BANCI | Ultima Ora

S-a-ntors roata: Isarescu este chemat la raport in Parlament de cel pe care l-a dat afara de la ING in urma cu noua ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-27 20:53

Florin Citu

Conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, au fost chemati joi pentru audieri la comisia economica din Senat, condusa de Florin Citu, fostul economist sef al ING dat afara de banca centrala dupa scandalul din toamna lui 2008, cand a fost acuzat de atac speculativ asupra leului, in contextul izbucnirii marii crize financiare.

Citu s-a transformat ulterior intr-un critic acerb al bancii nationale, insa si-a schimbat abordarea dupa ce a ajuns senator PNL la alegerile din 2016, acum fiind de partea bancii centrale, pentru a contracara criticile reprezentantilor PSD la adresa BNR.

Sefii PSD au criticat de mai multe ori BNR pentru cresterea cursului si a inflatiei din ultima perioada, desi banca centrala a subliniat ca acestea sunt tocmai consecintele politicii fiscale prociclice ale Guvernului, a instabilitatii si nesigurantei legislative.

Citu a fost ales la conducerea comisiei economice a Senatului de la inceputul acestui an, in locul colegului sau de partid Daniel Zamfir, cunoscut pentru initiativele legislative extremise  si populiste impotriva bancilor, promovate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea.

Citu a declarat ca el a fost cel care l-a invitat pe Isarescu la Parlament, pentru discutii cu privire la inflatie si implicatiile acesteia asupra economiei, dupa cum se mentioneaza si pe site-ul comisiei economice din Senat.

Citu considera, la randul sau, ca inflatia este consecinta politicii economice prociclice a Guvernului, care a determinat si deprecierea leului si cresterea dobanzilor, in conditiile inrautatirii indicatorilor macroeconomici, in principal a deficitului bugetar.

BNR ar trebui sa-si prezinte raportul de activitate in cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului

Firesc ar fi ca guvernatorul BNR sa fie chemat la Parlament in cadrul unei sedinte reunite a comisiilor economice si de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor, nu pentru a se discuta despre inflatie, intrucat guvernatorul prezinta periodic raportul asupra inflatiei, ci pentru a prezenta raportul activitatii anuale a bancii centrale, dupa cutuma din tarile dezvoltate, precum SUA, unde presedintele Federal Reserve prezinta period activitatea institutiei in cadrul Congresului.

Ceea ce la noi nu s-a intamplat de ceva vreme.

Parlamentul ar trebui sa stabileasca o data fixa in care guvernatorul BNR sa vina, o data sau de mai multe ori pe an, pentru a prezenta comisiilor reunite din Senat si Camera activitatea bancii centrale si principalele probleme de politica monetara, precum inflatia, cursul de schimb, dobanzile, sistemul bancar.

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraGaranti Bank isi informeaza detinatorii de obligatiuni ca a publicat raportul semestrial

Garanti Bank SA își informează deținătorii de obligațiuni, simbol GBR19, că a fost publicat Raportul aferent semestrului I al anului 2018, întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 5/2018, care cuprinde: a) Situaţiile financiare interimare detalii

BNR lasa dobanda la 2,5% si imprumuta bancile cu 10 miliarde lei, astfel ca ROBOR scade

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut dobanda la 2,5%, conform estimarilor Bancherul.ro, dar contrar prognozelor majoritatii analistilor chestionati de Bloomberg si Reuters, printre care si economistul-sef al BCR, care se asteptau la o noua crestere de un sfert de punct. Economistii ING au detalii

BCR si-a majorat de 2,5 ori profitul, la 122 milioane euro, datorita castigurilor din litigii si credite neperformante

BCR si-a majorat profitul net cu 144% in prima jumatate din acest an, la 131 milioane euro (in jur de 864 milioane lei), fata de castigul de doar 53 milioane euro din primul semestru al anului trecut, conform rezultatelor financiare prezentate de banca-mama din Austria, Erste detalii

ING a inceput saptamana in forta: site-ul este cazut, clientii reclama ca nu pot folosi serviciile bancii (actualizat)

Problemele dese ale ING Bank de functionare a sistemelor online si de carduri nu se mai termina: inca de la prima ora clientii au inceput sa se planga ca nu pot utiliza nici aplicatia de online banking Home Bank, nici nu pot face plati online cu cardul. "Din nou?!?! 3D Secure ING.ro detalii

Ultimele Comentarii