BURSA | Profil

SIF Transilvania, acuzata de Certinvest si Broadhurst ca incalca drepturile actionarilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-11 09:46

Fondurile de investitii Certinvest si Broadhurst, alaturi de un grup de actionari care detin 8% din actiunile SIF Transilvania, acuza societatea ca le incalca drepturile prin refuzul de a organiza o Adunare Generala a Actionarilor (AGA) in care sa se discute "optiuni de modernizare a societatii".

Cele doua fonduri vor demisia conducerii SIF Transilvania, al carei presedinte executiv si director general este Mihai Fercala (foto), acuzata ca a pierdut 50 de milioane de euro in urma investitiilor in hotelurile pe care le detine.

Cea mai mare pondere a investitiilor SIF Transilvania este in industria turismului, cu 35,97% din valoarea portofoliului, urmata de domeniul bancar (BRD), cu 30,31%, restul domeniilor avand ponderi sub 10%. (vezi aici detalii)

Acționari ai SIF Transilvania semnalează un precedent periculos pentru întreaga piață de capital: acționarii pot fi reduși la tăcere prin abuzuri cu aparență legală (Comunicat de presa):

Grupul de acționari ai SIF Transilvania, care a solicitat recent managementului societății discutarea opțiunilor de modernizare a societății în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, a făcut astăzi apel față de decizia Tribunalului Brașov de a suspenda punerea în executare a cererii de convocare a Adunării Generale.

Apelul se bazează pe constatarea că instanței i-au fost prezentate în mod denaturat intențiile grupului de către managementul SIF, iar decizia a fost luată astfel în regim de urgență, fără citarea părților și fără ca instanța să cunoască punctul de vedere al grupului de acționari.

Acționarii semnatari ai cererii de convocare AGA vor sesiza atât ASF cât și toate celelalte instituții competente asupra tentativei conducerii SIF Transilvania de a bloca dialogul autentic între acționari și asupra încălcării dreptului acestora de a-și exprima deschis punctele de vedere, conform reglementărilor și legislației în vigoare.

În același timp, grupul de acționari semnalează că situația creată poate reprezenta un precedent deosebit de periculos pentru întreaga piață de capital și, în general, pentru orice companie din România.

Faptul că managementul unei societăți, folosindu-se de poziția privilegiată pe care o poate utiliza societatea însăși pentru a cenzura dreptul acționarilor – în fapt, chiar proprietarii societății - de a propune și discuta teme de interes în cadrul AGA reprezintă o limitare semnificativă a accesului acționarilor la viața societății și la procesul decizional.

O astfel de limitare a exercitării unor drepturi legitime, va fi percepută cu siguranță ca un semnal negativ de către investitorii de pe piața de capital și anulează eforturile autorităților statului și instituțiilor pieței de capital de promovare a măsurilor ce țintesc atragerea de investitori.

Cu toate că, în mod formal, conducerea SIF a convocat AGA cerută de grupul de acționari, în aceeași zi, a cerut Tribunalului Brașov să suspende obligația de convocare a AGA invocând în mod nejustificat un pretins abuz de minoritate către Tribunalul Brașov. Asupra acestui demers, managementul SIF a omis cu bună știință să informeze piața prin Raport Curent, așa cum prevede legislația în vigoare.

Decizia ulterioară de a revoca Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul SIF 3, pe baza unei interpretări abuzive a hotărârii instanței, înainte de epuizarea termenului de apel, este încă un factor care transmite pieței și investitorilor faptul ca oricând astfel de abuzuri se pot repeta.

Cea mai importantă solicitare a Grupului semnatar este alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, în sensul susținerii reprezentării în cadrul acestui organ de conducere al societății a tuturor categoriilor reprezentative de acționari ai SIF Transilvania (instituționali, profesionali, profesioniști independenți și acționari de retail).

Din momentul intrării României în Uniunea Europeană, această modalitate de vot a fost consfințită de legislația în vigoare ca fiind un drept fundamental al acționarilor minoritari, care poate fi solicitat cel mult o dată într-un exercițiu financiar și care, tocmai din acest motiv, nu este susceptibil de un abuz de minoritate.

Acționarii, care dețin 8.09% din capitalul social al SIF Transilvania, au solicitat managementului societății, în luna decembrie 2015, convocarea unei AGA pentru a discuta modernizarea SIF, adaptarea la cele mai bune practici și alinierea la noile tendințe ale piețelor.

Grupul de acționari și-a argumentat solicitarea pe constatarea că deciziile luate de management în privința investițiilor în companiile din portofoliul societății au creat pierderi semnificative societății, de-a lungul timpului. Analiza portofoliului de active din domeniul turismului arată, potrivit estimarilor grupului de acționari, pierderi de peste 50 de milioane de euro. Din acest motiv grupul susține că este nevoie de o nouă strategie de administrare a portofoliului societății, în interesul societății și al acționarilor.

Acționarii semnatari ai cererii de convocare a AGA a SIF Transilvania sunt: Fondurile Deschise de Investiții (Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index); Fondul de pensii private Certinvest "Pensia mea"; Fondul străin de investiții Broadhurst Investments Limited; persoane fizice: Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Frațilă, Maria Alexandra Frațilă, Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu, Radu Toia.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilPatria Bank dispune de lichiditati de 700 milioane lei pentru achizitii si crestere organica

Patria Bank (simbol bursier PBK) a raportat pierderi de 42 milioane lei pentru anul trecut, insa prognozeaza revenirea pe profit in 2018, dupa restructurarea noii banci rezultata din fuziunea cu Carpatica si prin utilizarea excesului de lichiditate in valoare de 700 milioane lei mentinut pentru detalii

Banca Transilvania face oferta de preluare a actiunilor minoritarilor la Victoriabank din Republica Moldova

Banca Transilvania (simbol bursier TLV) anunta ca face o oferta de preluare a pachetului de 33% din actiunile Victoriabank din Republica Moldova detinut de actionarii minoritari, dupa ce banca din Cluj a obtinut aprobarile pentru preluarea pachetului majoritar al bancii. Anuntul Bancii detalii

Profit record la Garanti

Grupul Garanti România, unul dintre cele mai dinamice grupuri financiare de pe piața locală, care reunește Garanti Bank, Garanti Leasing și Garanti Credite de Consum, a realizat un profit net consolidat de 143,4 milioane lei în 2017, fiind cel mai bun an al Grupului în detalii

Autentificare prin Face ID in myBRD Mobile

Utilizatorii aplicatiei de mobile banking myBRD Mobile oferita de BRD se pot autentifica pentru a-si accesa contul onlie prin functia Face ID (identificare faciala), daca detin un telefon mobil de ultima generatie iPhone X. Din totalul celor 2,27 milioane de clienti activi ai BRD, detalii

Ultimele Comentarii