BANCI | Interviu

Standard & Poor's avertizeaza ca ar putea scadea ratingul de tara al Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-14 17:37

Standard & Poor’s (S&P) mentine calificativele atribuite României, dar avertizează că perspectiva de rating rămâne negativă, reflectând riscurile unei posibile retrogradări, din cauza răspunsurilor neadecvate la adâncirea dezechilibrelor macroeconomice ale tării, a anuntat luni agentia de rating.

Standard & Poor’s mentine ratingul pentru datoria în valută a României la nivelul ’BBB-/A-3’ si pe cel pentru datoria în moneda locală la ’BBB/A-3’.

"Perspectiva negativă pentru ratingul de tară arată că politicile aplicate ca răspuns la adâncirea dezechilibrelor macroeconomice au fost inadecvate si că există riscul unei retrogradări a României", a explicat analistul Marko Mrsnik, de la S&P.

El avertizează că agentia de evaluare financiară ar putea retrograda România, în următoarele 12-18 luni, dacă "dezechilibrele externe continuă să se agraveze, iar România continuă să aplice politici fiscale si de venituri semnificativ prociclice, sau dacă rezultatele financiare mai slabe din sectorul privat determină înrăutătirea perspectivei economice".

"Pe de altă parte, perspectiva de rating ar putea fi urcată, în acelasi interval, până la stabilă, dacă o situatie de stabilitate politică asigură politici fiscale si salariale prudente, care să consolideze echilibrul macroeconomic si să contracareze dezechilibrele externe si riscurile conexe", mai spune analistul de la Standard & Poor’s.

"Ratingurile României sunt sustinute de potentialul mare de crestere a economiei, nivelul scăzut al datoriei guvernamentale si de apartenenta la UE, care reprezintă factori de stabilitate pentru politica economică", a mai spus Mrsnik.

Presiunile asupra ratingurilor de tară sunt sustinute de faptul că "atmosfera politică defavorizează răspunsurile decisive, în cazul unor dificultăti economice, ceea ce reprezintă un dezavantaj major, având în vedere semnele curente de supraîncălzire si conditiile globale din ce în ce mai dificile", mai arată comunicatul agentiei de rating.

Politicile fiscale si salariale relaxate au continuat să alimenteze cererea internă, care a fost inflamată si de avansul rapid al creditării (la un nivel al intermedierii financiare încă modest, de 37% din produsul intern brut în 2007), sub media de 61% (din PIB) pentru celelalte state cu rating "BBB".

Aceste tendinte s-au concretizat în mari dezechilibre externe si într-o dependentă sporită de finantarea prin datorie externă, în conditiile în care investitiile străine directe acoperă din ce în ce mai putin din deficitul de cont curent - sub 50% în 2007.

Raportul Standard & Poor’s mai atrage atentia că, fată de jumătatea anului 2007, leul s-a depreciat cu aproape 20% fată de euro, proces care, la un moment dat, va contribui la restrângerea deficitului de cont curent, care a ajuns la aproape 14% din PIB în 2007.

"Cu toate acestea, ne asteptăm la deficitul de cont curent să rămână peste 10% din PIB-ul României până în 2010. De asemenea, deprecierea leului pune în dificultate autoritătile de politică monetară române, deoarece efectele slăbirii leului s-au transmis în accentuarea inflatiei si banca centrală îsi va rata, pentru al doilea an la rând, tinta", se mentionează în raport.

Un alt risc venit dinspre deprecierea leului este legat de ponderea mare a creditului intern în valută neasigurat împotriva riscului valutar, avertizează analistii S&P.

"Banca centrală a răspuns acestor provocări prin restrictionarea conditiilor de creditare în lei si prin aplicarea unor măsuri prudentiale mai severe în cazul creditării în valută. Cu toate acestea, este prea devreme să evaluăm eficienta acestor măsuri asupra cresterii creditului, în special în cazul celui în valută", se mai arată în raportul Standard & Poor’s.

S&P coborâse în noiembrie 2007 perspectiva ratingului României de la "stabilă" la "negativă", motivându-si decizia prin adâncirea dezechilibrelor externe, pe fondul adâncirii turbulentelor pe pietele internationale de credit.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii