BANCI | Analiza

Standard & Poor's: Romania, printre cele mai vulnerabile tari la inasprirea crizei creditelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-21 16:47

România se aflã pe locul trei, dupã Islanda si Liban, într-un clasament realizat de agentia de evaluare financiarã Standard & Poor’s al pietelor emergente cele mai vulnerabile la o înãsprire a crizei creditelor la nivel global.

Statele din Europa de Est reprezintã pietele emergente cele mai vulnerabile în cazul înrãutãtirii crizei, potrivit unui raport al S&P, intitulat "De ce criza creditelor globale ar putea afecta mai mult statele suverane de pe pietele emergente decât alte state".

"Credem cã statele suverane din Europa de Est sunt cele mai expuse, în timp ce tãrile din Asia si America Latinã, cu excedente comerciale si importante rezerve valutare, sunt în general mai bine protejate împotriva lipsei de lichiditãti care ar putea apãrea dacã economia globalã înregistreazã un declin mai accentuat", a declarat analistul Standard & Poor’s Moritz Kraemer.

Totusi, gradul de vulnerabilitate al fiecãrui stat este determinat de dependenta sa fatã de intrãrile de capital strãin pentru finantarea deficitului de cont curent si evitarea crizelor din acest punct de vedere, se aratã în raport.

Aceastã tendintã este subliniatã de Indicele S&P al vulnerabilitãtii din punct de vedere al lichiditãtii, calculat pentru 40 de state.

Astfel, aproape toate statele cu o vulnerabilitate crescutã se aflã în Europa, cu exceptia Libanului si a Africii de Sud.

Islanda se aflã pe primul loc în clasament, cu cea mai crescutã vulnerabilitate, fiind urmatã de Liban, România, Letonia si Turcia.

Ungaria si Bulgaria se aflã pe locul sapte si respectiv opt în acest clasament.

Cel mai putin vulnerabil stat emergent este Chile, ca urmare a evolutiei favorabile a contului curent, urmat de China, Venezuela, Trinidad, Tobago si Nigeria.

Rusia este singurul stat emergent din Europa care face parte din grupul tãrilor mai putin vulnerabile la o intensificare a crizei globale a creditelor.

Cum era de asteptat, revizuirile în scãdere ale ratingului de tarã si perspectivele negative au vizat mai ales statele cele mai vulnerabile, în timp ce tãrile mai putin afectate au avut parte de ratinguri pozitive, se mentioneazã în raportul S&P.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii