BURSA | Ultima Ora

SIF 2 Moldova si SIF 4 Muntenia au cumparat de la Bank of Cyprus 7,5% din actiunile Bancii Transilvania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-04-22 12:04

SIF 2 Moldova si SIF 4 Muntenia au anuntat BVB ca au achizitionat vineri, de la Bank of Cyprus, un total de peste 7,5% de actiuni la Banca Transilvania, la un pret de 1,67 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiei fiind de 280,7 milioane lei. SIF 2 a cumparat 3,5% din actiuni iar SIF 4 peste 4% din actiunile Bancii Transilvania.

Bank of Cyprus a anuntat vineri ca a vandut pachetul integral de aproape 10% din capitalul Bancii Transilvania, in total 220,4 de milioane de actiuni, in cadrul a trei tranzactii speciale pe piata deals, la un pret de 1,67 lei/actiune, sub pretul de referinta de 1,81 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 368,1 milioane lei, respectiv 82,5 milioane euro.

Cumparatorul celui de-al treilea pachet de actiuni inca nu a fost anuntat.

Astfel, SIF 2 Moldova, condusa de Costel Ceocea, a anuntat vineri Bursa ca a cumparat vineri un numar de 77,2 milioane actiuni Banca Transilvania (TLV), reprezentand aproximativ 3,5% din actiunile bancii.

Pretul mediu de achizitie a fost de 1,67 lei/actiune, valoarea tranzactiei, inclusiv comisionul de tranzactionare fiin de 130,4 milioane lei. Achizitia reprezinta 9,95% din valoarea activelor SIF Moldova.

In urma tranzactiei, SIF Moldova detine in total un numar de 188,2 milioane de actiuni TLV, reprezentand 8,53% din capitalul social al Bancii Transilvania.

In aceasta dimineata, SIF 4 Muntenia, condusa de Gabriel Filimon, a anuntat la randul sau Bursa ca a a achizitionat 90 de milioane de actiuni TLV, reprezentand peste 4% din actiunile Bancii Transilvania.

Pretul de achizitie a fost tot de 1,67 lei/actiune, la fel ca SIF Moldova, valoarea totala a tranzactiei fiind de 150,3 milioane lei.

Bank of Cyprus a facut un profit de 24,5 milioane euro

In data de 16 decembrie 2009, Bank of Cyprus a cumparat un numar total de 102,8 milioane de actiuni BT, reprezentand 9,7% din capitalul bancii, la pretul de 58 milioane euro, conform anuntului de la Bursa din Cipru. O actiune TLV valora in acest moment 2,4 lei.

Ceea ce inseamna ca banca cipriota a facut un profit de 24,5 milioane euro.

Operatiunea "diabolica" cu numele de cod "Beatrice"

Procurorii DIICOT il acuza pe Horia Ciorcila de faptul ca avea informatii privilegiate privind intentia Bank of Cyprus de a cumpara actiuni BT, iar ulterior, în data de 07 decembrie 2009, folosind informaţia privilegiată a vândut în cadrul a două tranzacţii, prin intermediul societăţi off shore Dodworth Limited cu sediul în Cipru, (controlată personal) un număr total de 8.918.671 titluri TLV în valoare totală de 21.404.762,52 lei, cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Procesul este in ultima faza, de recurs, la Inalta Curte, dupa ce Ciorcila a castigat cazul la Curtea de Apel. El este acuzat de infractiunea de spalare de bani (Legea 656/2002 art. 23), alaturi de fostul presedinte al Bank of Cyprus Romania, Georgios Christofourou.

Intr-un raport realizat de firma de consultanta Alvarez and Marshal, la cererea bancii centrale a Ciprului, se afirma ca operatiunea cu numele de cod „Beatrice” prin care Bank of Cyprus a cumparat, cu 58 milioane de euro, 9,7% din actiunile Bancii Transilvania, in decembrie 2009, este suspecta si trebuie anchetata de autoritati.

De altfel, procororii DIICOT din Cluj au deschis, la finalul anului trecut, un nou dosar in acest caz, in care Ciorcila este acuzat de spalare de bani.

Raportul dezvaluie mecanismele suspecte, de-a dreptul diabolice, prin care au fost achizitionate actiunile la Banca Transilvania, cu implicarea sefilor celor doua banci.

Planul initial era ca Bank of Cyprus sa cumpere 20% din actiuni, pentru care s-au facut 3 scenarii. Primul era de a negocia cu actionarii existenti cumpararea actiunilor cu un discount. Al doilea plan prevedea acordarea unui credit unui angajat al Bank of Cyprus, ce urma apoi sa fie prezentat drept investitor.

Al treilea plan, de-a dreptul diabolic, prevedea acordarea unui credit pentru un actionar al Bancii Transilvania, urmand ca ulterior imprumutul sa fie declarat neperformant iar banca sa-i prea in schimb actiunile.

Scenariile au fost puse la cale pentru a evita preluarea actiunilor printr-o oferta publica, care ar fi majorat pretul actiunilor, precum si prevederii care interzice unui actionar sa detina mai mult de 10% din actiunile bancii romanesti.

Raportul a fost prezentat, la ultimul termen de judecata, si judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie, acestia urmand a decide daca este sau nu relevant pentru proces.

Vezi detalii aici

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Taxa de pod Fetesti (peaj) si vinieta de Ungaria (huvinieta) se pot cumpara si din aplicatia CEC Bank

• CEC Bank oferă totodată clienților săi posibilitatea să își actualizeze adresa de e-mail folosită în relația cu banca, direct din CEC app  CEC Bank oferă clienților săi, începând din această lună, posibilitatea detalii

 



 

Ultimele Comentarii