ASIGURARI | Revista presei

Standardele internationale de raportare financiara (IFRS) pentru firmele de asigurari au fost amanate cu un an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-15 09:43

Autoritățile au amânat cu un an aplicarea standardelor internaționale de raportare financiară (IFRS), care urmau să devină obligatorii începând cu 1 ianuarie 2015, pentru toate societățile de asigurări/ reasigurări autorizate în România și pentru cele care activează în baza dreptului de liberă stabilire, au declarat surse din piața asigurărilor, citate de Agerpres.

IFRS reprezintă un set de standarde contabile care vizează întocmirea și prezentarea situațiilor financiare într-un mod transparent, care să permită comparabilitatea informațiilor la nivel internațional.

'Directorii financiari ai societăților de asigurări au fost informați că nu se mai aplică IFRS din 2015 și nu mai trebuie să retrateze conform IFRS închiderea anului 2014', au spus sursele menționate.

Surse oficiale au declarat pentru Agerpres că, deși IFRS au fost introduse printr-o normă a ASF și au fost și proiecte-pilot de pregătire pentru companii de asigurări, aplicarea acestora trebuia aprobată de Ministerul Finanțelor Publice /MFP/ și cele două instituții au discutat, dar nu s-au pus de acord privind aplicarea din 2015 a acestei măsuri, care are impact financiar și fiscal.

'Autoritățile nu aveau informațiile necesare despre impactul aplicării IFRS pe societățile de asigurări', au spus sursele oficiale.

În perioada septembrie-octombrie 2014, compania de consultanță KPMG a derulat împreună cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România /UNSAR/ un program de pregătire dedicat membrilor acesteia, privind implementarea IFRS, care a vizat aspecte tehnice actuariale privind contabilizarea contractelor de asigurare, instrumente financiare și alte standarde relevante pentru asigurători, precum și implicațiile fiscale ce decurg din implementarea noului sistem de raportare.

De asemenea, în ultimii doi ani s-a desfășurat un proiect pilot care a implicat 10 companii de asigurare membre UNSAR, care au aplicat standardele IFRS în paralel cu reglementările contabile conforme cu directivele europene, iar rezultatele obținute în urma chestionarelor cantitative și calitative aplicate în cadrul proiectului au reprezentat un suport la realizarea proiectului de normă pe care ASF l-a înaintat Ministerului Finanțelor Publice spre aprobare.

Norma ASF prevedea că, începând cu exercițiul financiar al anului 2015, societățile de asigurări/ reasigurări vor întocmi și vor publica situațiile financiare anuale individuale și consolidate în conformitate cu IFRS, în moneda națională și în limba română, și că, începând cu 1 ianuarie 2015, aceste societăți vor organiza și conduce contabilitatea în conformitate cu IFRS.

Practic, de la 1 ianuarie 2015 toată piața de capital din România ar fi trebuit să aplice aplice IFRS. Băncile au trecut la raportarea pe IFRS din 2012, iar companiile listate la bursă au, de asemenea, obligația de raporta rezultatele financiare conform IFRS, începând cu rezultatele pe anul 2012.

Potrivit specialiștilor în domeniu, implementarea IFRS aduce schimbări fundamentale procesului de raportare contabilă, are un impact semnificativ asupra datelor financiare ale companiilor și necesită restructurarea sistemelor IT interne. IFRS pot influența aproape toate funcțiile unei companii, de la sistemele de raportare financiară la mecanismele de control intern, cadrul fiscal, trezoreria, sistemul de remunerare a managementului, administrarea fluxului de lichidități, precum și regimul juridic.

Anul 2014 a fost unul destul de agitat pentru piața asigurărilor din România, iar în februarie 2014 ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societății Astra — cel mai mare jucător de pe piața autohtonă, numind firma de consultanță KPMG Advisory în calitate de administrator special.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii