BANCI | Ultima Ora

S-a-ntors roata: Isarescu este chemat la raport in Parlament de cel pe care l-a dat afara de la ING in urma cu noua ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-27 20:53

Florin Citu

Conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, au fost chemati joi pentru audieri la comisia economica din Senat, condusa de Florin Citu, fostul economist sef al ING dat afara de banca centrala dupa scandalul din toamna lui 2008, cand a fost acuzat de atac speculativ asupra leului, in contextul izbucnirii marii crize financiare.

Citu s-a transformat ulterior intr-un critic acerb al bancii nationale, insa si-a schimbat abordarea dupa ce a ajuns senator PNL la alegerile din 2016, acum fiind de partea bancii centrale, pentru a contracara criticile reprezentantilor PSD la adresa BNR.

Sefii PSD au criticat de mai multe ori BNR pentru cresterea cursului si a inflatiei din ultima perioada, desi banca centrala a subliniat ca acestea sunt tocmai consecintele politicii fiscale prociclice ale Guvernului, a instabilitatii si nesigurantei legislative.

Citu a fost ales la conducerea comisiei economice a Senatului de la inceputul acestui an, in locul colegului sau de partid Daniel Zamfir, cunoscut pentru initiativele legislative extremise  si populiste impotriva bancilor, promovate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea.

Citu a declarat ca el a fost cel care l-a invitat pe Isarescu la Parlament, pentru discutii cu privire la inflatie si implicatiile acesteia asupra economiei, dupa cum se mentioneaza si pe site-ul comisiei economice din Senat.

Citu considera, la randul sau, ca inflatia este consecinta politicii economice prociclice a Guvernului, care a determinat si deprecierea leului si cresterea dobanzilor, in conditiile inrautatirii indicatorilor macroeconomici, in principal a deficitului bugetar.

BNR ar trebui sa-si prezinte raportul de activitate in cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului

Firesc ar fi ca guvernatorul BNR sa fie chemat la Parlament in cadrul unei sedinte reunite a comisiilor economice si de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor, nu pentru a se discuta despre inflatie, intrucat guvernatorul prezinta periodic raportul asupra inflatiei, ci pentru a prezenta raportul activitatii anuale a bancii centrale, dupa cutuma din tarile dezvoltate, precum SUA, unde presedintele Federal Reserve prezinta period activitatea institutiei in cadrul Congresului.

Ceea ce la noi nu s-a intamplat de ceva vreme.

Parlamentul ar trebui sa stabileasca o data fixa in care guvernatorul BNR sa vina, o data sau de mai multe ori pe an, pentru a prezenta comisiilor reunite din Senat si Camera activitatea bancii centrale si principalele probleme de politica monetara, precum inflatia, cursul de schimb, dobanzile, sistemul bancar.

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraA picat iar Home Bank la ING

Aplicatia de internet/mobile banking Home Bank a ING Bank nu a functionat pe parcursul zilei de ieri, 27 noiembrie, timp de mai multe ore, problema fiind semnalata de clientii bancii si in aceasta dimineata. ING are deseori probleme de functionare a Home Bank, dar si a sistemelor de detalii

Bancile bat un nou record la profit: 5,7 miliarde lei, in crestere cu 60%

Bancile romanesti au obtinut un profit net de 5,7 miliarde lei in primele noua luni din acest an, in crestere cu 58% (2,1 miliarde lei) fata de aceeasi perioada a anului precedent, ceea ce reprezinta nou record istoric, conform datelor publicate de BNR. Castigul din primele noua luni detalii

Clientii ING nu primesc SMS-uri de la Digi (RDS - RCS) pentru platile online si utilizarea Home Bank (actualizat)

ING si-a anuntat clientii abonati la Digi (RDS-RCS) ca sunt probleme cu SMS-urile transmise de banca pentru accesul in aplicatia Home Bank si pentru efectuarea platilor online si cu cardul securizate prin 3 D Secure. In consecinta, serviciile de online banking Home Bank, ING Business si detalii

ING are iar probleme cu Home Bank (actualizat)

ING are iar probleme cu functionarea serviciului de online banking, Home Bank, la doar o luna de la incidentul major din 8 octombrie, cand si-a lasat 7.000 de clienti fara bani pe carduri, dupa ce le-a luat de doua ori valoarea platilor la POS-urile magazinelor si retragerile de numerar detalii

Ultimele Comentarii