BANCI | Stirea Zilei

Sondaj BNR: Bancile spun ca vor inaspri conditiile de acordare a creditelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-04 21:24

Aprecierile băncilor din România privind pretul locuintelor indică o continuare a cresterii preturilor, însă asteptările asupra evolutiilor din T2 2008 sunt mai putin exuberante, ceea ce ar justifica tendinta asteptată de înăsprire a standardelor de creditare ipotecară, se arata intr-un sondaj realizat de BNR (Vezi documentul atasat)

Cererea de credite ipotecare a crescut în primele trei luni ale anului, însă nu în aceeasi măsură ca în ultimul trimestru din 2007 sau comparativ cu asteptările, potrivit unui sondaj realizat de Banca Natională a României (BNR) în rândul primelor zece institutii de credit alese după cota de piată aferentă creditării companiilor si populatiei.

"Expectatiile privind dinamica cererii sunt pozitive în continuare, dar mai temperate. În zona euro, evolutia cererii ipotecare nete în primul trimestru din 2008 diferă fundamental fată de cazul României, dinamica acesteia fiind semnificativ negativă", se arată în documentul BNR.

Cresterea ponderii maxime a creditului în valoarea garantiei si majorarea ponderii serviciului datoriei în venitul disponibil au fost termenii creditării care au cunoscut o relaxare în ultimul trimestru din 2007 si primul trimestru din acest an.

Relaxarea acestor termeni se reflectă si în nivelurile medii ale ponderii maxime a creditului în valoarea garantiei si gradului maxim de îndatorare practicate de bănci în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu media termenilor asociati creditelor ipotecare totale.

Aceste relaxări ale termenilor de creditare se asociază politicii băncilor de relaxare a standardelor de creditare. O explicatie rezidă în renuntarea de către BNR la restrictiile administrative de lichiditate pentru creditarea populatiei, se spune în raportul băncii centrale.

Pe de altă parte, termenii creditării asociati costurilor, rata de dobândă si costurile suplimentare au devenit mai restrictivi începând cu ultimul trimestru al anului 2007, una dintre posibilele explicatii fiind majorarea cresterii costurilor de finantare ale băncilor.

În ceea ce priveste creditul de consum, costurile au înregistrat, de asemenea, o crestere în primul trimestru, în special ca urmare a majorării altor cheltuielilor decât dobânzile. BNR notează că relaxarea unor termeni de creditare a consumului s-a concretizat în acceptarea unui grad de îndatorare mai mare, a unui avans mai mic si a unor scadente mai mari.

În primele trei luni, cererea netă de credite de consum a crescut, comparativ cu reducerea înregistrată în ultimele trei luni din 2007, cererea fiind superioară celei înregistrate de împrumturile ipotecare.

"De altfel, dominanta creditului către populatie rămâne în proportie covârsitoare creditul de consum. Dintre tipurile de credite acordate populatiei, cererea pentru cardurile de credit a cunoscut cea importantă crestere în primul trimestru. Asteptările privind dinamica cererii de credit de consum în trimestrul doi rămân pozitive, dar mai putin optimiste fată de cele asociate creditului ipotecar", se arată în sondajul BNR.

În ceea ce priveste împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, standardele de creditare au rămas relativ neschimbate pentru companiile mari, în timp ce pentru IMM s-au înăsprit într-o oarecare măsură.

Băncile nu au perceput concurenta din interiorul sectorului bancar sau din sectorulul nebancar ca un factor care să determine modificări în standardele de creditare. În schimb, factorii care au condus la înăsprirea conditiilor de creditare sunt, într-o mare măsură, comuni celor aferenti băncilor din zona euro, si anume, asteptările privind evolutia economiei, accesul mai dificil al băncilor la surse de finantare si factori specifici companiei sau sectorului de activitate.

Bancherii intervievati notează că termenii creditării companiilor nefinanciare s-au înăsprit în primele trei luni, comparativ cu finele anului trecut, ceea ce a condus la o temperare a dinamicii cererii de credite noi.

Riscul de credit evaluat după dimensiunea companiilor este considerat în crestere, pe fondul modificării perceptiei asupra IMM. Corporatiile sunt privite ca având risc de credit în scădere fată de perioada precedentă, se mentionează în raportul băncii centrale.
Documentul băncii centrale arată că evolutia standardelor si termenilor de creditare în România pare a fi decuplată de cea a băncilor din zona euro, în sensul că tendinta de înăsprire a conditiilor de creditare anuntată de băncile-mamă nu se translatează cu aceeasi intensitate, sau chiar deloc, către filialele locale.

"O explicatie ar putea fi că piata bancară din România este văzută în continuare ca o sursă importantă de obtinere a profiturilor de către institutiile de credit europene, astfel încât constrângerile de finantare în România s-ar putea manifesta într-o manieră mai putin accentuată ca în zona euro", se mentionează în documentul BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii