BANCI | Profil

Sevelda, seful Raiffeisen, spune ca nu are probleme la subsidiara din Romania: nu exista fond comercial iar creditele neperformante sunt de 3 ori mai mici decat la BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-04 21:01

Karl Sevelda (foto), seful Raiffeisen Bank International (RBI), declara, intr-un comunicat al bancii austriece, ca aceasta nu are la subsidiara din Romania probleme de genul celor anuntate aseara de rivala sa Erste Bank la BCR. Bancherul face aceasta declaratie dupa ce aseara Erste Bank a anuntat ca asteapta pierderi de cel putin 1,2 miliarde euro in acest an, in principal din cauza devalorizarii fondului comercial (goodwill) al BCR, dar si din cresterea provizioanelor aferente creditelor neperformante.

Erste a precizat ca ar putea reduce cu 800 de milioane de euro valoarea fondului comercial al BCR, adica tot ceea ce a mai ramas din valoarea de piata a bancii romanesti, de nu mai putin de 3 miliarde de euro, inregistrata in contabilitatea Erste la sfarsitul lui 2006, in momentul preluarii BCR, pentru a reflecta pretul platit pentru aceasta banca, de peste 6 ori valoarea sa contabila.

Erste Bank, nu BCR, va fi cea care va inregistra pierderile rezultate din amortizarea fondului comercial al BCR, intrucat acesta a fost inregistrat in contabilitatea Erste in momentul preluarii bancii romanesti (vezi aici detalii).

Seful Raiffeisen precizeaza ca, spre deosebire de Erste Bank, Raiffeisen nu a preluat subsidara din Romania, in 1998, ci a construit-o, astfel ca nu exista costuri aferente fondului comercial. De fapt, Raiffeisen a preluat licenta fostei Banci Agricole, detinute de stat, pe scheletul careia a dezvoltat actuala banca.

Spre comparatie, BCR-ul cumparat de Erste la sfarsitul lui 2006 era deja o banca de retail dezvoltata, astfel ca austriecii au fost nevoiti sa deruleze, mai intai, un program de integrare in grup iar ulterior, dupa criza, un program de restructurare finalizat abia la inceputul acestui an.

Managementul subsidiarei romanesti se bucura de o excelenta reputatie de mai multi ani, inclusiv datorita unei politici de risc foarte prudenta. In 2013, banca a avut un profit net de 100 milioane euro si ne asteptam ca si in acest an sa obtina profit”, a precizat Sevelda.

Acesta nu spune nimic despre provizioanele pentru creditele neperformante, pe care BCR ar urma sa le majoreze cu 400 de milioane de euro in acest an, dupa cum a precizat Erste Bank. Dar spre deosebire de BCR, Raiffeisen Bank are o rata a creditelor neperformante de doar 11%, cam de trei ori mai mica decat a BCR, care este in jur de 30%.

Rata de acoperire cu provizioane a neperformantelor este de 72,8% la Raiffeisen, mai ridicata decat la BCR, unde este de 61,1%. (Vezi aici detalii despre ultimele date ale BCR)

Problemele Raiffeisen sunt in Rusia si Ucraina

Raiffeisen are insa alte probleme, legate de subsidiarele din Rusia, tara supusa sanctiunilor internationale din cauza invaziei in Ucraina, tara care este confruntata, la randul sau, cu o criza puternica care afecteaza clientii bancii, inclusiv in urma devalorizarii monedei nationale, hrivna. In privinta valorii fondului comercial inregistrat pentru subsidiara din Rusia, acesta se ridica la 237 milioane de euro, la care se adauga cel din Polonia, de 198 milioane euro, in total 544 milioane euro.

Sevelda nu aminteste nimic de Ucraina, insa intr-o conferinta cu analistii de luna mai el spunea ca banca se asteapta la pierderi de 250 de milioane de euro din cauza subsidiarei din aceasta tara.

Si Ungaria va produce piederi pentru Raiffeisen, ca si pentru Erste, din cauza masurilor luate de guvern in vederea reducerii costurilor creditelor in valuta, pierderi care nu au fost contabilizate deocamdata.

Comunicatul Raiffeisen se incheie cu precizarea ca "banca are o pozitie robusta, datorita structurii de risc diversificate pe grupuri de clienti, pe tari si produse. Raiffeisen este una dintre primele grupuri din cele 15 tari din Europa Centrala si de Est, precum si din Austria. Activele subsidiarei din Ungaria se ridicau la 6,230 miliarde euro la finalul lui 2013, reprezentand doar 4,8% din totalul activelor grupului Raiffeisen Bank International.” (Vezi aici comunicatul Raiffeisen Bank International)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii