BANCI | Noutati BNR

Scadere semnificativa a cererii de credite din partea populatiei; BNR cere bancilor sa creasca accesul la finantare al firmelor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-02-23 21:57

BNR a constatat intr-un sondaj printre banci scaderea semnificativa a cererii de credite din partea populatiei, in timp ce solicitarile de finantari din partea firmelor a stagnat, in ciuda asteptarilor bancilor de crestere. Motiv pentru care BNR cere bancilor sa creasca accesul la finantare al firmelor.

Reculul cererii de credite din partea populatiei a avut loc pe fondul mentinerii standardelor de creditare pentru creditele ipotecare si inasprirea marginala a conditiilor pentru acordarea creditelor de consum, conform opiniilor bancherilor furnizate BNR.

Reducerea cererii s-a reflectat si in volumele de credite noi acordate de banci, in scadere in ultimele patru luni ale anului trecut. (vezi aici detalii)

Regresul creditarii s-a produs pe fondul avertismentelor venite de la BNR cu privire la supraincalzirea economiei, precum si a masurilor de restrictionare a creditarii adoptate de banca centrala, atat prin recomandari catre banci de crestere a gradului de prudenta cat si prin initierea ciclului de majorare a dobanzii de referinta la lei, dupa ce dobanzile pietei bancare (ROBOR) au inceput sa creasca abrupt din septembrie.

Sondajul BNR

În T4/2017, cererea de credite a scăzut semnificativ pe ambele segmente de credite acordate populației, se arata in sondajul trimestrial al BNR privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, publicat astazi.

În cazul companiilor nefinanciare, la nivel agregat cererea de credite s-a menținut la un nivel constant față de trimestrul precedent, contrar așteptărilor inițiale ale băncilor care indicau o majorare a acesteia.

Pentru T1/2018, instituțiile de credit estimează menținerea constantă a cererii în cazul creditelor de consum, în timp ce în cazul creditelor ipotecare acordate populației este prognozată o creștere marginală a acesteia.

Anticipările băncilor cu privire la evoluția cererii de credite provenite din partea firmelor sunt în sensul creșterii moderate a acesteia în primul trimestru al anului în curs.

Scadere semnificativa a cererii de credite din partea populatiei

Cererea de credite a scăzut semnificativ în T4/2017 pe ambele segmente de credite acordate populației.

Pentru T1/2018, băncile autohtone estimează o creștere marginală a cererii în cazul creditelor ipotecare și menținerea constantă a acesteia în cazul creditelor de consum.

Față de trimestrul anterior, în T4/2017 rata solicitărilor respinse de către bănci a prezentat o scădere semnificativă în cazul împrumuturilor ipotecare, în timp ce în cazul creditelor de consum evoluția ratei solicitărilor respinse a avut o amplitudine similară, dar de sens opus.

Cererea pentru împrumuturile ipotecare acordate populației a scăzut semnificativ în T4/2017 (Grafic 2.9).

Instituțiile de credit estimează o creștere marginală a acesteia în T1/2018.

Comparativ cu trimestrul anterior, cererea pentru credite de consum a scăzut semnificativ în T4/2017.

În structură, cererea pentru credite de consum cu sau fără ipotecă s-a diminuat semnificativ, în timp ce interesul pentru carduri de credit a avut o evoluție de aceeași amplitudine, însă de sens opus (Grafic 2.9).

Băncile autohtone prognozează menținerea constantă a cererii de împrumuturi de consum în primul trimestru din 2018.

Bancile ar trebui sa creasca accesul la finantare al firmelor

Contrar așteptărilor, la nivel agregat, cererea de credite provenită din partea firmelor a rămas neschimbată în T4/2017 față de trimestrul anterior (Grafic 1.5).

În structură însă asistăm la o continuare a expansiunii cererii la un nivel moderat în cazul creditelor pe termen lung acordate companiilor mari și de amplitudine marginală în cazul creditelor acordate companiilor mici, indiferent de maturitatea acestora, în timp ce cererea pentru creditele acordate companiilor mari pe termen scurt a rămas la un nivel similar celui din trimestrul anterior.

În acest context, se menține o presiune dinspre cererea de credite pentru companii care ar trebui adresată de bănci în consecință, prin creșterea accesului la finanțare al unei categorii mai largi de firme, se arata in sondajul BNR.

Pentru T1/2018 estimările cu privire la cererea de credite sunt de creștere moderată a acesteia pe toate segmentele.

În ceea ce privește solicitările de credite respinse de bănci, acestea au rămas relativ stabile la nivelul consemnat în trimestrul precedent.

Vezi aici sondajul BNR

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNR



Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR

În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conform unui comunicat al BNR, in care se adauga: Videoclipurile folosesc fraudulos detalii

BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incepe optimista inceputul de an 2024, cu anticipatii de scadere a inflatiei si de crestere a economiei mai mult decat spera. "Noile evaluări indică o creștere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 și I 2024 comparativ cu detalii

Dobanda BNR ramane 7%

Comunicat BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 12 ianuarie 2024, a hotărât următoarele: - detalii

Lichiditatea si solvabilitatea sectorului bancar sunt adecvate, conform CNSM

Comunicat de presa: Ședința CNSM din data de 14 decembrie 2023

În data de 14 decembrie 2023 s-a desfășurat cea de-a patra ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială detalii

 



 

Ultimele Comentarii