca sunt supraindatorati sau pentru ca nu pot obtine un nou imprumut pentru ca au avut intarzieri la altele mai vechi sunt amagiti cu promisiunea unei rate de succes a radierilor din Biroul de Credit de 90%, cu toate ca stergerea datelor nu se poate face decat in anumite cazuri, precum neinformarea prealabila a debitorului sau raportarea de date eronate.

Regula este ca atunci cand obtin un credit, clientii bancilor si IFN-urilor trebuie sa-si dea acordul ca vor fi raportati la Biroul de Credit, atat cu date pozitive cu privire la achitarea ratelor, cat si cu cele negative, adica restantele de peste 30 de zile.

Este o regula valabila in toate tarile din lume, intrucat datele din birourile de credit sunt esentiale pentru institutiile de credit in vederea evaluarii bonitatii clientilor lor, din doua perspective: pe de o parte, pentru a verifica gradul de indatorare al solicitantului unui credit, astfel incat acesta sa nu devina supraindatorat (de regula nu se permite sa ai rate la credite mai mari de jumatate din venituri), precum si pentru evaluarea gradului de risc, in functie de restantele avute la vechile credite.

Asadar, raportarea la Biroul de Credit, infiintat in 2004, este cat se poate de legala, existand chiar si o reglementare legala in acest sens, si anume Decizia nr.105 din 2007 a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSDCP), in conformitate cu Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Decizia respectiva arata, la art.8 alin.(2) si art.9 alin. (1) si art.12, ca “datele negative, inclusiv cele rezultate din aplicarea comisioanelor sau din majorări ale ratei dobânzilor, se transmit către sistemele de evidenţă de tipul birourilor de credit numai după înştiinţarea prealabilă realizată de către participanţi, în scris, telefonic, prin SMS sau e-mail a persoanei vizate cu privire la întârzierea la plată şi transmiterea datelor, realizată cu cel puţin 15 de zile calendaristice înainte de data transmiterii.”

Pe baza acestei decizii, ANSCDP a amendat cateva banci sau IFN-uri care si-au raportat clientii la Biroul de Credit fara ca acestia sa fie anuntati in prelabil, iar in urma plangerilor clientilor, acestia nu au fost stersi din baza de date, la cererea lor. (vezi aici detalii)

Si din reclamatiile primite pe site-ul Reclamatiibanci.ro am aflat ca exista unele banci si IFN-uri care si-au tratat clientii fara prea mare atentie, adica fara sa-i informeze in mod adecvat cu privire la procedura de raportare la Biroul de Credit si mai ales fara sa-i avertizeze despre consecintele acestei raportari, si anume de pericolul de a nu mai putea obtine un nou credit sau aprobarea cu mare greutate a acestuia, timp de patru ani, cat se pastreaza datele la Biroul de Credit.

Afacerea Biroul de Credit

Decizia ANSCDP si inmultirea plangerilor clientilor raportati la Biroul de Credit a determinat aparitia unor afaceri care se ocupa de radierea inregistrarilor de la Biroul de Credit.

Una dintre acestea, denumita Imicro, condusa, se pare, de o persoana din Oradea, sustine pe Facebook ca si-a construit o retea de reprezentanti in toate judetele, care se ocupa de radierea informatiilor din Biroul de Credit, cu o rata de succes de peste 90%.

Insa oamenii nu sunt avertizati ca informatiile din Biroul de Credit nu se pot sterge decat in situatia mentionata mai sus, adica in cazul neinformarii in prealabil, sau daca exista raportari gresite.

Afacerea mizeaza insa, evident, pe disperarea oamenilor care ar face orice sa scape de Biroul de Credit, asa incat s-a construit o modalitate de exploatare a acestora fara prea multe scrupule: li se cere sa achite in avans o suma de 300 de lei, pe baza unui contract de asistenta juridica, indiferent de situatia acestora, adica daca au fost sau nu informati de banca sau IFN cu privire la raportarea la Biroul de Credit, pentru a vedea daca au vreo sansa sa fie radiati.

Oamenilor li se induce falsa impresie ca orice raportare la Biroul de Credit se poate sterge, daca platesc 300 de lei in avans si alti 2.300 de lei ulterior, in cazul stergerii datelor.

