BANCI | Stirea Zilei

Seful Erste Bank (BCR): avem experienta unor taxe bancare si in alte tari, vom face fata si celei din Romania, dar bancile locale si economia vor avea mult mai mult de suferit decat noi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-28 11:15

Andreas Treichl, seful Erste Bank, proprietarul BCR, spune ca grupul austriac are o vasta experienta cu taxele bancare impuse in alte tari din zona, asa ca-i va face fata si celei din Romania, insa indiferent de forma finala in care se va aplica, un lucru e cert: aceasta va avea un impact mult mai sever asupra economiei bancilor locale decat asupra bancilor straine care fac parte din grupuri multinationale.

„Avem o experienta vasta in taxele bancare impovaratoare impuse in alte tari, carora am reusit sa le facem fata si credem ca vom reusi sa o scoatem la capat si in Romania”, a declarat astazi Treichl, in cadrul unei conferinte cu analistii ocazionata de prezentarea rezultatelor financiare din 2018.

El a precizat ca in prezent se negociaza cu Guvernul modificarea taxei, insa crede ca negocierile se vor prelungi, pentru ca statul sa poata incasa taxa aferenta primului trimestru.

"Pentru a vedea impactul taxei va trebui sa asteptam forma finala a acesteia, in discutii in prezent, dar nu cred ca se va intampla mai devreme de luna aprilie, cred ca Guvernul va amana luarea unei decizii, chiar daca va fi pozitiva, ceea ce speram, pana va face prima colectare a taxei aferenta primului trimestru", crede Treichl.

Erste Bank a inclus in buget taxa bancara din Romania aferenta primului trimestru, pe care se asteapta sa o achite in luna aprilie.

Erste a calculat ca impactul taxei din primul trimestru al acestui an va fi de peste 100 milioane euro in cazul BCR, calculata la nivelul actual al ROBOR, ceea ce inseamna ca nivelul acesteia va fi de peste 1% din activele BCR, in valoare de 71,5 miliarde lei la nivel de grup, la finalul lui 2018.

OUG 114/2018 prin care s-a impus taxa bancara abia a intrat in dezbaterea Parlamentului, unde ar urma sa fie modificata, conform declaratiilor ministrului Finantelor.

Legea pentru adoptarea OUG 114 va fi adoptata tacit de Senat, fara modificari, in aceasta saptamana, dupa care va fi trimisa Camerei Deputatilor, unde se va stabili forma finala, inainte de adoptare.

Intrebat daca Este Bank mai vrea sa ramana in Romania, dat fiind impactul foarte mare al taxei, Treichl a raspuns ca deocamdata este prea devreme sa se pronunte, pentru ca nu se cunoaste inca forma finala a taxei.

„Inca nu stim exact care va fi structura taxei, dupa cum am inteles termenul active financiare nu a fost clar definit, sunt discutii cu Guvernul privind efectele asupra creditarii si costurilor creditarii sectorului privat si sectorului public, daca vor fi taxate si titlurile de stat.”

Seful Erste Bank a precizat ca BCR va incerca sa reduca cat mai mult posibil impactul taxei asupra profitului bancii, dar fara sa afecteze clientii si economia.

"E prea devereme sa ne pronuntam. Dar indiferent de forma finala a taxei, trebuie sa vedem cum putem sa reducem cat mai mult posibil pagubele provocate de taxa asupra profitului BCR, fara sa afectam dezvoltarea economiei tarii. Nu vrem ca firmele si populatia tarii sa sufere direct sau indirect de masurile pe care le vom lua. Deci va fi foarte dificil si complicat sa gasim solutii in acest sens, dar e prea devreme sa dam indicatii cu privire la posibilele masuri pe care le vom lua", a spus seful Erste Bank.

Un lucru este, insa, cert, spune Treichl: "oricare va fi decizia finala in privinta taxei, aceasta va afecta climatul investitional si consumul din Romania, asadar ramane un mare semn de intrebare evolutia economiei romanesti in acest an.”

Seful Erste Bank mai avertizeaza ca daca taxa se va aplica in forma propusa, aceasta va impacta in special bancile locale, mult mai mult decat bancile straine cu banci-mama in strainatate, precum BCR, care vor fi afectate indirect, prin impactul negativ asupra economiei pe care-l va produce taxa asupra bancilor locale.

„Efectele taxei ar putea avea consecinte mult mai extinse decat asupra profitului bancii. Daca se aplica in forma propusa, va avea un impact serios asupra multor banci romanesti, in special asupra celor cu operatiuni doar in Romania, ceea ce ar putea avea efecte mai mult mai drastice in Romania decat simplul impactul asupra profitului bancii noastre", a avertizat Treichl.

El confirma astfel declaratia lui Omer Tetik, seful Bancii Transilvania, care este cea mai mare banca din Romania, cu operatiuni doar in tara, potrivit caruia banca sa va fi afectata mult mai puternic decat bancile straine de taxa bancara. (vezi aici detalii)

Printre bancile cu operatiuni doar in Romania se regasesc bancile detinute de stat, CEC Bank si Eximbank, precum si Patria Bank si Libra Bank, ambele specializate in finantarea micilor firme si a fermierilor.

Serful Erste Bank considera ca in aceste conditii introducerea taxei bancare in Romania in forma propusa este o decizie politica gresita. (vezi aici detalii)

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank isi face reclama inselatoare la credite: se lauda cu cea mai buna oferta, dar are printre cele mai mari dobanzi

“Cea mai buna oferta Flexicredit, cu 1,7 reducerre la dobanda”, suna reclama Raiffeisen Bank la creditul de nevoi personale. In realitate, Raiffeisen are printre cele mai mari dobanzi la credite in comparatie cu alte banci, asa incat se poate spune ca este vorba de o reclama detalii

Bancile au trimis Guvernului propuneri pentru limitarea impactului negativ al taxei pe active asupra intermedierii financiare si bunastarii tarii

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis Guvernului propuneri pentru modificarea OUG 114 prin care s-a introdus taxa pe activele bancare, in vederea limitarii impactului negativ pe care aceasta l-ar putea avea asupra sectorului bancar, prin scaderea intermedierii financiare si implicit a detalii

Seful ING spune ca e corect ca banca sa-si faca reclama inselatoare si ilegala la credite, cu o dobanda cu patru puncte mai mica decat cea reala

Polonezul Michal Shurek, seful ING Bank Romania, spune ca e corect ca banca sa-si faca reclama inselatoare la credite, afisand pe net, pe ferestrele unitatilor bancare sau la televizor o dobanda cu aproape patru puncte mai mica decat cea reala, ceea ce este ilegal. Astfel, dobanda de-o detalii

Raiffeisen Bank a obtinut un profit record in 2018, aproape dublu fata de 2017, cu o marja de dobanda inca o data mai mare decat in Ungaria, Polonia sau Cehia

Raiffeisen Bank a obtinut in 2018 cel mai mare profit din istoria bancii in Romania, in valoare de 881 milioane lei, in crestere cu 80% fata de anul precedent, in pricipal datorita unui volum mai mare de dobanzi si comisioane incasate pentru creditele acordate clientilor, pe fondul cresterii detalii

Ultimele Comentarii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii

 • caron

  Alo   Am pus la dispoziția oricărei persoane grave, onestă capabilă să vă răsplătesc, ... detalii