BANCI | Opinie

Seful Erste Bank: situatia din Romania este foarte nefericita

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-11-04 09:08

Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca situatia din Romania este foarte nefericita, pentru ca lucrurile se misca prea incet. El s-a plans de ritmul scazut al investitiilor in infrastructura si logistica.

Un analist al bancii americane JP Morgan l-a inrebat pe Treichl, in cadrul conferintei prilejuite de rezultatele financiare ale bancii, cum vede situatia economiei romanesti si cum ar putea fi afectata banca in situatia unei scaderi a ratingului de tara.

Analistul JP Morgan a spus ca este posibil un derapaj fiscal in Romania, din cauza cresterilor de pensii si salarii, in conditiile in care exista un deficit structural de peste 3% din PIB iar cresterea economica scade, astfel ca unii analisti sunt ingrijorati de o posibila scadere a ratingului tarii, la finalul anului viitor

Ce a raspuns Andreas Treichl:

“Probabil ca stiti care este opinia mea in general despre politica din Romania. Cred ca este o situatie foarte nefericita ca lucrurile nu avanseaza acolo. Poate ca am devenit plictisitor tot repetand acelasi lucru in ultimii 12 ani despre problemele reale ale tarii, dar cu toate acestea nu sunt schimbari importante. Tara are o mare sansa sa performeze mai bine, daca va putea sa-si puna in valoare atuurile, care sunt o combinatie intre o forta de munca de calitate si costuri scazute. Insa exista o mare lipsa a logisticii si a investitiilor in infrastructura. Lucrurile se misca, dar prea incet.

Avem o mica speranta ca situatia va avansa mai bine anul viitor, cand Romania preia presedintia UE, ceea ce ar putea fi un imbold pentru finalizarea unor proiecte de care este nevoie disperata. Pe de alta parte, sunt si cateva evolutii pozitive in privinta investitiilor straine, unde se vede un avans destul de important in industrii care nu au legatura cu cea a automobilelor. Vedem chiar un mic fenomen de re-emigrare in Romania, dar ramane problema de baza, a imbatranirii populatiei, precum si cea a cresterii economice bazata pe consum.

Dar pana acum, Romania a mentinut o relativa buna pozitie in privinta indicatorilor macroeconomici majori, precum pastrarea datoriei publice la un nivel foarte scazut, precum si un deficit de cont curent, in prezent de 4%, mult mai mic decat inainte de criza din 2008, cand a ajuns la 15%.

Vom vedea in urmatorii doi ani cum se va descurca Romania. Ceea ce nu va impacta obligatoriu activitatea BCR, care acum este intr-o perioada de crestere, dupa o scadere in anii precedenti, ceea ce-i va permite sa-si imbunatateasca rezultatele, chiar daca vor fi niste indicatori macroeconomici descurajanti. Sunt ferm convins de acest lucru.”

Avem cel mai mare deficit bugetar din regiune

Deficitul bugetar al Romaniei este estimat de Erste Bank la 3,4% din PIB in acest an si 2,9% anul viitor.

Dupa cum se vede si in grafic, Romania are cel mai mare deficit bugetar, fiind urmata de Ungaria, cu 2,3%, si Slovacia, cu doar 0,8%, in timp ce Cehia are surplus bugetar.

Datoria publica a Romaniei este estimata la doar 35% din PIB in acest an si 36% anul viitor, printre cele mai mici din regiune, dupa Cehia, cu 33%. In Ungaria este 73% iar in Slovacia 49%.

In privinta cresterii economice, PIB-ul din Romania este asteptat sa aiba o performanta de 3,8% in acest an si 3,4% in 2019, sub nivelurile din Ungaria (4,3% si 3,5%) si Slovacia (3,9% si 4,2%), dar peste cel din Cehia (3,5% si 3%).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpiniePatronatele protesteaza impotriva taxelor impuse de Guvern companiilor: vor avea efect devastator asupra economiei si vor fi platite de toti cetatenii

Patronatele protesteaza impotriva introducerii de catre Guvern a unor taxe pentru companii, fara consultarea mediului de afaceri, considerand ca vor avea efect devastator asupra economiei si vor fi platite de toti cetatenii. Comunicatul Conferderatiei Patronale detalii

APEL PENTRU PASTRAREA STABILITATII INDUSTRIEI FINANCIARE

Industria financiară din România este profund îngrijorată de măsurile anunțate de Guvernul României precum și de inițiativele legislative aprobate de Camera Deputaților, în condițiile în care introducerea unei astfel de taxe financiare și aprobarea pachetului de trei legi privind plafonarea dobânzilor, limitarea valorii recuperabile a creanțelor cesionate și eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit cu caracterul lor retroactiv conduc la riscuri mari asupra stabilității sectorului bancar cu impact direct asupra capacității de creditare a populației, companiilor și a statului român. Efectele sunt deja resimțite prin deprecierile de pe piața de capital (peste 1,5 miliarde euro pe bursele detalii

Sondaj: jumatate dintre romani vor un credit

O pondere de 44% dintre români intenționează să contracteze un credit în următoarele șase luni – cei mai mulți dintre țările Europene sondate – și doar 8% sunt siguri că nu vor apela la această opțiune de finanțare, potrivit unui sondaj efectuat de către GfK detalii

Seful Erste Bank: situatia din Romania este foarte nefericita

Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca situatia din Romania este foarte nefericita, pentru ca lucrurile se misca prea incet. El s-a plans de ritmul scazut al investitiilor in infrastructura si logistica. Un analist al bancii americane JP Morgan l-a detalii

Ultimele Comentarii

 • mda

  De trei ori mai ridicata decat profitul DECLARAT al bancilor. Profitul REAL este scos din Romania ... detalii

 • PlÎNGERE

  Va rog sa mă stergeti din biroul de cred . Am achitat toată suma nu mai am restanțe. ... detalii

 • Imprumut

  Buna ziua, lucrez in Anglia de 8 ani cu contract legal am un venit aproximativ de £3000 pe luna ... detalii

 • Buna ziua

  Buna ziua as dori sa fac un credit de 25000 pentru cumpararea unei locuinte lucrez an italia cu ... detalii

 • Prima Casa 2019

  ... detalii