Scopul pare a fi acela de a se incasa cat mai multi bani din acel avans de 300 de lei, care nu se mai returneaza, indiferent de ce se intampla cu inscrierea la Biroul de Credit.

“Ma puteti sterge din Biroul de Credit chiar daca am fost informat de banca in prealabil?” l-am intrebat pe avocatul din cadrul unui grup bancar, si anume BCR, care s-a prezentat cu chitantierul sa-mi incaseze cei 300 de lei, fara macar sa ma intrebe care e situatia mea la Biroul de Credit, daca am fost informat inaintea raportarii sau daca as avea alt motiv de contestare a raportarii. Singurul scop parea sa fie incasarea banilor.

“Sigur, gasim noi alte modalitati de stergere”, a raspuns el, fara sa poata sa-mi spuna si care ar fi acelea.

“Si care ar fi sansele de castig?” “Destul de mari”, a venit raspunsul vag.

“Procentul nostru de succes al radierilor din Biroul de Credit este de aproximativ 90%, din care cca 60% dintre cazuri vor fi rezolvate in decursul unei luni, cca 30% se vor finaliza in 3-4 luni, iar cca 10% fie se vor prelungi mai mult decat am prevazut initial, fie nu se vor mai putea finaliza cu succes”, scrie in anuntul de pe Facebook.

“Cat dureaza pana ma sterge din Biroul de Credit?” l-am mai intrebat pe avocat.

L-a sunat pe seful din Oradea si l-a intrebat: 2-3 saptamani, daca banca accepta radierea, iar daca refuza si facem sesizare la Autoritate, cateva luni.

Cum poti sa-ti verifici situatia la Biroul de Credit

Clientii bancilor si ai IFN-urilor raportati la Biroul de Credit trebuie sa stie ca pot obtine singuri si gratuit o situatie de la Biroul de Credit, in care pot vedea cine, cand si de ce au fost raportati la aceasta institutie.

Pentru eliberarea situaţiei proprii – Situaţia înscrierii la Biroul de Credit, în temeiul dreptului de acces la date prevăzut de Legea 677/2001, trebuie să adresaţi în scris către Biroul de Credit o cerere care sa contina datele de identificare (nume, adresa, cod numeric personal), sa fie datată şi semnată olograf (scanata daca se trimite prin e-mail).

Puteţi trimite această cerere la adresa poştală a Biroului de Credit (str. Sfanta Vineri nr.29, sector 3, Bucuresti), sau la adresa de e-mail: situatie@birouldecredit.ro. Un formular de cerere puteti descarca de aici.

In functie de datele primite, daca apreciaza ca nu au fost informati in prealabil sau datele au fost gresti raportate, ei pot apoi sa solicite bancii sau IFN-ului sa corecteze informatiile transmise la Biroul de Credit sau chiar sa le stearga.

Iar daca raspunsul de la banca nu este satisfacator, atunci se pot adresa si ANSCDP pentru clarificarea problemei.

Care sunt drepturile persoanei vizate, conform Legii 677/2001 (informatie publicata pe site-ul Biroului de Credit)

Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, publicată în Monitorul Oficial nr. 790/12.12.2001, prevede următoarele drepturi:

(i) Dreptul de acces la date: dreptul de a obţine de la operator la cerere şi în mod gratuit, pentru o solicitare pe an, confirmarea faptului că datele în legatura cu propria persoană sunt sau nu prelucrate de către acesta;

(ii) Dreptul de intervenţie: dreptul de a obţine, la cerere şi în mod gratuit, rectificarea, actualizarea, blocarea, ştergerea sau transformarea în date anonime a datelor a caror prelucrare nu este conformă legii;

(iii) Dreptul de opozitie: dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situatia sa particulara, ca datele care o vizeaza sa faca obiectul unei prelucrari, cu exceptia cazurilor in care exista dispozitii legale contrare.

