BANCI | Ultima Ora

S-a-ntors roata: Isarescu este chemat la raport in Parlament de cel pe care l-a dat afara de la ING in urma cu noua ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-03-27 20:53

Florin Citu

Conducerea BNR, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, au fost chemati joi pentru audieri la comisia economica din Senat, condusa de Florin Citu, fostul economist sef al ING dat afara de banca centrala dupa scandalul din toamna lui 2008, cand a fost acuzat de atac speculativ asupra leului, in contextul izbucnirii marii crize financiare.

Citu s-a transformat ulterior intr-un critic acerb al bancii nationale, insa si-a schimbat abordarea dupa ce a ajuns senator PNL la alegerile din 2016, acum fiind de partea bancii centrale, pentru a contracara criticile reprezentantilor PSD la adresa BNR.

Sefii PSD au criticat de mai multe ori BNR pentru cresterea cursului si a inflatiei din ultima perioada, desi banca centrala a subliniat ca acestea sunt tocmai consecintele politicii fiscale prociclice ale Guvernului, a instabilitatii si nesigurantei legislative.

Citu a fost ales la conducerea comisiei economice a Senatului de la inceputul acestui an, in locul colegului sau de partid Daniel Zamfir, cunoscut pentru initiativele legislative extremise  si populiste impotriva bancilor, promovate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea.

Citu a declarat ca el a fost cel care l-a invitat pe Isarescu la Parlament, pentru discutii cu privire la inflatie si implicatiile acesteia asupra economiei, dupa cum se mentioneaza si pe site-ul comisiei economice din Senat.

Citu considera, la randul sau, ca inflatia este consecinta politicii economice prociclice a Guvernului, care a determinat si deprecierea leului si cresterea dobanzilor, in conditiile inrautatirii indicatorilor macroeconomici, in principal a deficitului bugetar.

BNR ar trebui sa-si prezinte raportul de activitate in cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului

Firesc ar fi ca guvernatorul BNR sa fie chemat la Parlament in cadrul unei sedinte reunite a comisiilor economice si de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor, nu pentru a se discuta despre inflatie, intrucat guvernatorul prezinta periodic raportul asupra inflatiei, ci pentru a prezenta raportul activitatii anuale a bancii centrale, dupa cutuma din tarile dezvoltate, precum SUA, unde presedintele Federal Reserve prezinta period activitatea institutiei in cadrul Congresului.

Ceea ce la noi nu s-a intamplat de ceva vreme.

Parlamentul ar trebui sa stabileasca o data fixa in care guvernatorul BNR sa vina, o data sau de mai multe ori pe an, pentru a prezenta comisiilor reunite din Senat si Camera activitatea bancii centrale si principalele probleme de politica monetara, precum inflatia, cursul de schimb, dobanzile, sistemul bancar.

Taguri: Mugur Isarescu  Banca Nationala a Romaniei  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraHome Bank de la ING are din nou probleme de functionare

Home Bank, aplicatia de internet si mobile banking a ING Bank, are din nou probleme de functionare in acest moment, la doar doua zile dupa ce clientii bancii au reclamat ca nu pot sa se conecteze la contul online iar unii nu au putut utiliza cardurile. “Nu a trecut nici o luna detalii

ING are din nou probleme tehnice cu aplicatia Home Bank si cu sistemul informatic

ING Bank a avut si astazi probleme cu aplicatia de internet si mobile banking Home Bank, la care clientii bancii nu au putut sa se conecteze timp de cateva ore. "Homebanku cand ne anuntati ca iar nu merge?" s-a plans un client pe pagina Facebook a ING. Un alt client a detalii

OTP Bank recunoaste ca nu a indeplinit conditiile impuse de BNR pentru a cumpara Banca Romaneasca

OTP Bank a anuntat ca renunta la tranzactia de preluare a Bancii Romanesti, subsidiara din Romania a National Bank of Greece (NBG), dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a refuzat sa-i acorde autorizatia necesara. Intr-un detalii

Eroare in aplicatia Home Bank a ING la plata ratelor la credite

Home Bank, aplicatia de internet/mobile banking a ING Bank are o “eroare generala la rambursarea creditelor personale si ipotecare”, aceesi problema fiind si la Contact Center, conform unui raspuns al bancii pe pagina Facebook, la reclamatia unui client. Clientii bancii pot detalii

Ultimele Comentarii