BANCI | Stirea Zilei

Seful ING spune ca e corect ca banca sa-si faca reclama inselatoare si ilegala la credite, cu o dobanda cu patru puncte mai mica decat cea reala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-14 21:41

Polonezul Michal Shurek, seful ING Bank Romania, spune ca e corect ca banca sa-si faca reclama inselatoare la credite, afisand pe net, pe ferestrele unitatilor bancare sau la televizor o dobanda cu aproape patru puncte mai mica decat cea reala, ceea ce este ilegal.

Astfel, dobanda de-o schioapa care se vede in reclamele ING, 8,99%, este valabila, de fapt, doar in anumite conditii, precum doar pentru imprumuturile cu valori mari, cu incasarea salariului la banca si incheierea unei asigurari de viata, si nu reprezinta costul total al unui imprumut, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care este 12,63%.

DAE este ascunsa de ING cu litere mici, undeva in subsolul reclamelor pe care troneaza dobanda uriasa de 8,99%. De asemenea, banca da dovada si de ipocrizie, plasand un invizibil “de la” in fata dobanzii uriase de 8,99%, probabil in speranta de a scapa de acuze. Suntem acoperiti daca punem un “de la” in fata dobanzii, si-au spus probabil cei de la ING.

Dar oare n-ar fi mai corect ca acel “de la” sa fie de aceeasi dimensiune ca dobanda, astfel incat oamenii sa stie ca e vorba de cea mai buna dobanda, si sa fie adaugat si un “pana la”, cu dobanda corecta, standard, de aceeasi dimensiune ca cea mica, astfel incat oamenii sa-si faca o idee de nivelul maxim al dobanzii? Nu cumva asa ar trebui sa faca o banca responsabila fata de clienti si fata de public? Adica sa fie corecta?

Mai ales ca si unii dintre cei care au vazut reclama pe Facebook au sesizat ca dobanda reala a ING este mai mare decat cea din reclama (vezi comentariile din fotografice).

Mai mult, ING sfideaza si legea, care spune ca in orice forma de publicitate, dobanda unui credit, DAE, valoarea totala platibila si orice alte costuri, precum asigurarea, trebuie scrise “în mod clar, concis, vizibil şi uşor de citit, în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime.”

Ce prevede OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori:

Informaţii standard care trebuie incluse în publicitate

"Art. 8. – Orice formă de publicitate referitoare la contractele de credit trebuie să cuprindă informaţii potrivit prevederilor prezentei secţiuni.

Art. 9. – (1) Informaţiile standard specifică, prin intermediul unui exemplu reprezentativ, următoarele:

a) rata dobânzii aferente creditului, fixă şi/sau variabilă, împreună cu informaţii
privind orice costuri incluse în costul total al creditului pentru consumator;

b) valoarea totală a creditului;

c) dobânda anuală efectivă;

d) durata contractului de credit;

e) în cazul unui credit sub formă de amânare la plată pentru un anumit bun sau serviciu, preţul de achiziţie şi valoarea oricărei plăţi în avans;

f) după caz, valoarea totală plătibilă de către consumator şi valoarea ratelor.

(2) În orice formă de publicitate, informaţiile prevăzute la alin. (1) sunt scrise în mod clar, concis, vizibil şi uşor de citit, în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime.

(3) În cazul în care încheierea unui contract referitor la un serviciu accesoriu aferent contractului de credit, în special o asigurare, este obligatorie pentru obţinerea creditului însuşi sau pentru obţinerea acestuia în concordanţă cu clauzele şi condiţiile prezentate, iar costul acelui serviciu nu poate fi determinat în prealabil, obligaţia de a încheia un asemenea contract este, de asemenea, menţionată în mod clar, concis şi vizibil, împreună cu dobânda anuală efectivă."

Michal Shurek, seful ING, admite ca banca trebuie sa fie mai transparenta, dar practica pietei nu o lasa
Michal Shurek, seful ING, admite ca banca trebuie sa fie mai transparenta, dar practica pietei nu o lasa

Ce spune seful ING

Michal Shurek considera ca e corecta reclama ING: “daca iei un credit mare si-ti incasezi salariul la noi, atunci dobanda e 8,99%”.

El a admis, totusi, ca e nevoie de o mai mare responsabilitate si transparenta in privinta modului in care se face reclama.

“Cu siguranta ca modul in care se face reclama trebuie sa se schimbe, e nevoie de mai mula responsabilitate si tranparenta si trebuie sa acordam mai multa atentie cerintelor legale, tot mai stricte.”

Ce-l impiedica insa pe bancher sa fie mai responsabil, mai transparent si mai corect? Concurenta reclamelor inselatoare de acest gen utilizate si de alte banci, precum BRD sau Raiffeisen, dupa cum am vazut aici.

“Trebuie sa ne uitam si la practica pietei, pentru ca e foarte dificil sa concuram corect cu alte banci. Insa e nevoie de o mai mare transparenta, mai multa claritate si mai multe informatii despre toate conditiile de creditare.”

Cat este de fapt dobanda reala

Dobanda de 8,99% afisata de ING este, de fapt, cu aproape patru puncte mai mica decat cea corecta, adica cea standard, cu toate costurile incluse si fara conditionalitati, precum incasarea salariului sau incheierea unei asigurari impuse de banca.

Astfel, pentru creditele cu valori mai mici de 50.000 de lei, dobanda este 9,75%, asadar cu aproape un punct mai mare.

Daca nu incasezi salariul la ING, dobanda mai creste cu un punct, la 10,75%.

Iar daca nu-ti faci nici asigurare de viata si somaj, dobanda mai urca cu un punct, la 11,75%.

De asemenea, banca incaseaza si un comision de analiza a dosarului de creditare, in valoare de 200 de lei, astfel incat costul total al unui imprumut, indicat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este 12,63%, cu 3,64 de puncte mai mare decat dobanda din reclama, de 8,99%.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul dobanzilor la creditele Prima Casa acordate de cele mai mari banci

Creditele imobiliare acordate de banci prin Programul Prima Casa, garantate partial de stat, prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), au dobanzi plafonate prin lege la o marja de 2% plus ROBOR la 3 luni, in prezent 3,13%, deci 5,15% in total. De asemenea, bancile detalii

Guvernul vrea sa modifice taxa bancara inainte sa se aplice varianta in vigoare, aferenta primului trimestru

Guvernul vrea sa modifice substantial taxa bancara pana la finalul acestei luni, inainte ca prima forma a acesteia, prevazuta in OUG 114/2018, sa-si produca efectele, astfel incat bancile sa nu mai plateasca taxa aferenta primului trimestru, de 1,2% pe an din active. Ministrul detalii

Raiffeisen Bank a eliminat din oferta depozitele in euro

Dupa ce in urma cu patru ani a renuntat la depozitele in lei la termen de o luna, Raiffeisen Bank se distinge acum pe piata bancara cu o noua premiera: elimina din oferta toate depozitele la termen in euro, motivand ca nu mai are nevoie de resurse in moneda europeana, dat fiind ca nu mai acorda detalii

Raiffeisen Bank isi face reclama inselatoare la credite: se lauda cu cea mai buna oferta, dar are printre cele mai mari dobanzi

“Cea mai buna oferta Flexicredit, cu 1,7 reducerre la dobanda”, suna reclama Raiffeisen Bank la creditul de nevoi personale. In realitate, Raiffeisen are printre cele mai mari dobanzi la credite in comparatie cu alte banci, asa incat se poate spune ca este vorba de o reclama detalii

Ultimele Comentarii