Taguri: Biroul de Credit  Reclamatiibanci.ro  

Comentarii

Nicoleta
Raspuns calomnie
Stimati domni care postati calomnios in necunostinta de cauza, pusi cu siguranta de concurenta. Procentele postaye de iMicro sunt A POSTERIORI radoerilor efectuate. In grup sunt peste 1000. In cazul in care procentul de nereusita ar fi de sub 90% am fi linsati. Tocmai de aceea ne permitem sa incasam la final. Va dau exemplu o singura firma din grup de la care am acceptul. Verificati in acest an bilantul Platforma de Afaceri SRL. Veti vedea incasari de aproximativ 200.000 lei (2 miliarde vechi). incasari pe SUCCES. Prin urmare inainte de a calomnia, verificati sursa care v-a dat informatia. Nu e prima data cand concurenta noastra invidioasa incearca sa arunce cu noroi. Daca v-ati fi informat asa cum legea jurnalismului o cere, ati vedea ca nici macar taxa de dosar nu e perceputa pe colaborarile noi pana nu ne dovedim reusita.

Ionel Florin
Precizare - date Birou de Credit
Trebuie știut că în principiu TOATE datele înscrise în Biroul de Credit sun ILEGALE. La fel ca cele din CRC. Prin abuz de putere, participanții au deviat de la scopul definit de lege pentru acest tip de prelucrări de date. Cât despre ”afacere”, ... Atenție! Calitatea de reprezentant conf. art. 25 alin.(1) din Legea nr. 677/2001/art.28 alin. 4 din Directiva 95/46/CE, o au doar ONG-urile ( și avocații).

Elena
concurenta
Stimata colega Nicoleta, Sper caaveti cunostinta despre faptul ca Statutul Profesiei de Avocat va interzice sa va faceti publicitate de o asemenea maniera. Ziceti-va numele complet,ca sa pot face o plangere cum trebuie la Baroul din care faceti parte

Nicolai Ana
Bunà ziua , doresc sà fiu strearsà din Biroul de credit ..


Mihai Vasile
Numar dosare solutionate cu succes
Doamna Nicoleta....din incasarile de 200.000 lei la taxa de 2600 lei ar rezulta un numar de 77 de dosare solutionate cu succes...cam putin totusi...

Manolache Constantin
Ștergere din biroul de credit
Ma puteți ajuta sa ies din biroul de credit?

Lungu irina
Rog stergere din birou de credit


Nersidan tony
Rog ștergerea de la birou de credit
Am plătit tot ce am avut la ei rog stergere de la birou credit

popescu
Stergeti-va singuri din biroul de credit
Prostilor nu ati auzit ca puteti sa va stergeti singuri din birouul de credit ! Se explica clar in articol !

Vasile Coman - Bancherul.ro
Biroul de Credit
Domnule Popescu, oamenii pot sa se stearga singuri din Biroul de credit, insa trebuie sa stie cum sa faca asta. De aceea, cei care au nevoie de informatii si sfaturi utile, de indrumare in acest sens, pot apela la mine, la telelefon 0723 29 28 99 sau un email la vasile.coman@reclamatiibanci.ro. Nu va sfatuiesc sa apelati la diverse firme care va pot insela cu promisiuni de stergere din Biroul de Credit, daca le platiti unele sume de bani. Vasile Coman, jurnalist Bancherul.ro/Reclamatiibanci.ro

Miteata Eugen
Nu știu ce banca ma trecut rău platnic
Nu știu care banca ma trecut cu un g va rog sa ma ajutati

ovidiu
Cred
Cum se poate șterge G din birou de crediu

Motca Lenuta Mariea
Doresc stergerea din di de credit
Mulțumită

Vasile Coman - Bancherul.ro
stergere Biroul de Credit
Daca doriti sa va ajut sa iesiti din Biroul de Credit, va rog sa ma sunati la: 0723292899 sau sa-mi trimiteti un e-mail la: vasile.coman@bancherul.ro.

Grancea sofia
Vreau sa fac un ânprumut


Grancea sofia
Doresc sa fiu ștearsă din biroul de credit


Cristea Vasilica
Plângere
Vreau sa fiu stearsa din vaza de date

Crisan adrian
PLANGERE
Va rog sa ma stergeti din biroul de credit.MULTUMESC

Maria
PlÎNGERE
Va rog sa mă stergeti din biroul de cred . Am achitat toată suma nu mai am restanțe. Mulțumesc

Graure Gheorghe
Bună a-și vrea sa fiu ster din birou de credit am plătit tot va rog din suflet și a-și vrea sa scot credit să-mi repar căsuța ca am un bebe mic de 2 ani
Va rog din suflet sama stergeti

Nersidan Tony
Plangere
Va rog sa mă ștergeți de la biroul de credit

Radu
Radu
Pentru cei care au avut restante dar totusi au achitat totul este foarte simplu : luati legatura telefonic .mail sau personal cu banca sau IFN etc unde ati avut credit pt ca ei st cei care v -au raportat si numai ei pot face cerere .pt urgentare reveniti la 3.4 zile .

Ionel
Perju


Marian
Articolul este destul de defaimator
Buna ziua. Am apelat recent la o firma specializata in astfel de probleme ,si am fost ajutat ca sa scap de istoricul negativ, chiar daca pana la termenul de prescriptie a datelor mai era 1 an si jumatate ! Toata procedura a durat fix 5 saptamani , mai putin decat mi s-a spus de catre reprezentantul care s-a ocupat de intocmirea dosarului. Eu ,personal, am fost respins de catre banca respectiva de nenumarate ori, iar CSALB( Comisia pentru solutionarea si arbitrajul litigiilor bancare) si ANSPDC ( Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal) , nu au reusit sa determine banca sa imi stearga datele !Care oricum sunt raportate ILEGAL , cum bine spune mai sus si domnul Ionel Florin.

danila
Pentru indrumare
Buna ziua, am gasit adresa dvs.la un articol si asa am indraznit si eu.Am dat firma de recuperare in judecata PROSPEROCAPITAL SARL, si l-am castigat ridicandu-mi si poprirea(adresa trimisa catre societatea la care lucrez de catre executor).Cum pot sa procedez pentru stergerea din Biroul de Credit?Sa trimita avocata o adresa catre Biroul de Credit sau catre Banca de la care am facut imprumut? Va multumesc. O zi frumoasa Elena Danila

Dumitru camelia
Stergere birou de credite.ridicarea popririi
Buna ziua Am poprire de salariu de 3 luni .am de achitat 4000ron se mai poate face ceva???

Aschiopoie ilie
Rog stergea din biroul de credit
Rog serozitate

Lungu Ecaterina
Radiere din biroul de credit
Buna ziua. Am gasit acest site pe google. As dori sa stiu daca am probleme cu biroul de credit , dar nu am o suma mare de platit numai o suma in jur de 600 roni. Ce sansa am? Am nevoie urgenta de un nou imprumut si sa platesc si aceasta suma. Sint pensionara. Multumesc

Dumitru Doina Elena
Ștergere biroul de credit
Buna ziua.Ce trebuie sa fac sa nu mai fiu in biroul de credit?Am achitat la o firma de recuperare în 2015.Am avut un card de cumpărături ce credeam că l-am achitat dar m-am trezit direct cu firma de recuperare .Cum ar trebui sa procedez?

Dumitru Doina Elena
Ștergere biroul de credit
Buna ziua.Ce trebuie sa fac sa nu mai fiu in biroul de credit?Am achitat la o firma de recuperare în 2015.Am avut un card de cumpărături ce credeam că l-am achitat dar m-am trezit direct cu firma de recuperare .Cum ar trebui sa procedez?

Dumitru Doina Elena
Ștergere biroul de credit
Buna ziua.Ce trebuie sa fac sa nu mai fiu in biroul de credit?Am achitat la o firma de recuperare în 2015.Am avut un card de cumpărături ce credeam că l-am achitat dar m-am trezit direct cu firma de recuperare .Cum ar trebui sa procedez?

Bosneag george alexandru
Cum aflu cand sunt sters din biroul de credit


Lezau viorel raul
Cum pot fi scos de la birou de credit am achitat tot
Buna as vrea sa fiu scos de la birou de credit cum as putea?

Pascal Daniela
Stergere
Buna ziua! Doresc sa fac un imprumut si sunt refuzata deoarece am intrat in baza de rau platnici. Acum 3 ani am achitat imprumutul insa nu sunt stearsa din baza de date. Cum sa procedez? Astept un raspuns. Multumesc!

Nicolae George
Ștergere din biroul de credite


Nichita Adrian
As dori sa fiu ajutat
Am un credit de 12 ani, am platit vreo 3 ani, si acum mi-au pus oprire pe salariu

Burlacu Marius George
Datorii
Ștergere datorii birou credit

Cotfas vasile
Stergere datorii din biroul de credit


Carp florina
Doresc stergerea birou de credit
Stau in chirie cu copil mic

Vasile Coman - Bancherul.ro
ajutor stergere Biroul de Credit
Daca vreti sa va ajut cu stergerea din Biroul de Credit, trimiteti-mi un email la: vasile.coman@bancherul.ro sau sunati-ma la telefon: 0723292899.

Crisan Adrian
VREAU UN CREDIT NOU
DORESC STERGEREA DIN BIROUL DE CREDIT SAU VREAI REFINANTARE PE CE MAI AM.MULTUMEAC

Carp florina
Doresc stergerea birou de credit
2387

Kacso Remus
E fff rau
Am ..la provident ..cat ar costa sa nu mai platesc nimic

Vasile Coman - Bancherul.ro
stergere Biroul de Credit
Daca vreti sa va ajut cu stergerea din Biroul de Credit, trimiteti-mi un email la: vasile.coman@bancherul.ro sau sunati-ma la telefon: 0723292899. NU VA COSTA NIMIC. Eu sunt jurnalist, nu afacerist, va ofer informatii si sfaturi utile si va ajut sa va rezolvati problema.

Dobai Daniel
Stergerea Creditului
As vrea sa imi stergeti creditul icredit

Valentin Cuciureanu
Ștergere din Biroul de Credit
Buna ziua, am avut un credit pe care l-am achitat acum doi ani, am rămas în biroul de credit cu istoric negativ. M-am dus la banca care ma raportat , le-am cerut să mă scoată ,dar au spus că nu se poate. Le-am cerut o adeverință care sa specifice că nu mai am datorii la ei și mi-au dat. Ce pot sa fac să mă scoată din biroul de credit. Multumesc

Mihalache Mircea .Iulian
Discutie
Am un credit la cec achitat de 2 ani si ceva .cu executare..as dori sa ma sterg si din birou

DOBROTA FLORIN
buna ziua!
Buna ziua, am avut un credit la PROVIDENT,pe care l-am achitat acum doi ani, am rămas în biroul de credit cu istoric negativ. Ce pot sa fac să mă scoată din biroul de credit. Multumesc

Cotfas ana maria
Sunt restanțier și vreau sa fiu ștearsă din biroul de credit
Vreau sa fiu ștearsă din biroul de credit pt. Ca sunt cu restante

Cotfas ana maria
Sunt restanțier și vreau sa fiu ștearsă din biroul de credit
Vreau sa fiu ștearsă din biroul de credit pt. Ca sunt cu restante

Hâncu Adriana
Consultanta
Bună ziua, Va rog frumos am nevoie de consultanta, doresc sa fiu ștearsă din biroul de credit, din cauza unui IFN câte am întârziat 30 de zile, vreau sa știu dacă ma puteți ajuta. Doresc sa fac un credit urgent.

Matache
Platit la exacitor
Am fost exacutata cu poprire,s.a incheiat in 2017 mai, si figurez in birou de rau platinici as vrea urgent credit

Drăgănescu cila
Vreau să fac o ștergere
Buna ziua vreau și eu să fac o ștergere de credit vă mulțumim

Vasile Coman - Bancherul.ro
stergere Biroul de Credit
Daca vreti sa va ajut cu stergerea din Biroul de Credit, trimiteti-mi un email la: vasile.coman@bancherul.ro sau sunati-ma la telefon: 0723292899. NU VA COSTA NIMIC. Eu sunt jurnalist, nu afacerist, va ofer informatii si sfaturi utile si va ajut sa va rezolvati problema.

Mihailescu
stergere crc
Buna ziua, nu mai am niciun credit, doresc sa iau unul, dar inca mai apar in crc, dupa 3 ani tel 0723557725

Nana
Se pote sterge
As dori si eu daca puteti sa ma stergeti si pe mine din biru de credit

Frîncu costel
Vreau sa fiu șters din biroul de credit sa fac alt împrumut


BUTNARU COSTEL
Bună ziua
Bună ziua, vreau să fiu șters din birou de credit dacă se poate



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii